Acasă Colţul specialistului Apararea drepturilor cetatenilor Cuget Liber : Nu vede nimeni bătaia de joc din şcoli...

Cuget Liber : Nu vede nimeni bătaia de joc din şcoli ?

80
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

 Cornuri, lapte şi mere, bune pentru animale, nu pentru copii

Cine are copil la şcoală sau grădiniţă probabil că va înţelege perfect despre ce voi vorbi. Despre bătaia de joc naţională denumită generic „Cornul şi Laptele”, la care se mai adaugă o campanie 100% românească – „Fructe în şcoli”. Smulse din capitolul „cum să ne batem joc de banul public”, cele două programe par mai degrabă drenaje de fonduri publice din bugetul statului în buzunarele unor băieţi deştepţi, influenţi şi, mai ales, cu carnete de partid. Cine nu are copii nici nu îşi poate închipui bătaia de joc. Un corn pe care nici câinele nu îl mănâncă, o cutie de lapte acrit de săptămâni şi un măr tocmai bun de aruncat la gunoi: mic, strivit şi bubos. Produse pe care nu îţi vine să le dai nici animalelor, guvernanţii încearcă să le bage pe gâtul copiilor noştri doar pentru ca ei să-şi îmbogăţească prietenii şi colegii de partid.

Mizerii ambalate de toate guvernările de la Năstase încoace, fără ca cineva să aibă curaj să pună piciorul în prag sau să vadă realitatea. Domnilor guvernanţi, politicieni sau ce hramuri decizionale mai purtaţi, vorbiţi cu educatoarele, învăţătoarele, directorii de şcoli, să vă povestească şi să vă arate cât de mare e batjocura şi risipa. Cum rămân camioane întregi de cornuri şi lapte, care sunt cărate apoi la gunoi sau la… porci. Aţi făcut un program doar de dragul de a-l face, fără să urmăriţi cum este el implementat, ce impact are, cum este el primit în comunitate. Cheltuiţi lunar zeci de milioane de euro pentru cornuri, lapte şi mere care devin deşeuri sau, în cel mai fericit caz, hrană la animale.

În locul acestor produse de cea mai proastă calitate, aruncate în ghiozdanele sau pe băncile tuturor elevilor, faceţi anchete sociale şi ajutaţi cu adevărat copiii şi familiile care au nevoie cu adevărat. În loc de corn şi lapte daţi-le acelor copii produse alimentare, o masă caldă, chiar şi un simplu pachet de biscuiţi, dar care să nu fie rânced şi expirat şi de care să se bucure cu adevărat. Nu le mai daţi mere doar pentru a avea cu ce să se bată în pauze sau în timpul orele. Daţi-le părinţilor cupoane, bani, alocaţii ca să le cumpere fructe adevărate, diversificate, produse sănătoase. Face-ţi acest lucru cu cap şi nu doar pentru a bifa la capitolul imagine şi statistici sforăitoare.

Pentru a vă da seama de aberaţiile şi disfuncţionalităţile programului Cornul şi Laptele, vă voi reda o declaraţie a prof. Nicoleta Bercaru, directorul Şcolii Gimnaziale nr. 39 „Nicolae Tonitza”, făcută în urmă cu un an pentru Cuget Liber. „Ni s-a solicitat să adunăm absenţii la sfârşitul lunii, iar în prima zi din luna urmă-toare să ni se dea mai puţine porţii. Chiar nu mai ştiu ce să facă oamenii ăştia ca să ne încurce în birocraţie. Aşa cum am mai afirmat, definitivez în curând listele cu semnături de la părinţi pentru a renunţa la această mare bătaie de joc. În unele zile, laptele vine amar, iar cornul este proaspăt doar când îl primim. Este o mare risipă şi o mare bătaie de joc. DSV ne tratează ca pe buticari, de parcă noi suntem de vină că nu putem redistribui prisoasele, aşa încât să nu ne năpădească gândacii şi carcalacii. Nu există o latură pozitivă în acest program! Să mă lase ca în două zile de la primire să dau produsele rămase, argumentat, în unităţile în care se consumă. Sau să fie aduse doar pentru cei care doresc cu-adevărat, ca în cazul burselor şcolare”, a declarat managerul Şcolii „Tonitza”.

Inclusiv firmele implicate în acest program recunosc, mai direct sau indirect, că lucrurile tind să ajungă în zona bătăii de joc. „Cornurile noi le producem noaptea, pe linie specializată, iar a doua zi de dimineaţă, de la ora 4 sau 5, pleacă spre şcoli şi spre cei 72.000 de copii. Nu ţinem pe stoc absolut niciun corn, pentru că nu avem de ce. Părerea mea sinceră este că sunt şcoli care nu se ocupă serios de distribuire, nu dau produsele în ziua în care le primesc şi le ţin până se apropie de expirare. Pe de o parte, îi înţeleg că ei fac muncă voluntară şi nu e uşor să primească zilnic 400-500 de cornuri şi lapte pentru care trebuie să facă hârtii. Să nu îşi imagineze cineva că iese vreun profit din acest program a cărui finanţare nu s-a mai schimbat din 2008, suma de 1,17 lei rămânând aceeaşi, în timp ce salariul minim s-a dublat. Beneficiarii ar trebui să se unească şi să se adreseze Ministerului Educaţiei şi Ministerului Administraţiei şi Internelor pentru a fi schimbat. Deocamdată, noi lucrăm pe baza unei ordonanţe extrem de precise şi clare, în care sunt prevăzute inclusiv gramajele de compoziţie pentru cornuri, doar că noi am mai îmbunătăţit gustul cu nişte arome”. Acestea sunt afirmaţiile consilierului local PSD Mircea Dobre, cel care se ocupă prin firma „Dobre şi fiii” cu producerea şi distribuţia cornului în şcolile şi grădiniţele din Constanţa.

Lucrurile sunt cât se poate de evidente. Dar cei care ar trebui să le vadă şi să le audă preferă să rămână într-o zonă a minciunii şi a nepăsării. Copiii lor nu mănâncă nici corn, nici lapte de la şcoală. Şi nici nu aşteaptă merele de la Guvern.


Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here