Acasă Stiinta & Tehnica Turism Cuget Liber : Turism pe cont propriu! Pericolele plajelor sălbatice

Cuget Liber : Turism pe cont propriu! Pericolele plajelor sălbatice

90
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  1
  Share

Fără salvamari, fără amenajări, fără curăţenie
S-a creat în ultimii ani o adevărată modă de a fugi de aglomeraţia din staţiuni, pe plaje sălbatice, unele dintre ele rezervaţii naturale. Din ce în ce mai mulţi turişti şi din ce în ce mai mulţi constănţeni aleg zone pustii pentru a se bronza, relaxa sau îmbăia în valurile mării. Dar sunt oare conştienţi de pericolele la care se expun?
Aceste plaje nu sunt prevăzute cu salvamari, aşa că în unele porţiuni este foarte riscant să înoţi, mai ales că, neexistând diguri nici de suprafaţă, nici de adânc, curenţii sunt foarte puternici şi există pericol ridicat de înec.
Cu toate acestea, sunt mulţi cei care se aventurează în larg şi riscă atât viaţa lor, cât şi a celor care le sar în ajutor. Aşa s-a întâmplat şi la sfârşitul săptămânii trecute, pe plaja din Corbu, când un militar şi-a pierdut viaţa în mare după ce a sărit să salveze doi copii ieşiţi la scăldat în mare. Pe unul dintre ei a reuşit să-l ajute, după care militarul a pierit în valuri, alături de băiatul de 14 ani.
Într-adevăr, multe plaje de-a lungul litoralului nu sunt prevăzute cu salvamari. În Vadu, Corbu, zona Agigea, Tuzla, 2 Mai sunt porţiuni de kilometri întregi care nu au astfel de puncte de salvare. Aşa că turiştii sau cei veniţi la plajă sunt pe cont propriu şi trebuie să respecte indicaţiile înscrise pe panourile din zonele accesibile. Căci sunt şi porţiuni mai greu accesibile, foarte căutate pentru că sunt izolate, unde nu sunt nici măcar panouri.
E simplu: Guvernatorul Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, Mălin Muşetescu, a declarat cu numeroase ocazii că turiştii sunt informaţi încă de la început că nu se află pe o plajă turistică şi că trebuie să respecte anumite reguli, de la păstrarea curăţeniei, până la campare şi chiar îmbăiere.
Fără cadru legislativ 
Reprezentanţii Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea Litoral subliniază că problema salvamarilor de pe plaje este în responsabilitatea autorităţilor locale, care trebuie să prevadă buget pentru asigurarea acestui serviciu public pe timpul sezonului estival. Însă primarul comunei Corbu, Marian Gălbinaşu, susţine că nu are bază legală pentru a amenaja plaja din localitate.
„Regretăm dispariţia prin înec, pe plaja Corbu, a celor două persoane, băiatul de 14 ani, locuitor al comunei Corbu, şi caporalul din cadrul Forţelor Armate. Faţă de acest incident tragic doresc să aduc la cunoştinţa opiniei publice faptul că cerem în mod repetat, de aproximativ şapte – opt ani, Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, iniţierea unui proiect legislativ de a prelua în administrare plaja aferentă comunei Corbu. Această plajă este domeniu public al statului, administrat de ARBDD, plajă pentru care se percepe o taxă de acces. Pentru a ne putea implica în ceea ce priveşte administrarea plajei, respectiv amplasarea toaletelor ecologice, amplasarea europubelelor de salubritate şi a finanţării serviciului de salvamar, trebuie să avem un cadru legal. Plaja Corbu nu este declarată oficial, de către Ministerul Mediului, plajă turistică şi nici nu este în intravilanul localităţii Corbu, în situaţia aceasta fiindu-ne imposibil să finanţăm serviciul de salvamar”, explică primarul din Corbu.
Apel de la primarul din Corbu 
Potrivit acestuia, în urmă cu cinci – şase ani, Consiliul Judeţean a finanţat timp de trei ani serviciul de salvamar, însă, ulterior, nefiind bază legală, a sistat finanţarea.
„Toate aceste lucruri şi baza legală a lor au fost transmise în decursul anilor şi sunt cunoscute următoarelor instituţii: Consiliul Judeţean Constanţa, Instituţia Prefectului Constanţa, Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea Litoral, Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării. Nu este singurul incident de acest fel petrecut pe plaja Corbu, lucru pentru care fac un apel public către toate instituţiile statului să se implice în rezolvarea acestei situaţii, întrucât legislativ, la acest moment, comuna Corbu nu poate rezolva această situaţie”, mai spune Marian Gălbinaşu.
Am solicitat un punct de vedere conducerii Consiliului Judeţean Constanţa, însă, până la închiderea ediţiei, nu am primit un răspuns oficial.
Un compromis prea mare… 
De cealaltă parte, soluţia amenajării de puncte pentru salvamari pe aceste plaje ar contrazice ideea de plaje sălbatice. Şi, dacă ar deveni plaje turistice, cel mai probabil, în curând, acestea şi-ar pierde din frumuseţe, linişte şi unicitate.

Raspandeste cu incredere
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  1
  Share

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here