cunoastelumea.ro : Misterioasa civilizație Norte Chico…

0
34
Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Misterioasa civilizație Norte Chico este considerată CEA MAI VECHE CIVILIZAȚIE din Lumea Nouă. A apărut cu mii de ani înainte de Imperiul Incaș și a dispărut subit !

Sondajul nostru

Enigmatica civilizație Norte Chico a fost întemeiată, după cum putem deduce după grandioasele sale urme, de către o societate umană evoluată, aparținând erei precolumbiene. Această civilizație enigmatică a înflorit în Peru, cu aproximativ 5000 de ani în urmă, fiind considerată cea mai veche civilizație ce s-a dezvoltat în Lumea Nouă (America de Sud și America de Nord).

Civilizația Norte Chico ne este cunoscută, astăzi, mai cu seamă pe baza edificiilor monumentale pe care le-a lăsat în urmă. Cele mai impresionante sunt sistemele de irigații de mare complexitate și impozantele piramide! Această civilizație antică a durat, după cum susțin arheologii, până pe la 1800 î.e.n. Ulterior, constructiile și canalele de irigații au fost abandonate. Misterioșii lor constructori au dispărut… nu se știe unde.

”Amfiteatrul Caral”

”Amfiteatrul Caral”

Vestigiile arheologice ale civilizației Norte Chico se află la circa 200 de km, pe direcția nord, de orașul Lima, Peru. Această măreață și străveche civilizație americană este cunoscută și sub numele de Caral-Supe. Situl arheologic cel mai studiat se numește Caral și se află în Valea Supe. În urma datării cu radiocarbon a reieșit că perioada de început a civilizației Norte Chico s-a situat în mileniul IV î.e.n. Epoca sa de maximă înflorire a fost mileniul III înainte de Hristos.

Complexitatea și dezvoltarea civilizației Norte Chico pot fi deduse cu ușurință, pornind de la monumentele ce au rămas în urma sa. Între acestea, piramidele ceremoniale sunt dovezi grandioase ale nivelului tehnologic atins de către populația băștinașă din Peru, în urmă cu mii de ani. Aceste monumente sunt terasate și construite din piatră. În situl arheologic numit Caral au fost descoperite, până acum, șase piramide, cea mai mare fiind „Pirámide Mayor”.

Dat fiind că populația ce a întemeiat grandioasa civilizație Norte Chico dispunea de un vast sistem de irigații, agricultura trebuie să fi fost foarte dezvoltată. Se pare că aveau loc schimburi în natură cu populațiile de coastă, în care acestea din urmă ofereau pește și alte produse ale mării, primind, în schimb, produse agricole.

De la o asemenea civilizație ar fi fost de așteptat să rămână și urme abundente ale activității artistice. Însă acestea sunt surprinzător de puține, contrastând cu realizările din domeniul construcțiilor și amenajărilor funciare. Dată fiind vechimea civilizației Norte Chico, este foarte probabil ca o mare parte dintre operele de artă să nu fi supraviețuit, fiind realizate pe suporturi puțin rezistente la intemperii.

Piramida la Caral, Valea Supe

Piramida la Caral, Valea Supe

 

a

Un alt aspect uimitor este că populația amerindiană ce a pus temeliile civilizației Norte Chico pare să nu fi cunoscut tehnologiile de obținere a ceramicii. Nu s-au descoperit, până acum, resturi care să ateste că ar fi fost produs, în vremurile de maximă înflorire ale acestei civilizații, vreun tip de ceramică.

Vertebrele de balenă albastră erau folosite drept... scaune (artefact antic - Civilizatia Norte Chico)

Vertebrele de balenă albastră erau folosite drept… scaune (artefact antic – Civilizatia Norte Chico)

Acesta este un aspect extrem de bizar, de vreme ce majoritatea civilizațiilor străvechi din Europa, Asia sau Africa au început să folosească vase de ceramică cu mult mai înainte de a ridica monumente impozante. Se pare că anticii băștinași de la Norte Chico foloseau tigvele (vase confecționate din tărtăcuțe uscate), în locul vaselor de ceramică, pentru păstrarea, pe termen scurt, a apei sau a alimentelor. Însă tigvele nu puteau fi folosite, de pildă, la prepararea termică a hranei. Pe unele astfel de tigve (tărtăcuțe) erau reprezentate figuri enigmatice, posibil zeități.

Fragment de tigva (purtand, probabil, reprezentarea unui zeu)

Fragment de tigvă, pe care este înfățișat un zeu (probabil) 

Actualmente, nu se cunoaște nimic despre limba vorbită sau despre religia practicată de către poporul antic ce a întemeiat civilizația Norte Chico. Nu știm nici măcar care a fost motivul ce i-a determinat, acum circa 3800 de ani, să-și părăsească subit locurile de baștină, lăsând în urmă piramide și complexe sisteme de irigații!

b

c

d

NXC

Surse: wikipedia.org, www.ancient-origins.net

Autor: Tomi Tohaneanu


Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here