Declarația de la București, 21 decembrie 2013

  257
  0
  DISTRIBUIȚI
  Raspandeste cu incredere
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

  20131217_bucharest_05

  (foto de Roxana Pop)

  “La 24 de ani de la momentul decembrie 1989, în contrast cu visurile și speranțele de atunci ale românilor, avem o clasă politică imorală, tot mai ruptă de cetățeni, care s-a înconjurat cu ziduri legislative menite să-i protejeze privilegiile. Prefăcându-se că sunt în tabere opuse, politicienii mimează democrația dar pe sub masă își dau mâna pentru a satisface interesele îmbogățiților de tranziție și ale corporațiilor străine. În timp ce ei își pregătesc superimunități și amnistii, abuzul de putere și de forță devine singura lege aplicabilă restului de 20 de milioane de români. Disprețul este moneda cu care au tratat și tratează cererile legitime ale cetățenilor, strigate de nenumărate ori în stradă de la 1 septembrie. De aceea este necesar să facem un pas înainte, să-i determinăm pe unii dintre ei să plece de la putere, iar pe ceilalți să dărâme zidurile legislative care acoperă afacerile murdare și împiedică venirea unor oameni noi, necompromiși, să gestioneze treburile publice. Sunt numeroase revendicările care ar trebui incluse pe listă pentru a readuce România la o stare de normalitate, le-am notat doar pe cele mai dureroase în momentul actual și în special pe cele ce pot deschide ușa schimbării. De aceea, cerem:

  1. Demisia Guvernului Victor Ponta și a Președintelui Traian Băsescu.
  2. Destituirea conducerii jandarmeriei și anchetarea abuzurilor comise la Pungesti și în alte localități, cu participarea unor experți desemnați de Consiliul Europei.
  3. Abrogarea noilor modificări aduse codului penal, legii amnistiei precum și respingerea proiectului de modificare a legii exproprierii.
  4. Modificarea legii partidelor politice pentru relaxarea condițiilor de înființare a acestora.
  5. Revizuirea legilor electorale prin eliminarea pragurilor și reducerea numărului de semnături pentru înregistrarea candidaților independenți.
  6. Eliminarea obligației de declarare a adunărilor publice.
  7. Desecretizarea tuturor contractelor și clauzelor confidențiale încheiate de Statul Român, cu excepția celor din domeniul apărării și siguranței naționale.
  8. Interzicerea mineritului pe bază de cianuri în România și includerea Roșiei Montane pe lista patrimoniului mondial UNESCO.
  9. Interzicerea prin lege în România a fracturării hidraulice de mare volum în explorarea și exploatarea gazelor de șist și a altor hidrocarburi provenind din zăcăminte neconvenționale.
  10. Anularea concesiunilor și licențelor de explorare și exploatare a hidrocarburilor de șist.”

  (un grup activ de protestatari)


  Raspandeste cu incredere
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

  1 COMENTARIU

  1. E o treaba sa fii impotriva coruptiei, insa impotriva dezvoltarii tarii, nu inteleg…ce au cu mineritul? Ce au cu cianura? Cadrul legal este foarte bine pus la punct. Ei ar trebui sa urmareasca aplicarea legii si implementarea proiectelor cu grija fata de mediu!

   • “Cadrul legal este foarte bine pus la punct” – serios? de aceea au avut nevoie sa-si “ajusteze” cadrul legal cu dedicatie pentru RMGC Chevron & Co.?
    De ce ar avea nevoie de imunitate niste indivizi care “ar trebui sa urmareasca aplicarea legii” ? Cum sa te pozitionezi inafara legii pe care o aplici? Daca faci o lege nu o faci pentru toata lumea, inclusiv pentru propria persoana? Sau parlamentarii (mafiotii) se considera supraoameni?

    Ce te face sa crezi ca mediul din romania va fi respectat, cand stii ce dezastru a lasat Chevron in urma in Ecuador si in multe alte locuri pe unde a “activat” ? Cand stii ca fracturarea este interzisa in Franta si mai nou in cateva state din SUA-patria frackingului?

    Cat de mult sa-ti doresti sa nu vezi si sa nu auzi adevarul?

  2. Si uite asa, la cererea anarhistilor Romania ar fi pusa pe tava, cu toate secretele de serviciu la indemana oricui vrea sa afle orice.
   Vad ca acesti protestatari vor sa reaprinda flacara revolutionara din inimile romanilor cu orice pret. Si eu sunt romanca dar nu acestea sunt problemele mele. De ce sa ma pun sa protestez pentru desecretizare, destituirea conducerii jandarmeriei sau interzicerea cianurilor. Eu zic ca jandarmii aceia au avut toate drepturile sa ii aresteze la cum au fost loviti de protestatari. Cum sa protestez impotriva cianurilor in Romania cat timp exista sute de alte proiecte miniere care folosesc aceasta tehnologie peste tot in lume in conditii de siguranta. Oare acesti protestatari sunt chiar asa de spalati pe creier ca nu vad ce aberatii solicita? Chiar asa de multi bani castiga de nu au nevoie de nimic decat de interzicerea cianurii? Doar cianura si desecretizarea sunt problemele societatii romanesti? Eu una nu cred asta
   Nu am avut o parere pana acum despre proiectul minier de la Rosia Montana dar la cat de inversunati sunt acesti oameni am pus mana si am citit cate ceva. Ei par sa fie aceiasi si la Pungesti si in Bucuresti si la Rosia Montana. Ceva nu imi miroase bine aici. Protestul lor pare a fi unul nesincer. De cand am vazut ca la Certej si la Baia Mare mai exista si alti investitori care vor sa investeasca in tara noastra si care au primit deja aviz de mediu iar protestatarii anti minerit nu au spus nimic mi s-a parut suspect. Ei continua sa scandeze tot Rosia Montana. Am zis ca aici e ceva dubios….de ce eco-anarhistilor nu le pasa decat de mediul de la Rosia Montana? Certej si Baia Mare sau Turda unde oamenii saraci culeg mercur cu mana de prin vechiul obiectiv minier nu trebuie salvate? sau nu sunt pe agenda lor?

   • Interziceti investitiile in Romania ca e mai simplu!….clar esti o comunista,sau un communist de faci asemenea afirmatii.va vine si voua vremea,taraturilor.

   • Revendicarile nu sunt propuneri de lege, si asa cum am mai spus, sunt doar propuneri. Apoi, chiar daca s-ar da o lege privitoare la interzicerea cianurarii, ea nu s-ar putea aplica retroactiv.

    Certej, Baia Mare, toate sunt vizate. Diferentele fata de Rosia Montana tin de magnitudinea proiectului si de sansa unei salvari prin inscrierea in UNESCO, din cauza galeriilor romane, care intr-adevar sunt imense si 95% din ele urmeaza sa fie distruse. Oriunde e vorba de contracte ilicite si de pericol de amploare pentru mediu, fie si in defrisari, singurul motiv pentru care nu s-a protestat a fost trezirea tarzie a constiintei civice. Cu prima ocazie, vom fi acolo.

    Si nu, cianurarea nu este folosita NICAIERI in Europa in masura in care ar urma sa fie folosita in Rosia Montana. Uitati-va pe cifre, nu pe reclame.

    In plus, Jandarmii NU au fost loviti de protestatari. La Pungesti, satenii au rupt un gard, motiv pentru care au fost batuti in fiecare noapte de atunci si pana acum.

  3. Protestatarii cer INTERZICEREA FOLOSIRII CIANURII IN MINERIT IN ROMANIA. Asta inseamna si Certej si Baia Mare. Mai informati-va inainte sa deschideti gura. Cianura e otrava, oricum ai da-o!
   Iar investitiile straine BENEFICE ROMANIEI nu sunt cele din minerit despre care discutam la ora actuala. Proiectul RMGC aduce un plus de 0.33% la bugetul statului anual. Pentru 0.33% in plus la salariu voi ati distruge tot cartierul in care locuiti? Catalin Popa, ce zici?

  4. Oamenilor “inteligenti” de mai sus.

   1. Una este sa te dezvolti in stil de colonie africana bananiera si sa scoti minereu/gaze/petrol din pamant. Si alta este sa prelucrezi materia prima si sa dezvolti productia de inalt nivel. Este foarte usor sa tai sute de hectare de padure si sa vinzi cherestea. Dar sa o prelucrezi in mobila de lux din lemn masiv este de 100 de ori mai avantajos…

   2.Conducerea jandarmeriei trebuie destituita pentru abuzurile ce le-au facut la Pungesti, Bucuresti si in alte localitati. Bietii jandarmi – ce i-am bruscat noi. Mai ales ultasii de 70-80 de ani de la Pungesti le-au pus probleme.

   3. Poluarea e o problema grava doar atunci cand este in curtea ta? Poluarea intensiva a mii de hectare, raderea de pe fata pamantului a 3 munti, distrugerea panzei freatice in majoritatea tarii si asa mai departe nu sunt probleme pentru tine?

   4. Mda. Daca ne revoltam impotriva cenzurii, opresiunii, etc e musai sa fim platiti de cineva. Iar dumenavoastra sunteti un om integru ce usturoi nu a mancat, iar gura-ti nu miroase…

   5. Compariti mere cu pere. Barajul de la Portile de fier 1 va fi de 3 ori mai mic decat cel de la Rosia Montana. Iar cel de la RM va fi realizat din… Va las sa va mai informati inainte de a mai comenta…

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here