Acasă Stiinta & Tehnica Ecologie Declarația ministrului Mediului Mediului, Apelor și Pădurilor:

Declarația ministrului Mediului Mediului, Apelor și Pădurilor:

81
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

„Bună ziua tuturor,

Mă bucur ca ați dat curs invitației noastre.

Am două anunțuri importante de făcut astăzi:

 

 1. Lansarea unui sistem revoluționar de supraveghere satelitară a exploatărilor de masă lemnoasă din România.
 2. Lansarea apelului de atribuire în administrare a 11 arii naturale protejate, printre care și Parcul Natural Văcărești, atât de așteptat de bucureșteni.

 

Am spus, încă de la preluarea mandatului meu, la Ministerul Mediului, că pădurile, domeniul forestier sunt PRIORITĂȚILE centrale a ceea ce am făcut anul acesta. Și de-a lungul timpului, pe măsură ce anul s-a scurs, am luat foarte multe măsuri de a adresa la nivel sistemic problemele care agresează acest domeniu de securitate națională de atât de mulți ani.

 

Am promis, atunci, o reformă sistemică și programe informatice moderne, prin care trasabilitatea lemnului în România să fie transparentă și ușor de verificat. Inclusiv de cetățeni.

 

În ultimele luni am venit cu măsuri în cascadă în sectorul silvic:

 

–    de la dublarea până la triplarea amenzilor pentru contravențiile silvice;

–    asigurarea pazei pădurilor mici, integral din banii statului, lucru care a fost prevăzut de lege încă de acum 8 ani, dar nu s-a făcut niciodată, pentru că niciun guvern anterior nu a alocat banii necesari pentru acest lucru;

–    începerea inventarierii și punerii sub protecție a pădurilor virgine din România, proces amânat din 2012;

–    o dinamică a controalelor silvice fără precedent; anul acesta, până în septembrie, am avut peste 162.000 de controale.

 

În plus, am dezvoltat sisteme moderne informatice, prin care să supraveghem circuitul lemnului și să-i depistăm și să-i descurajăm pe cei care ne taie pădurile ilegal:

 

–    un prim pas intermediar a fost aplicația mobilă Inspectorul Pădurii, pe care fiecare cetățean a putut să o descarce pe telefonul mobil și să se implice activ în urmărirea transporturilor de lemne. Până la această dată au fost peste 1 milion de interogări, de verificări în baza noastră de date SUMAL;

–    O altă măsură a fost dezvoltarea acestui sistem SUMAL, prin care am făcut posibilă introducerea digitală a amenajamentelor silvice în sistemul nostru, marcarea prin GPS a arborilor propuși spre exploatare și urmărirea prin GPS a transporturilor de masă lemnoasă. Toate aceste activități sunt încă în derulare.

 

Astăzi, însă, lansăm un nou sistem prin care am încredere că vom putea pune pe butuci tăierile ilegale din România. A fost un cancer al pădurilor, se practică de mult prea mulți ani, ați văzut cu toții în acele imagini devastatoare, din cauza cărora toată lumea este îngrijorată.

–    Sistemul, pe care îl lansăm astăzi, permite, în premieră în România, supravegherea în timp real și prin imagini satelitare a legalității sau ilegalității tăierilor din păduri.

–    În concret, sistemul la care fac referire este un portal web, pe care îl denumim, de asemenea, Inspectorul Pădurii – inspectorulpădurii.ro, care are un dublu rol și o dublă interfață:

 • pe de-o parte, portalul este un instrument de lucru inovativ pentru autoritățile responsabile cu controlul silvic (Garda Forestieră, Poliția Română, Jandarmeria și, de asemenea, autoritățile din sistem, de la Ocoalele Silvice). Orice tăiere ilegală generează automat o alertă către cei care trebuie să intervină;
 • pe de altă parte, portalul este o formă de transparentizare a tuturor tăierilor de masă lemnoasă din România pentru publicul larg: orice cetățean poate să intre și să vadă ce se întâmplă în mod real.

Practic, oricare din cei doi actori (autoritate/public) poate vedea în timp real în portal ce se întâmplă în pădurile României:

 • cine taie
 • unde taie
 • cât taie
 • cu acordul cui taie
 • de unde încarcă marfa
 • și posibilele tăieri ilegale acolo unde este cazul.

 

CUM FUNCȚIONEAZĂ ACEST PORTAL

–    În pagina de deschidere pot fi văzute toate tăierile care se întâmplă în țară în momentul în care accesăm portalul. Din această pagină nu se poate spune care dintre acestea sunt legale sau ilegale. Pentru a le depista urmează alți pași.

 

–    Suprapunerea hărții cu limitele zonelor de protecție strictă și integrală a ariilor naturale protejate. Una din probleme, pe care o reclamă cetățenii dar și ONG-urile, este că se taie din zonele strict interzise. Aici vedeți, practic, în ce măsură tăierile în desfășurare amenință aceste zone în care exploatarea este INTERZISĂ. Cu galben este zona protejată, iar cu roșu este zona în care se taie. Poate fi o tăiere legală. Dacă s-ar regăsi în zona interzisă – este imediat un semnal de alertă și se poate interveni.

–    Până acum era dificil pentru autorități să supravegheze, la pas, sute de mii de hectare. Acum, însă, este foarte simplu: supraveghem  pe monitor și intervenim imediat atunci când imaginile satelitare ne indică o tăiere ilegală.

–    Mai departe, selectând din meniu, puteți vedea în timp real tăierile legale autorizate în 2016 în vederea exploatării în anul 2017. Acestea sunt marcate în hartă cu verde. Fiecare tăiere în România se face în baza unui act de punere în valoare (APV), or, anul acesta am planificat ce se va tăia în 2017 (de Romsilva), iar toate aceste puncte reprezintă aceste date. Toate aceste zone sunt scoase la licitație, firmele vin și licitează;  cine a câștigat licitația primește o autorizație de exploatare. În momentul în care se primește autorizația de exploatare, aceste punctulețe se transformă din verde în albastru.

–    Zonele marcate cu albastru redau tăierile care se întâmplă în prezent.

–    Indiferent de codul de culoare, prin apropiere – de o zonă verde sau albastră – se pot obține informații importante despre activitatea în zonă. Acolo se poate observa firma care exploatează, în baza cărui act de punere în valoare și a cărei autorizații, ocolul silvic care a dat undă verde pentru această exploatare și termenul până la care trebuie efectuată lucrarea.

–    De pildă, pentru exploatările programate în viitor, publicul poate vedea: entitatea care a aprobat exploatarea, data la care a decis acest lucru, numărul actului de punere în valoare.

–    În cazul tăierilor care sunt în desfășurare puteți vedea: cine este firma care exploatează, în baza cărui act de punere în valoare și autorizației de exploatare, ocolul silvic care a dat undă verde în acest sens și termenul până la care trebuie efectuată lucrarea

 

Cum ne ajută această parte a sistemului în detectarea tăierilor ilegale?

 

-Un punct verde devine albastru doar atunci când se aprobă exploatarea în baza actului de punere în valoare. Dacă în jurul unei zone marcate cu verde apar suprafețe surprinse de satelit ca fiind tăiate – avem categoric de-a face cu o tăiere ilegală și vom interveni.

–    Dacă apar tăieri în afara actelor de punere în valoare, de asemenea acestea sunt ilegale.

 

–    Ultima funcție a sistemului se referă la transporturile de masă lemnoasă. Orice transport trebuie să solicite aviz de transport exact din locul de unde se încarcă lemnul. Am avut multiple cazuri în care aceste coduri au fost emise din cimitire, câmpuri agricole sau de pe alte continente. Există chiar un caz în care au fost solicitate mai multe avize de transport din California, Mexic sau Paris. Toate aceste cazuri sunt investigate în acest moment.

–    Acum, având harta în timp real a locurilor de încărcare a lemnului, îi putem depista pe cei care cer aceste avize din alte locuri decât cel de încărcare: sunt zeci de astfel de cazuri pe zi.

 

În final, aș vrea să vă spun că această interfață aflată la îndemâna autorităților de control este cu mult mai diversificată informațional, tocmai pentru a putea eficientiza și a mări timpul de intervenție, dar, în același timp, va fi un sistem la dispoziția publicului.  El a fost lansat acum câteva zile, deci suntem foarte la începutul lui. E important să vă spun că inovația noastră este deja un sistem funcțional, dar încă în lucru, și am insistat să îl facem cunoscut și publicului pentru a nu fi îngropat în viitor. Acum se lucrează (și vom finaliza până la finalul mandatului), la Hotărârea de Guvern care clarifică foarte bine funcționarea acestui sistem de urmărire a trasabilității lemnului, SUMAL, prin care și ocoalele silvice private, cei care gestionează pădurile private ale țării, și acestea sunt 50% din pădurile din România, vor avea aceeași obligație de a-și introduce toate aceste date în sistem.

Eu sper că odată cu această măsură, care vine în completarea pachetului de măsuri pe care l-am luat anul acesta pe păduri, am demonstrat foarte clar nu numai intenția, dar și aplicarea noastră  foarte concretă  și foarte pragmatică în a adresa toate problemele existente în sectorul forestier de foarte mult timp.  S-a spus de către unii și alții că nu s-a făcut nimic pentru păduri la Ministerul Mediului, anul acesta. Eu am preferat să răspund acestor acuze nu prin vorbe, ci prin fapte. Și acesta este unul din lucrurile foarte clare pe care le-am demonstrat.

Și, bineînțeles, la conferința de bilanț, pe care o s-o avem în 20 decembrie, unde, de asemenea, vă invit, vom trece în revistă tot ceea ce am făcut … acest guvern tehnocrat pentru mediu în acest an, în România.

 

Al doilea motiv pentru care v-am invitat este să vă anunț că astăzi lansăm apelul pentru atribuirea administrării a 11 arii naturale protejate din România, dintre care cea mai așteptată de toată lumea este Parcul Văcărești. Dar pe lângă acesta mai sunt și geoparcuri cu dinozauri, în Hațeg, sunt alte parcuri din  Maramureș, din Munții Țarcului, din Defileul Jiului… și așa mai departe.

 

Este o mare bucurie pentru mine, pentru că mi-am dorit foarte mult, până la final de mandat să reușesc să rezolv și această problemă, într-un fel, pentru că a rămas pentru mult timp o problemă și un blocaj în sistem.

 

Mă bucur că am reușit să lansăm acest apel, deoarece ariile protejate care nu au un administrator sunt, de fapt, protejate doar pe hârtie. Administratorii sunt cei care se îngrijesc, în realitate, de zona pe care o gestionează și au grijă ca legislația de mediu să fie respectată cu strictețe. Știți bine că avem în România foarte multe, sute de arii protejate, aproape 25% din suprafața țării este o arie protejată, însă de cele mai multe ori doar pe hârtie. Acest proces de a da în administrare cuiva este unul foarte important și trebuie făcut cu mai multă rigurozitate, aș vrea să spun, poate, decât s-a făcut în trecut. Sigur, regret faptul că acest apel vine abia acum, către finalul mandatului, pe de altă parte, mă bucur că am reușit, totuși, să vină, deoarece, dacă ne referim doar la Parcul Văcărești, știți bine că am reușit să deblocăm declararea acestui parc în luna mai, prin hotărârea pe care a adoptat-o Guvernul Cioloș, după mai bine de 5 ani de blocaj instituțional, în care, din păcate, nu s-a făcut nimic.

 

În mod normal, trebuia să lansăm procedura de atribuire din luna iunie. Lucrul acesta, însă, nu s-a întâmplat, deoarece Parlamentul a aprobat imediat după legea de înființare a Agenției Naționale a Ariilor Naturale Protejate. Nu mă înțelegeți greșit, am susținut această lege și este binevenită. Numai că această lege are multe deficiențe. Și una dintre ele a fost aceea că nu a prevăzut niciun fel de măsuri tranzitorii din momentul în care această nou-înființată Agenție, din momentul în care, practic, Ministerul Mediului, care în momentul de față are gestionarea acestor arii protejate, trebuie să o dea către Agenția Națională. Or, o instituție de acest tip nu se face în două zile.  Neexisnd aceste măsuri tranzitorii, Ministerul Mediului a fost în imposibilitatea de a lansa acest apel.

Și cu asta vreau să îi răspund și doamnei Firea și altora care au spus că nu facem nimic: am făcut foarte mult, dar este un hățiș birocratic extraordinar, pe care a trebuit să-l rezolvăm. Și ca să rezolvăm acest lucru am făcut o ordonanță de urgență care dispune măsuri tranzitorii între perioada de timp în care, practic, Agenția Națională își preia atribuțiunile și momentul actual.

Astăzi lansăm apelul pentru toată lumea, Ordinul de Ministru este semnat și cei interesați au la dispoziție 30 de zile ca să-și depună dosarele.

 

Așadar, începând de astăzi, cei care doresc să ia în administrare una dintre aceste arii protejate au la dispoziție 30 de zile pentru a depune dosarele de candidatură. Ei trebuie să demonstreze că au capacitatea tehnică, științifică și financiară pentru a prelua administrarea ariei naturale.

Este vorba despre o selecție foarte riguroasă, un concurs, cu o comisie de specialiști – o comisie din care vor face parte atât specialiști ai Ministerului Mediului, dar și reprezentanți ai societății civile- ONG, și cei de la Academia Română, care sunt forul științific superior al țării, care avizează astfel de lucruri.

 

Solicitanții trebuie să depună un proiect tehnic, un fel mini-plan de management, în care ei trebuie elaboreze viziunea pe care o au pentru aria respectivă, să explice cum vor face zonarea, marcaje, panouri, bariere, zone de campare, amenajări. Toate aceste lucruri, cumva tehnice, care ne dau nouă… comisiei care va face avizarea o imagine despre ce se dorește acolo. În plus, bineînțeles, că au resursele financiare să facă acest lucru și capacitatea umană, deci resursele umane.

 

Planul de acțiune, în plus, trebuie să conțină măsuri de conservare propuse pentru obiectivele care au stat la baza desemnării acelei ariii naturale protejate, în măsura stadiului actual de cunoaştere, și cu specificarea clară a termenelor de realizare a acestora, a resurselor umane implicate şi a celor financiare alocate. Multă lume m-a întrebat când va fi Văcăreștiul un parc așa cum ni-l dorim? Asta depinde de cei care îl vor lua în administrare și de timpul pe care și-l propun nu numai să elaboreze planul, dar să și-l aplice.

 

Toate documentele pe care solicitanții trebuie să le depună sunt deja disponibile pe site-ul Ministerului Mediului.

Ne dorim, astfel, să răspundă apelului nostru cât mai multe instituții, autorități publice locale, organizații neguvernamentale și comunitare sau organizații internaționale, care se pot asocia pentru preluarea administrării. Bineînțeles, ne dorim să avem un număr cât mai mare de dosare depuse, pentru că atunci când este competiție putem să avem și garanția că vor exista proiecte de calitate.

 

În ceea ce privește Parcul Național Văcărești, primul parc natural urban din România și cel mai mare din Europa continentală, este un proiect pentru care bucureștenii așteaptă de mai bine de 5 ani. Este un motiv foarte mare de mândrie pentru România.

L-am găsit cum l-am găsit la preluarea mandatului, am rezolvat toți pașii care trebuie și eu sper că odată cu darea sa în administrare, cui va fi cel mai bun pentru a-l gospodări, bucureștenii să aibă acolo o zonă de liniște, o oază de verdeață, o oază de recreere și de aer, dacă vreți, pentru că Bucureștiul este, încă, un oraș în care, din păcate, populația se confruntă cu multe probleme de poluare.

 

Cu aceasta, vă mulțumesc foarte mult.”

 

DIRECȚIA DE COMUNICARE, TRANSPARENȚĂ ȘI IT


Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here