Acasă Colţul specialistului Apararea drepturilor cetatenilor declic.ro : Distrugerea patrimoniului cultural și natural

declic.ro : Distrugerea patrimoniului cultural și natural

73
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  1
  Share

După ce a încercat să subordoneze Justiția, deputatul Florin Iordache, zis și Altă întrebare, a trecut la distrugerea patrimoniului cultural și natural. Ne mobilizăm să oprim această inițiativă dezastruoasă în stadiu incipient. Cerem guvernului să dea AVIZ NEGATIV propunerii de dezincriminare a intervențiilor asupra clădirilor de patrimoniu și de deschidere de exploatări de suprafață fără autorizație. Semnează și tu!

Un grup de deputați PSD a depus un proiect legislativ care, dacă va fi adoptat, va pune în pericol întreg patrimoniul cultural și natural din România. Fapte penale ca distrugerea unui monument istoric sau deschiderea unor cariere de suprafață precum cea propusă la Roșia Montană, fără autorizație, nu vor mai fi sancționate nici măcar cu amendă.

Imaginați-vă cum ar intra cineva cu buldozerele în Cazinoul de la Constanța pentru a construi un hotel din metal și sticlă, în Cetatea Sucevei pentru a face loc unui mall sau cum ar arăta Biserica Neagră din Brașov cu tâmplărie de termopan roz. Acestea ar fi consecințele acestei inițiative legislative.

Cunoaștem fiecare dintre noi agresivitatea așa-zișilor ”investitori imobiliari” și dorința lor de câștig rapid. Nemaifiind protejate de lege, vom pierde toate clădirile reprezentative pentru identitatea națională. Vom pierde și ce am câștigat prin oprirea proiectului de la Roșia Montană. Această lege este mană cerească pentru Gold Corporation și alții ca ei.

Avantajul nostru este că propunerea este în stadiu incipient. A fost trimisă la guvern pe 4 aprilie pentru aviz. Dacă ne mobilizăm suficient de mulți dintre noi pentru a le cere miniștrilor să dea aviz negativ acestei propuneri scandaloase, aceștia nu ne vor putea ignora.

Guvernul are la dispoziție 60 de zile să dea un aviz. Vei semna și tu să-i ceri guvernului un aviz negativ pentru această lege?

Da, semnez!
Cui prodest? (Cui folosește?) Coincidență sau nu, filiala PSD Iași s-a ales cu dosar penal pentru că a demarat ample lucrări de renovare a propriului sediu, clădire monument, fără a avea nicio autorizaţie. Vicepreședintele PSD Iași, Marius Ostaficiuc, a declarat: ”Eu nu ştiu dacă este monument istoric. Ar trebui studiată lista de monumente pentru a putea vedea dacă ne regăsim acolo“. Acesta este modul în care partidul aflat la guvernare înțelege să (nu) respecte legea. Dacă modificarea propusă de colegii lor de partid trece, scapă și de dosarul penal.

Anul 2013 este consemnat deja în istoria recentă ca ”anul în care a renăscut societatea civilă românească”. În toamna lui 2013 am ieșit cu sutele de mii în stradă, timp de câteva luni, și am oprit legea distrugerii Roșiei Montane. Mai apoi, în 2016, ne-am mobilizat din nou și am obținut înscrierea Roșiei Montane pe lista tentativă UNESCO.

Acum asistăm la un nou atac asupra patrimoniului natural și cultural de la Roșia Montană și din toată România. Hai să le cerem d-lui George Ivașcu, ministrul culturii și identității naționale (sic!), d-lui Paul Stănescu, ministrul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice și nu în ultimul rând, doamnei Viorica Dăncilă, prim-ministrul României, să dea AVIZ NEGATIV acestui atentat la patrimoniul național!

Da, le cer și eu!

Cu încredere,

Luminița și echipa Declic

PS: Bucureştiul a fost nominalizat în integralitate pe lista celor 50 cele mai periclitate monumente istorice din lume, potrivit „World Monuments Foundation”, una dintre cele mai prestigioase asociaţii din domeniul cultural. Printre cauzele distrugerilor sunt menţionate: lacunele şi echivocurile legislaţiei, absenţa unei susţineri eficiente a conservării peisajului cultural, agresiunea prin restaurare sau intervenţii neadecvate etc. Această modificare legislativă i-ar bate și ultimul cui în sicriu. Cere-i și tu guvernului să dea aviz negativ!


Schimbarea societății în care trăim depinde de fiecare dintre noi. La fel și dezvoltarea platformei independente declic.ro. Nu acceptăm sprijin financiar din partea companiilor sau a altor entități ce doresc să influențeze misiunea și valorile noastre.
Sprijinul financiar, oricât de mic, din partea membrilor ne ajută să ne menținem independența și să dezvoltăm acest instrument al participării publice a cetățeanului.

 


Raspandeste cu incredere
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  1
  Share

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here