DEMAGOGIA BAVAREZA TINTESTE ASUPRA ROMANIEI

  94
  0
  DISTRIBUIȚI
  Raspandeste cu incredere
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

  Demagogia bavareză ţinteşte asupra României

  Un documentar al televiziunii publice germane dezumflă balonul propagandistic despre „migraţia sărăciei” şi  arată că Bavaria ar trebui să se bucure că frontierele sunt deschise.

  Presa germană critică, aproape la unison, demersurile demagogice ale Uniunii Creştin-Sociale (CSU) bavareze, sintetizate în formula controversată: „Cine înşală, zboară”.

  Politicienii conservatori bavarezi au încercat să convingă opinia publică germană că de la 1 ianuarie ţara va fi invadată de o întreagă armată de români şi bulgari nevoiaşi care vor asalta sistemul social.

  Titlurile ziarelor care au tematizat toată această pseudo-problematică sunt mai mult decît semnificative. Iată doar cîteva exemple – Frankfurter Rundschau: „Invazia din România şi Bulgaria nu a avut loc”. Focus: „Economia germană vrea mai multe cadre calificate din România şi Bulgaria”. Die Zeit: „Industria germană avertizează faţă de prejudicii din cauza dezbaterii privind migranţii”.

  În pofida faptului că Uniunea Creştin-Socială pledează pentru un curs aspru îndreptat contra aşa numiţilor „migranţi săraci”, tocmai landul federal Bavaria este unul din cei mai mari profitori în urma prezenţei unor lucrători români.

  Pe de altă parte, economia bavareză profită în urma investiţiilor în România. În aceste zile în care isteria „invaziei săracilor”, produsă de fabrica de gîndire creştin-socială a atins cotele maxime, televiziunea publică germană (ARD) a realizat un documentar în care dezumflă balonul propagandistic bavarez.

  Radiodifuziunea publică a transmis azi dimineaţă în avanpremieră fragmente din acest documentar din care rezultă că cei mai mulţi muncitori angajaţi în sectorul de construcţii din Bavaria provin din România. Primarul din Landshut, Hans Rampf, membru al Uniunii Creştin-Sociale, a declarat de ce este nevoie de prezenţa unor lucrători din România:

  „Noi avem absolută nevoie de aceştia pentru că deja acum, dar şi în anii viitori, suferim din cauza faptului că anumite locuri de muncă nu mai pot fi ocupate. De exemplu, în sectorul construcţiilor. La noi acest sector a explodat. Cu siguranţă, în următorii 5 ani în acest sector nevoia de lucrători va creşte în continuare. De aceea avem nevoie tocmai de aceşti muncitori din Europa de est, adică din Bulgaria şi România.”

  Statisticele demonstrează că românii care locuiesc în Bavaria în nici un caz nu pot intra în categoria „migranţilor sărăciei”, despre care vorbeşte partidul de guvernămînt din acest land. Dintre cei aproximativ 57.000 de români care domicilează în Bavaria, doar 4 la sută au trăit din ajutor social (cunoscut în Germania sub denumirea „Hartz IV”).

  Documentarul demonstrează că în România sunt prezente numeroase firme bavareze. De exemplu, la Sibiu, localitatea parteneră a oraşului Landshut, aproape jumătate din locuitori lucrează în cadrul unor firme germane.

  Directorul clubului economic german din Sibiu, Jörg Prohaska, a prezentat echipei de televiziune cele mai importante firme prezente în oraş:

  „Noi suntem dominanţi aici ca germani, dar şi ca austrieci. Asta se poate observa la o plimbare prin zonele industriale. Peste tot apar nume germane: Bosch, Siemens, Continental, BMW, Mercedes…”

  La Sibiu salariul minim este de 180 de euro lunar. Cu alte cuvinte, pentru întreprinderile germane este mai mult decît profitabil să producă acolo. În toată România sunt prezente circa 1000 de firme bavareze. Landul Bavaria are chiar un reprezentant propriu în Camera de comerţ germano-română. În anul 2012, volumul schimburilor de mărfuri ale Bavariei cu România a fost de 3,5 miliarde euro.

  În consecinţă, Bavaria ar trebui să se bucure, se spune în încheierea documentarului, că acum frontierele sunt deschise în ambele sensuri.

  Un articol de: William Totok

  Preluare Radio  France


  Raspandeste cu incredere
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here