Acasă presa straina-informatii externe Deutsche Welle – Global Media Forum 2018 :

Deutsche Welle – Global Media Forum 2018 :

83
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 • 2
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  2
  Shares

 Inegalităţi la nivel global

Inegalitatea la nivel global reprezintă tema Global Media Forum 2018, organizat de DW. Participanţi din întreaga lume discută cum ar putea aborda presa acest subiect şi ce se poate face împotriva inegalităţii.

Ceremonia de deschidere a conferinţei GMF 2018 Ceremonia de deschidere a conferinţei GMF 2018

Global Media Forum (GMF) – un eveniment important în calendarul factorilor de decizie din politică, economie, presă, cercetare şi din organizaţiile non-profit. Anul acesta manifestarea organizată de Deutsche Welle şi ajunsă deja la cea de-a 11-a ediţie se desfăşoară între 11 şi 13 iunie. Tema GMF 2018: inegalităţi globale.

Global Media Forum a devenit, între timp, cea mai mare conferinţă internaţională media din Germania. La Bonn sunt prezenţi aproximativ 2000 de participanţi din peste 120 de ţări. În opinia directorului general al DW, Peter Limbourg, GMF este “o platformă unică pentru schimburi de experienţă cu jurnalişti din multe state, cu managerii posturilor/publicaţiilor din toată lumea aflate în parteneriat cu DW şi cu oameni care apără libertatea presei”. “Global Media Forum demonstrează, în fiecare an, cât de puternic interconectat este DW. Din schimburi de experienţă şi dialog putem învăţa foarte mult”, a adăugat Limbourg.

Telefoanele mobile – agenţi ai schimbării

Multe cereri de înscriere au provenit din Pakistan, Bangladesh şi ţările africane, afirmă Verica Spasovska – responsabilă, anul acesta, cu proiectarea conţinutului GMF.  Aproximativ 100 de jurnalişti din ţări cu economii emergente au putut participa la lucrările forumului de la Bonn “graţie bunei cooperări cu Ministerul federal al Afacerilor Externe”, susţine directorul GMF, Guido Schmitz.

Comiarul european pentru economie şi societate digitală, Mariya Gabriel şi directorul general al DW, Peter Limbourg Comiarul european pentru economie şi societate digitală, Mariya Gabriel şi directorul general al DW, Peter Limbourg

Tema “Inegalităţi globale” este abordată în 2018 prin intermediul a aproximativ 60 de manifestări – la nivel politic, de exemplu, cu prezenţa comisarului european pentru economie şi societate digitală, Mariya Gabriel. Sau cu cea a fostului preşedinte afgan Hamid Karzai care, într-un interviu pentru DW, a provocat agitaţie înaintea forumului. Conform lui Hamid Karzai, Pakistanul şi SUA ar fi de vină pentru situaţia dezolantă în care a ajuns Afganistanul.

Printre alţii, cu mare interes este aşteptat la lucrările GMF şi jurnalistul Yusuf Omar. Pionierul jurnalismului mobil (“mobile reporting”) va explica în ce măsură poate fi folosit telefonul mobil în lupta contra inegalităţii în lume. “Dacă stiloul este mai puternic decât sabia, atunci telefoanele mobile sunt cei mai puternici agenţi ai schimbării”, afirmă Omar.

În opinia directorului general al DW, Peter Limbourg, cel mai important aspect ţine de “posibilitatea de a depista unde apar dezechilibre, unde sunt percepute inegalităţile aproape ca o stare de normalitate şi cum pot fi acestea combătute. Chiar dacă în lume nu va fi niciodată egalitate perfectă, noi trebuie să facem eforturi în vederea respectării drepturilor fundamentale pentru toată lumea. În context, se pune întrebarea ce înseamnă lucrul acesta pentru munca de jurnalist.”

La conferinţa de anul acesta iau parte 2000 de participanţi La conferinţa de anul acesta iau parte 2000 de participanţi

Mai interactiv, mai implicat

La elaborarea programului din acest an, Verica Spasovska a pus accent pe interacţiune, implicare şi dialog. “(…) Avem foarte multe evenimente la care vorbitorii stau în mijlocul auditoriului.” O echipă social media asigură difuzarea în timp real pe Twitter a noutăţilor de la forum. Cine nu poate ajunge la Bonn are ocazia să asiste virtual la lucrările conferinţei. “Anul trecut am fost urmăriţi de aproximativ 40.000 de internauţi”, îşi aminteşte Spasovska.

O altă noutate ar fi programul stabilit pentru ultima zi a forumului. În cadrul “Media Innovation Lab Day” – cea de-a treia zi a conferinţei – se va pune accentul pe provocările şi oportunităţile pe care le oferă digitalizarea profesioniştilor din presă. Planificate sunt mai multe ateliere de lucru la care participanţii pot învăţa lucruri noi sau pot prezenta idei noi.

Tema GMF 2018, “Inegalităţi globale”, este ilustrată şi de către artisul Johnny Miller prin imagini realizate cu ajutorul dronei. “Sunt imagini impresionante cu zonele rău famate şi cartierele de vile din marile oraşe ale lumii”, explică Spasovska. Pe lângă expoziţia artistului Johnny Miller, nu lipsesc momentele muzicale asigurate de cântăreţul reggae Patrice Bart Williams sau de poeta şi cântăreaţa britanică Anne Clark.

 • Autor Matthias von Hein

Raspandeste cu incredere
 • 2
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  2
  Shares

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here