Acasă presa straina-informatii externe Deutsche Welle : “Summit-ul legitimează acest regim nord-coreean”

Deutsche Welle : “Summit-ul legitimează acest regim nord-coreean”

84
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  1
  Share

Întrunirea dintre Donald Trump și liderul nord-corean, Kim Jong Un, este sarbatorită ca un succes. Janka Oertel de la German Marshall Fund avertizează, într-un interviu DW, față de un entuziasm exagerat.

Deutsche Welle: Am văzut imaginile în care Donald Trump și Kim Jong Un au semnat documentele. Și-au mulțumit reciproc pentru întâlnire și pentru tot ceea ce va urma. În ce măsură îl ajută pe Kim Jong Un acest eveniment de la Singapore pe scena politică internațională? 

Janka Oertel: O întâlnire cu președintele Statelor Unite este cea mai bună legitimare pe care o poate obține cineva. Summit-ul legitimează acest regim nord-corean. Am putea vorbi despre daune colaterale. Este mai bine că cei doi discută în loc să se amenințe sau să înceapă un război nuclear, dar întrunirea aduce daune colaterale pentru drepturile omului. Nu avem voie să uităm că acest dictator are un record înspăimântător în ceea ce priveste nerespectarea drepturilor omului. 

Dar Coreea de Nord se află într-un proces de tranziție. Există oameni tineri care privesc telenovele sud-coreene, pentru că au fost introduse pe ascuns în țară, pe suporturi de memorie USB. Ei știu ce pierd. S-a dezvoltat ceva ce seamănă cu o economie de piață. Se spune că aproape 50 de procente din produsul intern brut este realizat prin mecanisme economice de piață. Există, așadar, un proces de tranziție. Iar Kim are nevoie de mai multă legitimare din exterior. Pentru că nu are cum să o obțină datorită prosperității, cum e cazul Chinei.

“Este un joc de noroc”

DW: Plecând de la ideea de legitimare – Donald Trump este criticat pentru faptul că i-a oferit lui Kim acest summit, fără a primi în schimb angajamente clare, mai ales în ceea ce priveste denuclearizarea. Să lăsăm deoparte aceste critici acum, după un prim dialog? 

Oertel: Este, din multe puncte de vedere, un joc de noroc. Strategia de până acum nu a funcționat cu Coreea de Nord. SUA încearcă de zeci de ani. Poate că această variantă neobișnuită va funcționa. Ar trebui să recunoaștem că această strategie a avut mai mult succes și s-a ajuns la un dialog cu Coreea de Nord. Până nu demult eram aproape de un război nuclear. Președintele american a luat bineînțeles în calcul și opțiunile militare pentru peninsula coreeană. Lucru care ar fi atras după sine pierderea a milioane de vieți omenești. Deci dialogul este – indiferent cât teatru și circ implică – o variantă mai bună decât războiul. 

“Să nu-l transformăm pe Kim într-un star rock”

DW: Europa a rămas mai degrabă deoparte, în ceea ce privește angajamentul în Coreea de Nord. Dar interesul public pentru Kim Jong Un s-a schimbat în ultimele luni. Cum privește Europa acum către summit-ul dintre Trump și Kim?

Oertel: Cred că trebuie să fim foarte atenți și să nu-l transformăm pe Kim Jong Un într-un star rock, numai pentru că este o persoană ciudată cu o frizura bizară, care se plimbă prin Singapore. Trebuie să fim foarte atenți față de aceste imagini și să discutăm cu adevărat despre substanța acestei întruniri,i nu despre spectacol. Pentru că atunci i-am face o favoare numai lui Kim Jong Un. Nu avem voie să fim ipocriți. Și cu declarația că Europa stă mai degrabă deoparte în ceea ce privește conflictul nord-coreean, trebuie să fim la fel de atenți. Europenii sunt prezenți în Phenian. Exista relații diplomatice cu Coreea de Nord. Germania are relații diplomatice, avem o ambasadă acolo, Suedia se ocupă în momentul de față de toate problemele consulare ale SUA – există așadar multe opțiuni pentru europeni de a fi parte din această încercare de apropiere. Sigur că până acum Europa nu a încercat să-și preia rolul de negociator, pentru că acest conflict nu îi vizează securitatea atât de mult ca în cazul țărilor din regiune sau a SUA. Dar, în ceea ce privește tratatul cu Iranul, europenii au arătat că pot lua parte la astfel de procese serioase. Și mulți europeni cred că un posibil tratat cu Coreea de Nord ar putea arăta ca cel încheiat cu Iranul. Un tratat la care Trump a renunțat – dar poate că va pune mai mult preț pe tratatul cu Coreea de Nord, tocmai pentru că el însuși l-a semnat.

Janka Oertel, German Marshall Fund Berlin, este expertă în relații transatlantice cu un focus pe politica externă a Chinei și securitatea în Asia de Est.

 • Autoare Charlotte Voß

Raspandeste cu incredere
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  1
  Share

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here