Acasă Stiinta & Tehnica Economie estnews.ro : Decizie falimentară

estnews.ro : Decizie falimentară

139
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

 – Economia Vasluiului a pierdut mii de contracte de muncă part-time

La un an de la introducerea impozitării contractelor cu normă parțială la nivelul salariului minim brut pe țară, la nivelul județului au fost reziliate nu mai puțin de 3.608 contracte de muncă cu normă parțială. În medie, în fiecare lună, angajatorii vasluieni au desființat 300 contracte de muncă part-time.

Motivația guvernanților că majoritatea contractelor de muncă parțiale vor fi transformate de agenții economici în contracte cu normă întreagă nu a avut acoperire.

Conform datelor ITM Vaslui, la data de 31 august 2017 erau active un total de 59.375 contracte de munca, pentru ca în data de 5 septembrie 2018 numărul acestora să se diminueze la 58.791 contracte.

Foștii angajați vor sta cu mâna întinsă la stat

Ovidiu Copacinschi, președintele Asociație Patronale a Întreprinderilor Mici și Mijlocii Vaslui, a spus că măsura impozitării contractelor cu normă parțială la nivelul salariului minim brut pe țară nu va aduce nimic bun în mediul economic.

Cum să ai un salariat pentru două ore, iar tu să plătești impozit pentru opt ore?! De bine, de rău, cei care aveau contracte parțiale de muncă aduceau niște venituri la bugetul consolidat al statului. Acum, acele persoane vor sta cu mâna întinsă la stat. Dacă statul nu le va da șomaj sau alt sprijin financiar, aceștia vor pleca în străinătate. Atunci, ce am rezolvat cu această măsură?!”, a spus Ovidiu Copacinschi.

Potrivit estimărilor Comisiei Naționale de Prognoză (CNP), Vasluiul se va menține și în următorii ani în topul județelor cu cea mai ridicată rată a șomajului. Astfel, de la o rată a șomajului de 10% în anul 2018, în anul 2021 Vasluiul va avea o rată a șomajului identică de 9,9%. În schimb, în restul județelor Moldovei, rata șomajului se va diminua substanțial peste trei ani: Botoșani – 3,8%, Bacău – 5,6%, Iași – 3,7%, Neamț – 4,6%, Suceava – 4%.

Cine scapă de impozitare

Excepție de la plata integrală a contribuțiilor pentru contractele part-time fac salariații elevi, studenți, persoane cu dizabilități, pensionari și cei care cumulează venituri de cel puțin nivelul salariului minim brut pe țară garantat în plată. Noile reglementări se aplică începând cu veniturile aferente lunii august 2017. 

Angajații care au contracte de muncă parțiale beneficiază de aceleași drepturi ca și cei cu normă întreagă. Atât salariații încadrați cu contract de muncă full-time, cât și cei încadrați part-time beneficiază de concediul de odihnă. Angajatul cu normă redusă are dreptul la concediu de odihnă anual de minimum 20 de zile lucrătoare, care vor fi acordate proporțional cu perioada efectiv lucrată, la fel ca în cazul angajatului cu normă întreagă. Chiar dacă au un contract cu mai puțin de opt ore pe zi, angajații sunt asigurați la sănătate și în sistemul public de pensii. La calculul pensiei, însă, se ține cont de stagiul de cotizare, iar pentru veniturile obținute în baza unui contract de muncă cu timp parțial se calculează punctajul din venitul lunar. (Dănuț CIOBANU)


Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify LinkedIn Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for LinkedIn Login to work

Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

Specify Vkontakte Application ID and Secret Key in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Vkontakte Login to work

Please enter your comment!
Please enter your name here