Acasă Jurnalul Bucurestiului Evenimente evenimentdeolt.ro : Căluşul Românesc” de la Slatina, ediţie aniversară.

evenimentdeolt.ro : Căluşul Românesc” de la Slatina, ediţie aniversară.

81
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  1
  Share

Profesorul Ilie Brăileanu, directorul Palatului Copiilor Slatina, Adrian Bărbulete, inspectorul şcolar general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Olt, şi Gigi Vîlceleanu, viceprimarul municipiului Slatina, ultimii doi reprezentanţi ai altor instituţii implicate direct în organizarea „Căluşului Românesc” de la Slatina, au fost amfitrionii întâlnirii cu jurnaliştii din mass-media locală şi regională.
Peste 2.000 de copii, căluşari, căiuţi şi căluşeri din mai multe judeţe ale ţării, dar şi din judeţ Olt, îşi dau concursul la această ediţie aniversară, surpriza din acest an fiind şi participarea a două ansambluri folclorice din Republica Moldova şi a altuia din Slovacia. Un alt moment mult aşteptat este cel de miercuri, 30 mai, ora 19:00, care va deschide oficial a XX-a ediţie a Concursului Naţional al Copiilor „Căluşul Românesc”, respectiv realizarea frumosului tablou coregrafic „Când se joacă româneşte, România întinereşte”, acesta fiind dedicat Centenarului Marii Uniri.

„Slatina redevine din nou capitala mondială a căluşului românesc”

Viceprimarul Slatinei, Gigi Vîlceleanu, a fost cel care a deschis conferinţa de presă, readucând în atenţie faptul că anul trecut Slatina a intrat în Cartea Recordurilor prin faptul că la Concursul „Căluşul Românesc” nu mai puţin de 1.052 de copii au jucat simultan căluşul, iar numărul de participanţi a fost de 2.369. Edilul susţine că municipalitatea va sprijini întotdeauna organizarea unor astfel de evenimente culturale.
„În Săptămâna Rusaliilor, iată că Slatina redevine din nou capitala mondială a căluşului românesc, astfel încât în aceste zile de sărbătoare peste 2.000 de copii vor dansa pe ritmuri tradiţionale specifice zonei noastre. În acest an marcăm o ediţie aniversară, se împlinesc 20 de ani de când se face acest concurs folcloric, care a devenit deja o tradiţie, iar lucrul acesta spune foarte multe despre seriozitatea noastră, despre faptul că acordăm o atenţie sporită în organizarea sa. Şi de această dată avem spectacole demonstrative de căluş, şi nu numai, în principalele zone din Slatina, iar în fiecare seară vom avea spectacolele propriu-zise de pe esplanadă. Primăria Slatina a fost mereu alături de organizatorii unor astfel de evenimente, i-a sprijinit şi în continuare le va acorda atenţia pe care o merită. Bugetul pe care l-am alocat pentru ediţia concursului din acest an a fost de 80.000 lei”, a spus viceprimarul Slatinei.

Dansuri din toate zonele ţării, învăţate de elevii olteni

Tabloul coregrafic care va fi pus în scenă la deschiderea ediţiei din acest an a „Căluşului Românesc” este parte a proiectului „Când se joacă româneşte, România întinereşte”, desfăşurat în această perioadă de Inspectoratul Şcolar Judeţean Olt, în parteneriat cu Palatul Copiilor Slatina, şi al cărui obiectiv este conoaşterea şi promovarea culturii şi a dansurilor populare româneşti în rândul elevilor din judeţ.
Proiectul se desfăşoară în aproape 50 de unităţi de învăţământ din judeţul Olt, în cazul acestora o implicare venind şi din partea reprezentanţilor primăriilor, cât şi în unităţi de învăţământ din ţară. Sunt parteneri şi din ţară, dar şi din Republica Moldova, iar aici amintim ansamblurile folclorice „Mugurelul” din Dorohoi, Botoşani, „Hora Timişului” din Timişoara, Timiş, „Mugurelul” din Sighetu Marmaţiei, Maramureş, „Mlădiţe Dobrogene” din Văcăreni, Tulcea, „Lăpuşniţa”, „Flori de lămâiţă” din Republica Moldova şi formaţia de căluşeri „Mlădiţe româneşti” din Întorsura Buzăului, Covasna. Debutul proiectului a fost pe 1 mai şi se încheie pe 15 decembrie 2018. Sunt 5.000 de participanţi, din care 400 sunt cadre didactice şi instructori coregrafi.
„Atât noi, cât şi cei de la Palatul Copiilor, ne-am propus ca odată cu sărbătorirea a 100 de ani de la Marea Unire să închidem cu un tablou coregrafic din toate zonele ţării, care se va desfăşura în deschiderea oficială a ediţiei a XX-a a «Căluşului Românesc», pe Esplanada Slatinei, din faţa Casei de Cultură a Sindicatelor. De la debutul proiectului, în fiecare unitate şcolară implicată în acest proiect, pe zone, s-au desfăşurat repetiţii, copiii din judeţul Olt fiind învăţaţi să joace dansuri populare din toate zonele ţării. La finalul proiectului, dansatorii, alături de instructorii lor, vor deveni formatori şi îi vor învăţa pe colegii din şcoală jocurile respective, în aşa fel încât la 1 decembrie 2018, de Ziua Naţională a României, fiecare elev din judeţul Olt să cunoască şi să ştie să danseze câte un moment coregrafic din fiecare zonă a ţării”, a declarat Adrian Bărbulete, şeful învăţământului oltean.

Evenimentul de la Slatina, etalon pentru concursurile folclorice din ţară

Profesorul Ilie Brăileanu a ţinut să aducă în atenţie faptul că de-a lungul anilor valoarea artistică a formaţiilor participante la „Căluşul Românesc” a crescut, iar concursul de la Slatina chiar a fost un etalon pentru felul în care sunt organizate şi desfăşurate celelalte festivaluri de gen din ţară. Directorul Palatului Copiilor a dezvăluit şi cine va face parte din juriu, al cărui preşedinte va fi inspectorul general Adrian Bărbulete. Vorbim doar de specialişti în domeniu, iar unul dintre ei este maestrul coregraf Marin Barbu, Nea Mărin cum îl cunoaşte mai toată lumea, preşedinte executiv al secţiei române a Organizaţiei Internaţionale a Festivalurilor de Folclor, care i-a anunţat pe organizatori că va fi prezent la Slatina în ziua deschiderii oficiale a concursului.
„Valoarea artistică a formaţiilor care au participat la concursul nostru de-a lungul anilor a crescut an de an. Nu numai valoarea formaţiilor din judeţul nostru, dar şi valoarea formaţiilor din ţară, Concursul «Căluşul Românesc» Slatina fiind un model atât în desfăşurare, cât şi în organizare, pentru celelalte festivaluri de folclor din ţară. Vreau să mulţumesc tuturor celor care se implică în organizarea şi desfăşurarea acestui concurs, inclusiv dumneavoastră, mass-media, care îl promovaţi. Colaborarea instituţiilor culturale cu autorităţile locale este foarte bună. Nu este deloc întâmplător că Oltul se mândreşte cu 62 de ansambluri folclorice ale copiilor, acestea sunt eforturile conjugate ale primăriilor, Consiliului Judeţean Olt, Inspectoratului Şcolar, a tuturor instituţiilor de cultură din judeţ, iar un rol îl are şi «Căluşul Românesc», pentru că an de an le oferă acestora scena unde să-şi arate progresele şi talentul lor”, a spus profesorul Brăileanu.
Cu nostalgie, acesta a vorbit şi despre ediţia inaugurală a Concursului „Căluşul Românesc”. De la 250 de participanţi, o parte dintre aceştia membri ai patru ansambluri din Olt, s-a ajuns la ediţia din 2018 la peste 2.000 de copii participanţi, mulţi dintre aceştia fiind componenţi ai celor 62 de ansambluri din judeţ. „După 20 de ani, pot să vă spun că meritul pentru organizarea Concursului «Căluşul Românesc» este al echipei pe care am reuşit să o formez la Palatul Copiilor, pentru că lucrăm împreună într-un mod profesionist. Am început de jos cu acest eveniment folcloric, la prima ediţie fiind doar 250 de participanţi, foarte puţini din ţară şi patru ansambluri din judeţul Olt. Din câte îmi amintesc, erau din Scorniceşti, Vâlcele, Dobrun şi Coloneşti. Saltul de la patru ansambluri în 1999 la 62 în 2018 doar în Olt este unul impresionant, iar asta se datoarează în primul rând primarilor din aceste localităţi, care le susţin. Nu este deloc uşor, trebuie să ai bani alocaţi pentru transport, costume, încălţăminte, coregraf, instrumentişti, deci este un efort deosebit şi vreau să le mulţumesc tuturor primarilor din judeţul Olt pentru modul lor de a se implica în păstrarea tradiţiei noastre olteneşti. Performanţa se datorează şi instructorilor coregrafi. Sunt 15 cu brevet de căluşar, ei sunt mai mulţi care se ocupă de formaţiile din judeţ, dar 15 sunt atestaţi”, a conchis directorul Palatului Copiilor.

Program şi participanţi

Concret, spectacolele din acest an au loc în perioada 30 mai – 1 iunie. Din program fac parte vizitele şi demonstraţiile artistice de la sediile Inspectoratului Şcolar, Primăriei Slatina şi Consiliului Judeţean Olt, tabloul coregrafic de pe esplanadă, spectacolele demonstrative de la Fântâna Speranţei, Piaţa Zahana, Piaţa Steaua, spectacolul-concurs propriu-zis de pe scena amenajată în aer liber pe platoul din faţa Casei de Cultură a Sindicatelor, festivitatea de premiere şi Gala Laureaţilor urmând a avea loc pe 1 iunie, cu începere de la ora 18:00.
Din Olt, la ediţia aniversară a Concursului „Căluşul Românesc” vor participa ansambluri din localităţile Bălteni, Bobiceşti, Brâncoveni, Brebeni, Corabia, Corbu, Cezieni, Coloneşti, Curtişoara, Dăneasa, Dobrosloveni, Dobroteasa, Dobrun, Drăgăneşti Olt, Fărcaşele, Gârcov, Ghimpeţeni, Giuvărăşti, Izbiceni, Mărunţei, Morunglav, Movileni, Nicolae Titulescu, Obârşia, Optaşi Măgura, Oporelu, Osica de Jos, Osica de Sus, Pârşcoveni, Perieţi, Piatra Olt, Pleşoiu, Potcoava, Radomireşti, Rotunda, Sâmbureşti, Sârbii Măgura, Scorniceşti, Slatina, Şopârliţa, Ştefan cel Mare, Tia Mare, Teslui, Traian, Urzica, Vâlcele, Vişina şi Valea Mare. Ansamblurile folclorice din ţară şi străinătate care şi-au anunţat prezenţa la Slatina sunt: „Hora Timişului” din Timişoara – Timiş, „Mugurelul” din Sighetu Marmaţiei, „Comorile Izei” din Baia Mare – Maramureş, „Dor” (aromân) din Sarighiol de Deal, „Mlădiţe Dobrogene” din Văcăreni – Tulcea, „Muguraşii Gorjului” din Târgu Jiu – Gorj, „Codruleţul” din Găeşti – Dâmboviţa, „Mugurelul” din Costeşti, „Doruri de câmpie” (formaţie de dansuri) din Hârseşti, Bârla (ansamblu de căluşari) – Argeş, Palatul Copiilor din Brăila – Brăila, „Mugurelul” din Dorohoi – Botoşani, „Zărandul” din Arad – Arad, „Mlădiţe Româneşti” din Întorsura Buzăului – Covasna, „Plaiurile Dornelor” din Vatra Dornei – Suceava, „Lăpuşniţa”, „Flori de lămâiţă” din Republica Moldova şi „Makovička” din Svidnik – Slovacia. De asemenea, va participa şi Fanfara „Gabriel Chaborschi” din Râmnicu Vâlcea – Vâlcea.

Autor articol: Cătălin FIRCOIU

Raspandeste cu incredere
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  1
  Share

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here