Evenimente culturale la Muzeul National al Satului „Dimitrie Gusti”

0
73
Raspandeste cu incredere
 • 33
 •  
 •  
 • 4
 •  
 •  
 •  
 •  
  37
  Shares

 

sigla Muzeul Satului

Ziarul Jurnalul Bucurestiului si agentia de presă Intell News(al căror Senior Editor sunt), parteneri media cu Muzeul National al Satului „Dimitrie Gusti”, recomandă toate evenimentele organizate de Muzeu, ca de obicei, in acest caz cele din perioada sfârsitului lunii Februarie si inceputul lunii Martie 2018.

 

logo-JB

 

sigla INTELL NEWS

 

 

CALENDARUL EVENIMENTELOR

 

 

Expozitia “FIUL RISIPITOR – CÂNTĂRILE TRIODULUI” , cu lucrări semnate de Elena Murariu

Incep prezentarea cu această expozitie dintr-un motiv foarte simplu: Elena Murariu, pictor-restaurator, este membru al Filialei noastre AFAPRR: Asociația Filială Artă Plastică Religioasă și Restaurare a UAP din România, bonus artista Elena Murariu imi este prietenă si ii apreciez extrem de mult activitatea, de pictor si restaurator. Fiind si eu membru AFAPRR a a Uniunii Artiștilor Plastici din România, este firesc să urmăresc cu interes toate evenimentele, activitatea si expozitiile organizate de Asociația Filială Artă Plastică Religioasă și Restaurare a UAP din România: AFAPRR.

 

invitatie

 

Expozitia “FIUL RISIPITOR – CÂNTĂRILE TRIODULUI” , cu lucrări semnate de Elena Murariu, va avea vernisajul pe 1 martie 2018, orele 16:30, fiind găzduită pe simezele sălii „Gheorghe Focșa”, la Muzeul National al Satului “Dimitrie Gusti”, partener traditional al Filialei noastre AFAPRR a Uniunii Artiștilor Plastici din România.

Elena Murariu este membru in Asociația Filială Artă Plastică Religioasă și Restaurare a UAP din România: AFAPRR.

Expoziția va fi prezentată de: Luiza Barcan, istoric si critic de artă; Părintele profesor Dr. Florin Şerbănescu, consilier patriarhal, parohul Bisericii “ Sf Stelian Paflagonul ” – Lucaci din Bucureşti, realizator de emisiuni culturale la TRINITAS TV , membru marcant al Filialei noastre: Asociația Filială Artă Plastică Religioasă și Restaurare a UAP din România -AFAPRR; conf. univ. Dr. Radu Preda, teolog, profesor la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca si profesor-invitat al Universităților din Paris, Florența, Hanovra și Viena, din 2014 preşedinte executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER).

Expoziția poate fi vizitată de miercuri până duminică, între 1 martie – 15 aprilie 2018, între orele 9.00 – 17.00, în sala „Gheorghe Focșa” a Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti”, Șos. Kiseleff nr. 28.

 

afis

 

 

„Dragobete” la Muzeul National al Satului „Dimitrie Gusti”

sursa: http://muzeul-satului.ro/eveniment/dragobete-la-muzeul-national-al-satului/

Muzeul Naţional al Satului vă invită pe 24 şi 25 februarie să sărbătoriţi împreună unul dintre cele mai calde şi tandre momente ale începutului de primavară: Dragobetele, sau aşa cum este consemnat în calendarul tradiţional popular, Ziua îndrăgostiţilor. Este un eveniment de tradiţie al muzeului la care participă artişti, meşteri populari care vor prezenta tradiţiile legate de începutul primăverii. Nu vor lipsi atelierele de creaţie de mărţişoare, concursurile cu premii pentru cei mai iscusiți poeți amatori şi nici surprizele, iar persoanele care sărbătoresc onomastica de Dragobete, purtând numele de Draga, Drăguţa, Dragoş, Drăgan, au acces gratuit în muzeu (pe baza cărţii de indentitate). Vestiţii Cuci din Brăneşti vor veni din nou să alunge spiritele rele şi iarna pentru a face un Cap de primavară.

“În fond, cine este acest Dragobete care împarte luna februarie cu un sfânt mai puţin cunoscut la noi, dar în mare vogă în lumea americană? Sărbatorit la 24 februarie (zi consemnată în calendarul popular ca Ziua îndrăgostiţilor, fiind cunoscută şi sub denumirea de Cap de primavară) Dragobete , este mai ancorat în traditia zeilor antici ai dragostei – bărbat chipeş şi năvalnic, un ,,zburător cu plete negre” care bântuie visele celor îndrăgostiti, la început de primăvară, când natura însăşi reînvie, ursul iese din bârlog căutându-şi pereche,păsările îşi caută cuiburi, iar omul trebuia să participe şi el la bucuria vieţii renăscute după tenebrele iernii celei sterpe. Entitate mitologică asemănătoare lui Cupidon, Dragobete se consideră a face parte din multitudinea de zeităţi păgâne care populau spaţiul balcanic şi danubiano-pontic, unde era şi protector al animalelor dar şi al iubirii celor care se întâlnesc şi se logodesc, aşa cum şi păsările „se logodesc” în această zi. În ziua de Dragobete în satele româneşti se practicau multe credinţe legate nu numai de dragoste şi fertilitate, dar şi de vindecare şi renaştere prin puterea naturii şi a plantelor. Astfel, se spunea că cine participa la această sărbătoare avea să fie ferit de bolile anului, şi mai ales de febră, şi că Dragobetele îi ajută pe gospodari să aibă un an îmbelşugat.”, afirmă conf. univ. dr. Paula Popoiu, manager Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”.„Dragobetele” va veni pe aleile Muzeului Naţional al Satului şi cu plăcinte,cozonac şi turtă dulce, pregătite special pentru cei îndrăgostiţi.

 

dragobete-2018

 

 

„De Mărțișor. Târg cu tâlc…” la Muzeul National al Satului „Dimitrie Gusti”

sursa: http://muzeul-satului.ro/eveniment/de-martisor-targ-cu-talc-2/

La Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” ducem tradiția mai departe! Începând cu 26 februarie 2018 vă așteptăm la târgul tradițional de început de primăvară, „De Mărțișor. Târg cu tâlc…”. Vă veți întâlni cu una dintre cele mai vechi și mai cunoscute tradiții ale popoarelor balcanice, inclusiv ale poporului român: tradiția Mărțișorului.

Inclus pe 6 decembrie 2017 în Patrimoniul Mondial UNESCO, Mărțișorul este sărbătorit la Muzeul Satului printr-un târg al meșterilor populari. Veniți să vedeți meșteri care dau viață celui mai îndrăgit obiect al primăverii prin metode tradiționale, însuflețind lemnul, sticla, țesăturile sau semințele de diferite feluri. Flăcăii vor putea pleca acasă cu o fărâmă de tradiție, pe care să o ofere mândrelor în prag de primăvară și la început de an agricol, ca să aibă un an îmbelșugat.

Târgul se va desfășura în incinta Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti” și va fi deschis de luni până duminică, între orele 9:00 – 17:00, până pe data de 8 martie 2018.

 

Afis martisor

 

 

Grupaj de: Claudiu Victor Gheorghiu, Senior Editor al ziarului Jurnalul Bucurestiului si al paginii de Cultură a Intell News , 24 februarie 2018

1. CVG, foto oficiala


Raspandeste cu incredere
 • 33
 •  
 •  
 • 4
 •  
 •  
 •  
 •  
  37
  Shares