Acasă Jurnalul Bucurestiului Anchete Buna Ziua Iasi : EXPLOZIV! Cel mai fidel client al banului public.

Buna Ziua Iasi : EXPLOZIV! Cel mai fidel client al banului public.

160
1
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 • 2
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  2
  Shares

 Zeci de milioane de euro din banii iesenilor, pompati intr-o firma privata

• O companie locala privata a devenit unul dintre cei mai mari clienti ai fondurilor publice la nivelul judetului Iasi • Contracte in valoare de zeci de milioane de euro au fost acordate firmei iesene de-a lungul ultimilor ani, majoritatea banilor provenind din fonduri europene sau din bugetele publice ale primariilor • Afacerile companiei se bazeaza aproape exclusiv pe contracte cu institutii publice, iar de-a lungul timpului, oamenii de afaceri din spatele firmei s-au aflat in mai multe scandaluri ce tin inclusiv de fraudarea unor licitatii de lucrari

Compania privata Casrep SRL a devenit unul dintre cei mai fideli clienti ai banilor din fonduri publice din judetul Iasi. Firma controlata de oamenii de afaceri Constantin Felea, Paul Lucian Craus si Ivoneta Craus a pus mana in ultimii ani pe contracte in valoare de zeci de milioane de euro, majoritatea dintre acestea fiind finantate din fonduri europene sau din bugetele publice locale.

Casrep SRL a primit cele mai mari contracte de lucrari prin intermediul operatorului de apa ApaVital. In cadrul proiectului POS Mediu I, nu mai putin de trei contracte majore de lucrari au fost atribuite catre Casrep SRL, fiind vorba despre o suma totala de aproape 13 milioane de euro, dar si de alte 14 milioane de euro obtinuti prin diverse contracte incheiate cu autoritatile administrativ-teritoriale din judetul Iasi. Pe langa aceste contracte, Casrep SRL a incasat bani si prin intemediul unor lucrari atribuite in mod direct.

Ultima mare lovitura a SC Casrep SRL a fost data chiar in luna aprilie a acestui an, cand a primit un contract in valoare de 3,3 milioane de lei prin intermediul unei licitatii organizate de ApaVital.

Firma Casrep SRL a castigat contractul pentru inlocuirea unor retele de distributie a apei in zona Ticau din municipiul Iasi. Oferta Casrep de 3,3 milioane lei a fost desemnata castigatoare in fata celor facute de Conest in valoare de 4,05 milioane lei, Daroconstruct in valoare de 3,82 milioane lei si Tehnoterm SRL in valoare de 3,49 milioane lei.

Licitatii prelungite pana in momentul in care Casrep devine castigatoare

Un alt contract in valoare de 24.978.518 lei, din fonduri europene, care priveste “Extinderea retelelor de apa si canalizare, inclusiv statia de tratare apa potabila în orasul Hirlau”, a fost atribuit prin intermediul ApaVital catre Casrep SRL.

Licitatia a fost desfasurata in conditii cu totul suspecte dupa ce adjudecarea procedurii a fost prelungita in repetate randuri. Desi ofertele au fost deschise in aprilie 2014, contractul a fost atribuit abia un an mai tarziu dupa ce asocierea Victor Construct SRL – Hidroedil SA a depus o contestatie la Consiliului National de Solutionare a Contestatiilor pentru anularea licitatiei, avand in vedere ca a avut oferta cea mai mica.

ApaVital a motivat respingerea ofertei prin faptul ca nu a fost dovedita experienta similara a companiilor, desi acestea au o vechime de zeci de ani pe piata constructiilor hidrotehnice si civile.

Consiliului National de Solutionare a Contestatiilor a dispus reevaluarea ofertelor, iar ApaVital a contestat la Curtea de Apel Iasi decizia CNSC, insa magistratii au dat castig de cauza asocierii Victor Construct SRL Hidroedil SA. Oferta acestora a fost declarata insa neconforma de ApaVital pe motiv ca nu au fost indeplinite cerintele din caietul de sarcini.
In cele din urma, licitatia a fost castigata de Casrep la o diferenta de oferta de doar 27 de lei fata de compania Aquaterm SRL.

Cartierul Crucea Rosie, distrus de firma de constructii

Un alt contract major din fonduri europene primit de Casrep SRL prin intermediul ApaVital este “Extinderea sistemului de canalizare în Municipiul Iasi” in valoare totala de 24.499.636 lei. Un intreg cartier din Iasi a fost distrus vreme indelungata dupa ce firma care a lucrat la reteaua de canalizare a transformat toate strazile intr-un teren parca trecut prin bombardament.

Locuitorii din cartierul Crucea Rosie, aflat in spatele Gradinii Botanice, au avut parte de acest cosmar de aproape doi ani, atunci cand firma Casrep SRL a castigat contractul in valoare de 5 milioane de euro, bani pentru care ar fi trebuit sa extinda canalizarea pe mai multe strazi din zona.

“Contractul presupune extinderea retelei de canalizare cu 28,1 km, inclusiv executia unui numar de 1.136 racorduri de canalizare la noile colectoare, realizarea a trei statii de pompare a apei uzate, subtraversarea drumurilor nationale, a podetelor si a pârâurilor de pe traseul lucrarilor”, se arata in proiectul de colaborare intre SC Casrep SRL si ApaVital Iasi.

Citeste si : Un intreg cartier din Iasi, distrus pentru 5 milioane de euro. Patronii, urmariti de DNA – FOTO

Cercetati de DNA pentru ca ar fi dat spaga primarului

Casrep SRL este una dintre firmele care au avut contracte serioase mai ales in timpul guvernarii PNL, dar si PSD. Directia Nationala Anticoruptie a constatat ca firma Casrep SRL a fost implicata intr-o serie de activitati nu tocmai legale. Unul dintre cazuri este acela cand firma a prins un contract pe 2,5 milioane din fonduri europene cu Primaria Prisacani pentru reteaua de apa si canalizare. La acel moment, vila primarului din comuna a beneficiat de lucrari de modernizare si imbunatatire, dar si de o fantana arteziana in valoare de un miliard de lei vechi.

Constantin Chirila a fost audiat la sediul Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) Iasi, fiind cercetat in dosarul privind decontarea unor lucrari de constructie finantate din fonduri europene prin Programul National de Dezvoltare Rurala. In acest dosar sunt cercetati si administratorii Casrep SRL.

De asemenea, DNA a verificat si modul in care reteaua de canalizare a fost deviata, astfel incat sa fie racordata si locuinta primarului, asta desi in varianta depusa la APDRP proiectul nu prevedea ca reteaua de canalizare sa treaca si prin fata portii primarului. Imediat a aparut si fantana arteziana pe proprietatea primarului.

Citeste si : Tupeu de demnitar. Si-a modernizat casa cu banii primariei

Afaceri bazate aproape exclusiv pe bani publici

In ultimii ani, Casrep SRL a obtinut numeroase contracte din fonduri europene si cu primariile din judetul Iasi, fiind vorda despre o suma de aproape 14 milioane euro in total. Spre exemplu, un contract in valoare de 355.181 euro a fost semnat in anul 2015 cu comuna Tibanesti, un alt contract de 2.250.220 euro cu comuna Aroneanu, un altul de 1.156.499 euro cu comuna Prisacani, un contract de 1.779.207 cu comuna Gorban sau alt contract in valoare de 1.579.260 euro cu comuna Cristesti. In total, la nivelul judetului Iasi, Casrep SRL a incheiat contracte cu unitatile administrativ-teritoriale in valoare de aproape 14 milioane de euro.

Afacerile Casrep SRL Iasi se bazeaza aproape exclusiv pe fonduri publice sau europene, asta tinand cont de cifrele de afaceri anuale derulate de firma de constructii. Spre exemplu, la nivelul anului 2015, compania ieseana a raportat o cifra de afaceri de aproximativ 30 milioane lei. Din aceasta suma, 24.978.518 lei au venit printr-un contract semnat cu ApaVital pentru “Extinderea retelelor de apa si canalizare, inclusiv statia de tratare apa potabila în localitatea Hirlau”, iar 6.947.802 dintr-un contract semnat cu Primaria Ruginoasa.

In prezent, SC Casrep SRL figureaza cu un numar de 155 de angajati si o cifra de afaceri care se mentine intre 20 si 30 milioane de lei anual. Cu cei peste 30 de milioane de euro obtinuti din contracte pe fonduri publice, se poate spune ca SC Casrep SRL a devenit firma din Iasi care a obtinut cei mai multi bani din fonduri publice pentru lucrari la retelele de apa si canalizare din judet.
Reprezentantii SC Casrep SRL nu au raspuns apelurilor facute de reporterii BUNA ZIUA IASI pana la inchiderea editiei.


Raspandeste cu incredere
 • 2
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  2
  Shares

1 COMENTARIU

 1. Referitor la extinderea retelei de canalizare in cartierul Crucea Rosie sunteti intr-o mare eroare.Lucrarile nu au durat mai mult de doua luni.Daca toate firmele din tara ar lucra la fel cum a lucrat firma respectiva sigur lucrurile ar merge mult mai bine.Au lucrat profesionist,chiar au reparat strada si in locurile unde nu au fost lucrari.Imi pare rau ca nu am facut o filmare cu modul de lucru si credeti-ma ca la instalatii ma pricep.Strada a fost distrusa de meseriasii de la Apavital care s-au trezit sa refaca reteaua de apa potabila taman dupa ce au terminat lucrarile cei cu canalizarea.Nici dupa doi ani Apavital nu au asfaltat santurile sapate.E bine sa va informati exact innainte de a da o stire.Habar n-am cum se cheama firma care a lucrat dar eu i-am strans mana sefului de santier,un baiat tanar de toata isprava.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here