Expozitia retrospectivă Marin Petre Constantin la Cercul Militar National

0
202
Raspandeste cu incredere
 • 44
 •  
 •  
 • 3
 •  
 •  
 •  
 •  
  47
  Shares

Sondajul nostru

 

1 e

 

 

În prezența unui public numeros a avut loc deschiderea expozitiei retrospective a pictorului Marin Petre Constantin, in seara zilei de 3 martie 2017, la Galeria Artelor a Cercului Militar National din Bucuresti.

 

1 f

Ziarul Jurnalul Bucurestiului si agentia de presă Intell News(al căror Senior Editor sunt) recomandă călduros această expozitie, care se poate vizita în perioada 27 februarie – 16 martie 2017. Filmul vernisajului expozitiei il puteti viziona in articol, din ciclul ”La pas prin galeriile bucurestene”, rubrică infiintată de mine si deja consacrată, din luna Mai 2015, in ziarul Jurnalul Bucurestiului.

Expozitia retrospectivă Marin Petre Constantin la Cercul Militar National, film de Claudiu Victor Gheorghiu

Asa cum am scris in articolul ” Inceput de martie 2017 pe simezele Capitalei”, publicat pe 27 februarie pentru agentia de presă Intell News, o avanpremieră a inceputului primăverii in ceea ce priveste arta plastică, am considerat această expozitie retrospectivă ca fiind evenimentul săptămânii in Bucuresti.

logo-JB

 

sigla INTELL NEWS

 

Născut in 1925, plasticianul Marin Petre Constantin este absolvent al Institutului de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” (clasa de pictură, a studiat cu Nicolae Dărăscu, Cornel Medrea, Jean Al. Steriade, Ion Marşic) în 1954. Este membru in Uniunea Artistilor Plastici din Romania.

1 h

lucrare pe sevalet si paleta pictorului

 

 

 

 

1 d

Copiii maestrului Margareta Iordache Petre si Gheorghe Petre, precum si doi dintre elevii dumnealui, artistii Vasile Popa si Mihai Serbănescu

 

Expozitia a fost prezentată de Dr. Roxana Păsculescu, critic de artă, auditoriul bucurându-se si de prezenta copiiilor maestrului Margareta Iordache Petre si Gheorghe Petre, precum si a doi dintre elevii dumnealui, artistii Vasile Popa si Mihai Serbănescu; in acest context, după vernisajul evenimentului, doamna Roxana Păsculescu a avut amabilitatea să ofere agentiei de presă Intell News si ziarului Jurnalul Bucurestiului o cronică a expozitiei.

 

 

 

 

Înțelegerea picturii, în cazul artistului Marin Petre Constantin este primordială!

 

„ Pictura artistului Marin Petre Constantin o aflăm firesc și excepțional poziționată în marea deschidere culturală provocată de mișcarea postimpresionistă în spațiul european. Născut în 1925, tânărul artist Marin Petre Constantin se și formează de altfel, în spiritul școlii franceze de pictură; prin intermediul dascălilor săi de la București, dintre care îi amintim aici pe Nicolae Dărăscu și Jean Al. Steriadi, studentul Marin Petre Constantin avea ocazia să cunoască felul în care se răsfrângeau încă și la mijlocul veacului trecut, experiențele majore, în primul rând, cromatice pe care arta franceză le dezbătuse cu câteva decenii mai devreme.

Operele lui Marin Petre Constantin susțin categoric, dar discret -pentru că expresivitatea în pictură înseamnă o amprentă indubitabil personală- un dialog cu preocuparea dintotdeauna a pictorilor pentru forme și culori.

Prin mijlocirea peisajelor și prin intermediul portretelor și naturilor statice (teme considerate clasice) Marin Petre Constantin înțelegea să redea vibrația realului care îi constituia temă de meditație, real pe care îl studia în profunzime, adeseori prin reluări și studii ale aceluiași subiect.

Raportarea de felul acesta la natură spune totul despre artistul, statornic căutător în pictură!

Înțelegerea picturii, în cazul artistului Marin Petre Constantin este primordială.

Cu fiecare studiu în parte, prin mijlocirea motivului, o altă fațetă a adevărului picturii i se evidențiază creatorului Marin Petre Constantin! ”

Dr. Roxana Păsculescu, critic de artă

 

1 g

Claudiu Victor Gheorghiu la vernisajul expozitiei

 

Articol, film si fotoreportaj de : Claudiu Victor Gheorghiu, Senior Editor al paginii de Cultură a agentiei de presă Intell News si al ziarului Jurnalul Bucurestiului

3-4 martie 2017


Raspandeste cu incredere
 • 44
 •  
 •  
 • 3
 •  
 •  
 •  
 •  
  47
  Shares

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here