Acasă Colţul specialistului Apararea drepturilor cetatenilor G4Media.ro : Complex imobiliar lângă spitalul Colentina,…

G4Media.ro : Complex imobiliar lângă spitalul Colentina,…

117
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  1
  Share

Complex imobiliar lângă spitalul Colentina, contestat de cetățenii din zonă. Mobilizare împotriva girului dat de Primăria București

O afacere imobiliară pusă la cale în sectorul 2 al Bucureștiului și girată până acum de autoritățile locale generează dezbateri în stradă ale locuitorilor și o mobilizare civică intensă pe rețelele sociale.

În acest sector, în zona Ștefan cel Mare, chiar lângă spitalul Colentina și lângă o școală, o firmă vrea să construiască un ansamblu cu destinația mixtă – locuințe colective, comerț și servicii, făcând demersuri la Primăria Capitalei pentru PUZ. Proiectul, pentru care Planul Urbanistic Zonal (PUZ) a fost inițiat de firma SC ASHTROM RESIDENTS SRL, este contestat de locuitori și a fost pus sub semnul întrebării și de membri ai Comisiei Tehnice de Amenajarea Teritoriului și Urbanism (CTATU) a Primăriei Capitalei, dar nu și de primarul general Gabriela Firea.

Locuitorii din zonă reclamă că “pe Ştefan cel Mare (nr 17A), în apropierea unei şcoli (Școala Gimnazială nr 28) a unui faimos spital (Colentina), a unui Institut de Boli Infecțioase, în spatele unui parc, a Circului de Stat și a unei artere principale ar urma să răsară un complex imobiliar ce ar sufoca îngrozitor traficul în zonă”. Aceștia se arată nemulțumiți de lipsa acută a locurilor de parcare în zonă, “peste care ar mai veni si acest proiect”.

Oamenii denunță “lipsa de discernământ a unor proiectanți imobiliari care vor să construiască un centru comercial lângă inelul central al orașului, când în lumea civilizată astfel de centre comerciale se construiesc la periferie sau în afara orașului”.

Nivelul de poluare uriaș deja în București este un alt motiv de îngrijorare. Locuitorii, dar și membri ai Comisiei sus-menționate au atras totodată atenția asupra situației juridice neclare a terenului.

Locatarii s-au trezit luna trecută cu panouri de consultare în cartier în timp ce informații despre PUZ nu erau disponibile la acel moment pe site-ul urbanism.pmb.ro. Aceștia au organizat dezbateri în stradă, au creat un grup civic pe rețelele sociale și sunt în căutarea unui avocat care să-i reprezinte.

Avizul de oportunitate pentru acest PUZ a fost discutat de două ori în ședința Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului și Urbanism a Primăriei Capitalei și a generat semne de întrebare de tot atâtea ori, dar și unele răspunsuri din partea celor care susțin proiectul.

În ședinţa CTATU a Primăriei Municipiului Bucureşti din data de 25 Octombrie 2017 s-a arătat că “pe un teren de cca. 10000mp, încadrat M2 şi CB1, se vrea construirea unui imobil P+11 de locuinţe colective, cu comerţ şi servicii la Parter. Terenul este foarte aproape de Spitalul Colentina, de Parcul Circului, de Barbu Văcărescu. Se estimează că propunerea va închide frontul la Şos. Ştefan cel Mare şi se afirmă că se contează pe uzul transportului în comun pentru acces, chiar dacă necesarul de locuri de parcări este asigurat”.

Ioana Tudora, membru al Comisiei: „La N de propunerea Dvs P+11 avem o şcoală, ar fi fost bine să vedem un studiu de însorire. Şi mai este şi problema celor două UTR (unitate teritorială de referinţă – nr.) prinse de Dvs în reglementare, nu înţeleg foarte bine cum aţi reuşit asta.”

Prezentatorul răspunde că edificiul va sta cumva în plan secund şi că beneficiarul, urmând o politică sustenabilă, îşi doreşte ca spaţiul verde să fie dezvoltat, în ideea în care în jurul construcţiei s-ar putea genera un microclimat. Accesul la locuinţe se va face pe o dală urbană.

Constantin Enache, membru al Comisiei: „E nevoie de o detaliere a circulaţiei.” Se răspunde că se poate beneficia de prezenţa inelului central, dar pentru a nu încărca circulaţia, a fost gândit un acces secundar printre blocuri. Spre Ştefan cel Mare a fost chiar prevăzută o piaţetă.”

Mircea Chira, membru al Comisiei, însă, este de părere că unica accesare a proprietăţii / magazinului cu maşina se poate face venind numai dinspre Obor.

Florin Medvedovici, membru al Comisiei: „Strada este a spitalului şi nu văd accesele.” În faţa unei eventualităţi a unui schimb de proprietăţi, Radu Năstase, președintele Comisiei, cere să fie clarificat statutul juridic al zonei.”

Ioana Tudora, membru al Comisiei: „Şi POT (procent de ocupare a terenurilor – nr.), şi CUT (coeficient de utilizare a terenurilor – nr.) sunt masiv depăşite.”

Andrei Zaharescu, reprezentant Rețele: „În zona Dvs, nu se admite un semafor în 3 timpi. Dvs nu puteţi avea o relaţie de stânga.”

Sorin Gabrea: „Proiectul este foarte dificil. S2 nu deţine un patrimoniu, iar statutul juridic al străzii este neclar. Cum rezolvăm, totuşi, accesul în spital, care este prioritar? Trebuie estimate fluxurile de spital, pe lângă cele obişnuite. Şi accesul în incintă este foarte dificil. Pata roşie suportă alte discuţii, poate gândiţi o altă formă decât cea a unei cutii. Şi, în sfârşit, reduceţi înălţimea clădirii.”

Radu Năstase: „Investitorul trebuie să-şi decidă strategia, e nevoie de un operator mai flexibil.”

Ioana Tudora: „Aici este şi spitalul de boli exotice, e nevoie de un aviz de la Ministerul Sănătăţii. Care e zona de protecţie pentru spital, în această documentaţie?”

Andrei Zaharescu: „E nevoie aici de un studiu de circulaţie la stânga prin dreapta.”

Timur Mihăilescu, membru al Comisiei: „Să fie lămurită situaţia juridică a accesului – nu ştim, terenul este monument sau nu? Care este, apoi, relaţia cu şcoala? Personal, nu sunt de acord cu ideea de turnuri, nu „centru în centru”.

Irina Criveanu, membru al Comisiei: „Din punctul meu de vedere, acesta este un proiect căruia trebuie să i se spună nu pe toate feţele. Primăria ar trebui să achiziţioneze terenul spitalului, în interesul ei. Iar, punctual, combinaţia dintre locuinţe şi spaţii comerciale este dezastruoasă.” (Sursa)

Proiectul revine în Şedinţa CTATU a Primăriei Municipiului Bucureşti din data de 10 ianuarie 2018, când li se reaminteşte celor care nu au fost de faţă anterior faptul că în discuţie este intenţia de construire a unui supermagazin de tip Kaufland pe un lot de cca. 10500 mp, aflat în imediata vecinătate a Spitalului Colentina. Se afirmă că a fost realizat şi studiul de însorire, care arată că un minim de necesar poate fi asigurat, chiar şi pentru şcoala vecină. Pentru acces există fie soluţia de semaforizare, fie introducerea unui permis de virare spre stânga, dinspre oraş.

Radu Năstase, președintele Comisiei: „Proiectul mi se pare absolut la fel cu cel prezentat anterior, nu văd modificări notabile. Aţi clarificat situaţia terenului, juridic vorbind? Care este situaţia monumentelor din zonă? Cum se face corelarea cu normele de sănătate ale Spitalului?”

Sorin Gabrea, membru al Comisiei: „Nu sunt împotriva unei clădiri prezente pe inelul central, dar nu magazin de periferie în această zonă centrală. Exportul de funcţiuni conexe ar aduce deservicii zonei. Traficul trebuie analizat pe o distanţă mai mare. Nu există absolut nimic din punctul de vedere al spaţiului public, al descrierii pietonalului.”

Angelica Stan, membru al Comisiei: „Există chiar lângă Dvs o şcoală cu copii care fac sport, foarte aproape de ceea ce ar fi să fie viitorul magazin – trebuie avută mare grijă faţă de această situaţie. Personal, cred că intervenţia ar fi oportună, chiar şi cu această funcţiune, însă nu în condiţiile de înghesuială arătate.”

Radu Năstase: „Nu cred că o funcţiune de tip Kaufland este utilă aici.”

Constantin Enache, membru al Comisiei: „Lipsa de spaţiu public aici, în acest loc, este gravă. Să se micşoreze cumva, hala, spre a fi posibil şi un spaţiu public.”

Irina Criveanu, membru al Comisiei: „Aici, în condiţiile date, din punctul de vedere al interesului public, nu se poate face nimic. Consider inoportune şi comerţul, şi locuirea.” (Sursa)

Două luni mai târziu, respectiv pe 6 martie 2018, Direcția de Urbanism din Primăria Capitalei, cu aprobarea primarului Gabriel Firea, emite aviz de oportunitate în vederea elaborării documentației pentru PUZ Şos. Ştefan cel Mare nr. 17A, nr. 19B, nr. 19C, nr. 21. Direcția de Urbanism precizează că firma a obținut certificat de urbanism încă din 4 octombrie 2017 de la Primăria Sectorului 2.

În documentul Primăriei Capitalei se arată la capitolul “Date referitoare la terenul ce face obiectul elaborării PUZ” că amplasamentele sunt situate în sectorul 2 al municipiului București, în intravilan, având o suprafață totală de 14.489 mp, care sunt – atenție – “proprietate persoană privată juridică/ proprietate publică a municipiului București”. (Sursa)

Consilierul general Roxana Wring consideră că proiectul este “inacceptabil”. “M-am uitat pe avizul de oportunitate care ignoră cu totul observațiile CTATU. Membrii CTATU au spus că nu este oportun un Kaufland acolo. Pe planșă el există în continuare. Densitatea de locuire propusă este inacceptabilă, patru blocuri de 11 etaje și încă 4 de 4 etaje, practic betonarea întregii suprafețe, în imediata vecinătate a unei școli P+1 și a spitalului Colentina. Accese aproape inexistente din Ștefan cel Mare. Proiectul este inacceptabil și dna arhitect Diana Olteanu care a emis avizul ar trebui să fie capabilă să justifice oportunitatea. Peste 200 de locuitori și-au manifestat opoziția, si pe bună dreptate pentru că viata lor cotidiană va avea de suferit”, a declarat Roxana Wring pentru G4media.ro.

De menționat este și faptul că în acest moment, pe rolul Tribunalului București există un proces în derulare având ca reclamant Institutul Național de Boli Infecțioase Matei Balș, iar ca pârâți pe primarul general al Capitalei, firma care a inițiat PUZ-ul din Ștefan cel Mare și alte două persoane. Procesul a fost deschis în noiembrie 2016 și are ca obiect “constatare nulitate act juridic anulare act, rectificare CF”.

Foto: Locuitorii dezbat în stradă soarta zonei


Raspandeste cu incredere
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  1
  Share

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here