Acasă Stiinta & Tehnica Economie gandul.info : Guvernul estimează o creştere economică record în 2017…

gandul.info : Guvernul estimează o creştere economică record în 2017…

80
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Guvernul estimează o creştere economică record în 2017 şi pregăteşte a doua rectificare bugetară. Ministerele care primesc bani în plus şi de unde se taie

Guvernul pregăteşte o a doua rectificare bugetară care se bazează pe o creştere economică estimată de 6,1%, respectiv un PIB de 842 de miliarde faţă de 815 miliarde avut în vedere iniţial, potrivit datelor Ministerului de Finanţe.

„Rezultatele economice de până în prezent argumentează posibilitatea realizării unei creşteri economice de 6,1% faţă de 5,2% cât se estima la elaborarea legii bugetului de stat. Deflatorul PIB pentru semestrul I 2017 a fost de 5,0%, faţă de 2,2% cât s-a avut în vedere iniţial pentru anul 2017. În aceste condiţii se estimează că valoarea nominală a PIB va fi de 842,5 miliarde lei, faţă de 815,2 miliarde lei cât s-a estimat iniţial”, arată Finanţele.

Cu toate acestea, bugetul de stat pe anul 2017 se diminuează la venituri cu suma de 655,5milioane lei, la cheltuieli se majorează cu suma de 1,7 miliarde, iar deficitul se majorează cu suma de 2,35 de miliarde, potrivit proiectului de ordonanţă privind rectificarea bugetară. Estimările iniţiale de venituri fiscale sunt revizuite cu un minus de 702 milioane de lei. Finanţele se aşteaptă, însă, să încaseze, în principal, bani în plus până la finalul anului din accize, 143 de milioane, impozite din salarii, 105 milioane, contribuţii de asigurări, 96 de milioane, şi venituri nefiscale, 183 de milioane.

Bugetele asigurărilor sociale înregistrează un plus de 325,0 milioane de lei, bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate un plus de 269,7 milioane de lei, iar bugetele locale un plus de 1 miliard.

Ce ministere primesc bani în plus: 

La Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale: +630,9 milioane de lei per sold; s-au asigurat suplimentar 537 de milioane de lei pentru plata drepturilor persoanelor cu handicap, alocaţiilor de stat pentru copii, a indemnizaţiilor pentru creşterea copilului şi a contribuţiilor de asigurări sociale de sănătate aferente indemnizaţiilorşi 115,9 milioane lei pentru majorarea transferurilor de echilibrare către bugetul asigurărilor sociale de stat; au fost identificate şi economii la unele naturi de cheltuieli şi prin urmare s-au redus 22 de milioane de lei.

La Ministerul Afacerilor Interne: +363,5 milioane de lei per sold; s-a asigurat suplimentar suma de 400 de milioane de lei pentru plata pensiilor militare de stat cuvenite cadrelor militare trecute în rezervă şi poliţiştilor cărora le-au încetat raporturile de serviciu în anul 2017, precum şi pentru plata diferenţelor rezultate în urma recalculării drepturilor de pensii; s-a redus suma de 36,5 milioane de lei aferentă economiilor înregistrate la unele naturi de cheltuieli.

La Ministerul Transporturilor: +293,9 milioane de lei per sold; s-a asigurat suplimentar suma de 345,6 milioane de lei pentru asigurarea cofinanţării naţionale şi a cheltuielilor neeligibile aferente proiectelor cu finanţare din fonduri externe nerambursabile postaderare aferente perioadei 2014-2020; s-a redus suma de 51,7 milioane de lei aferentă economiilor înregistrate la unele naturi de cheltuieli.

La Ministerul Sănătăţii: +281,0 milioane de lei per sold; s-a asigurat suplimentar suma de 287,2 milioane de lei, în principal pentru acţiunile şi programele de sănătate, pentru plata salariilor medicilor rezidenţi, personalului medical din structurile de primiri urgenţe, precum şi pentru majorarea transferurilor către bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate; s-a redus suma de 6,2 milioane de lei aferentă economiilor înregistrate la unele naturi de cheltuieli.

La Ministerul Justiţiei: +232,1 milioane de lei per sold; s-a asigurat suplimentar suma de 240,2 milioane de lei pentru achitarea tranşelor aferente anului 2017 pentru hotărârile judecătoreşti care au ca obiect drepturi de natură salarială stabilite în favoarea personalului din sistemul justiţiei; s-a redus suma de 8,1 milioane lei aferenta economiilor înregistrate la unele naturi de cheltuieli.

La Ministerul Educaţiei Naţionale: +30,0 milioane de lei per sold; s-au asigurat 50 de milioane de lei pentru plata hotărârilor judecătoreşti având ca obiect drepturi salariale pentru personalul din instituţiile de învăţământ universitar de stat; s-a redus suma de 20 milioane lei aferenta economiilor înregistrate la unele naturi de cheltuieli.

Diminuări au fost operate la:

Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat: -78,5 milioane de lei

Ministerul Finanţelor Publice: -51,9 milioane de lei

Ministerul Dezvoltării Regionale Administraţiei Publice si Fondurilor Europene: -43,7 milioane de lei per sold, dar s-au alocat suplimentar 71,5 milioane lei pentru PNDL

Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale: -27,8 milioane de lei

Ministerul Mediului: -27,4 milioane de lei


Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here