Acasă Jurnalul Bucurestiului Anchete gandul : Cel mai bine păzit secret al BOR.

gandul : Cel mai bine păzit secret al BOR.

45
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Răspunsul Patriarhiei la întrebarea: Câţi bani s-au strâns în 2016 pentru Catedrală?

Proiectul de construire a Catedralei Mântuirii Neamului a stârnit controverse încă de la lansarea sa, în anul 2005. Până în prezent, pentru lucrările de ridicare ale lăcaşului de cult s-au cheltuit, potrivit Patriarhiei Române, aproximativ 40 de milioane de euro. La această sumă au contribuit, de-a lungul timpului, atât Guvernul, cât şi alte administraţii centrale şi locale. Săptămâna trecută, primarul Sectorului 1 al Capitalei a declarat că Patriarhia a trimis o solicitare către primăria de sector în care solicita alocarea sumei de 10 milioane de lei din bugetul acesteia pentru continuarea lucrărilor la Catedrală. Reprezentanţii Patriarhiei au declarat, pentru Gândul, că aceste adrese au fost trimise, „în deplin acord cu prevederile legale” şi altor administraţii locale din ţară, respectiv „celor care au ajutat şi au manifestat intenţia de a sprijini proiectul Catedralei”. Câţi bani s-au strâns în acest an? Cui şi cum s-au trimis solicitări de donaţie? Răspunsul rămâne un mister. Mai mult, reprezentanţii Patriarhiei susţin că nu există o contabilizare a banilor strânsi până acum şi nici măcar a celor primite prin SMS, sistem pus la dispoziţie de BOR doritorilor să contribuie la construcţia Catedralei. „Nu există o analiză a sumelor provenite prin donaţii”, a declarat pentru Gândul Ionuţ Mavrichi, reprezentant al Patriarhiei.

Primarul Sectorului 1, Dan Tudorache, a declarat în urmă cu o săptămână că Primăria a primit o solicitare din parte Patriarhiei Române prin care se cerea sponsorizarea cu 10 milioane de lei a proiectului de construcţie a Catedralei Mântuirii Neamului. Aceeaşi sumă pare să fi fost cerută şi celorlaltor primării de sector. La Sectorul 1 proiectul nu a trecut, primăriile Sectoarelor 2 şi 3 au confirmat şi ele că au primit solicitarea, în timp ce reprezentanţii administraţiei Sectorului 6 susţin că nu au primit o astfel de cerere niciodată.

Până în prezent, nu am primit un răspuns referitor la această problemă de la Sectoarele 4 şi 5.

Contactat de Gândul, reprezentantul Patriarhiei Române, Ionuţ Mavrichi, a explicat că solicitările trimise administraţiilor locale sunt perfect legale şi că, în deplin acord cu cadrul legislativ, s-a cerut ajutorul pentru continuarea lucrărilor mai multor administraţii centrale, dar şi anumitor administraţii locale din ţară. Aceste adrese au fost trimise „celor care au ajutat şi au manifestat intenţia de a sprijini proiectul Catedralei”, după cum a explicat Ionuţ Mavrichi pentru Gândul.

„În deplin acord cu prevederile legale, au fost trimise anual solicitări de sprijin şi unor administraţii locale din ţară, întrucât Catedrala este un obiectiv naţional. Menţionăm şi faptul că la finele anului trecut Guvernul a orientat Patriarhia către administraţiile locale”, explică reprezentanţii Patriarhiei. La finalul lui 2015, Guvernul a tăiat din buget banii pentru construcţia Catedralei Mântuirii Neamului.

În acest moment, Patriarhia Română susţine că nu deţine o centralizare a donatorilor şi a sumelor donate şi nu a precizat nici respectivele administraţii locale sau modul în care sunt selectate insituţiile către care au fost înaintate astfel de cereri. Răspunsul Patriarhiei a fost simplu: „Adresele pentru solicitarea sprijinului financiar s-au trimis celor care au ajutat şi au manifestat intenţia de a sprijini proiectul Catedralei Naţionale. Sprijinul acordat a depins, bineînţeles de posibilităţile fiecărei instituţii şi este public”.

Totuşi, care au fost aceste administraţii locale? 

Corespondenţii Mediafax au luat legătura cu reprezentanţii Consiliilor Judeţene şi Primăriilor reşedinţelor de judeţ din mai multe unităţi administrativ-teritoriale din ţară şi, niciuna dintre instituţiile contactate se pare că nu a primit o astfel de solicitare de sponsorizare în cursul acestui an şi, chiar dacă au primit, neagă alocarea vreunei sume pentru sprijinirea acestui proiect.

Consiliul Judeţean Alba susţine că din 2014 încoace nu a mai primit nimic. În 2012 i s-a solicitat suma de 10 milioane de lei, iar în 2013 i-au fost ceruţi 300.000 lei. Acelaşi lucru se întâmplă şi în cazul Primăriei Alba Iulia, care nu a mai primit nicio adresă din 2013, când i s-a cerut suma de 200.000 lei, donaţie neonorată însă.

În ceea ce priveşte judeţul Cluj, nici Consiliul Judeţean, nici Primăria Cluj-Napoca nu au primit solicitări în 2015 şi 2016. Primăriei reşedinţei de judeţ i s-au cerut 200.000 lei în 2014, însă instituţia nu a oferit nimic. De partea cealaltă, Consiliul Judeţean Cluj a primit astfel de solicitări în perioada 2012 – 2014, însă, potrivit răspunsului primit, nici această instituţie nu a dat nimic. Această informaţie se bate cap în cap cu răspunsul dat de reprezentanţii Consiliului Judeţean Cluj reporterilor Gândul anul trecut, când au susţinut că în 2014 această instituţie a direcţionat aproape 800.000 de euro pentru finanţarea proiectului Catedralei Mântuirii Neamului.

În cazul judeţului Bistriţa, ultima cerere de finanţare din partea Patriarhiei a fost trimisă în 2014 şi, de asemenea, reprezentanţii administraţiilor locale şi centrale ale judeţului admit că nu au oferit nimic.

Judeţul Gorj a primit ultima solicitare în 2015, însă nu a dat niciun ban, pentru că, potrivit managerului public al Consiliului Judeţean, administraţiile locale din acest judeţ fac donaţii doar pentru lăcaşele de cult din judeţ.

„Nu am avut nicio solicitare de donaţii pentru acest an. Am primit o solicitare anul trecut,  dar noi nu acordăm donatii, probabil acesta este şi motivul pentru care nu am mai primit solicitare în acest an. Noi le-am răspuns că nu putem să oferim sprijin financiar. Avem un program, însă numai pentru lăcaşurile de cult din judeţul Gorj”, a declarat Ionel Dobre, managerul public al instituţiei, pentru Mediafax.

Câţi bani s-au strâns prin intermediul sistemului de donaţii prin SMS?

Este cunoscut faptul că la dispoziţia celor care vor să se implice în finalizarea lucrărilor pentru ridicarea Catedralei Mântuirii Neamului s-a pus la dispoziţie un sistem care permite donarea unor sume prin intermediul unui simplu SMS. Deşi această procedură ar putea permite contorizarea destul de facilă a sumelor donate, şi în acest caz Patriarhia susţine nu deţine o statistică, după cum declară reprezentanţii acestei instituţii.

„Având în vedere faptul că posibilităţile de a dona sunt multiple, nu s-a realizat o analiză a sumelor provenite din donaţiile prin SMS. Acest mod de donare a fost nefuncţional o perioadă de timp, însă colecta donaţiilor prin SMS a redevenit posibilă începând cu 15 iulie 2016 în două reţele”, a explicat pentru Gândul Ionuţ Mavrichi.

Nici sumele primite din partea Parohiilor din ţară nu sunt cunoscute, explicaţia fiind că nu există o contribuţie obligatorie a acestora pentru proiectul de ridicare a Catedralei.

„Nu există o contribuţie obligatorie a parohiilor pentru construcţia Catedralei naţionale. Donaţiile făcute de credincioşii Bisericii Ortodoxe şi de către preoţi sunt benevole. Donaţia este certificată prin eliberarea unei chitanţe speciale unice. Vehicularea în presă a unei aşa-zise obligativităţi este o speculaţie nefondată”, susţine Ionuţ Mavrichi.

Toate datele privind sumele strânse în privinţa finanţării de orice tip a construcţiei Catedralei Mântuirii Neamului ar trebui să fie făcute publice, transparent şi, mai ales, să fie centralizate într-un anume fel, chiar dacă sunt donaţii.

40 de milioane de euro necesari pentru finalizarea lucrărilor

Potrivit Patriarhiei Române, până în prezent a fost finalizată o proporţie de aproape 70% din clădirea care va găzdui Catedrala, construcţie care a costat, până acum, aproximativ 40 de milioane de euro. Estimările arată că finalizarea lucrărilor necesită încă pe atât.

„Acum se lucrează la cota 36-45, estimându-se finalizarea până acum a 70% din volumul construcţiei. Costurile finale estimate se ridică la 80 de milioane de euro. Până în acest stadiu costurile se ridică la aproximativ 40 de milioane”, a explicat Ionuţ Mavrichi.

Autorităţile locale şi Guvernul alocă în mod constant, anual, bani de la buget, atât pentru bisericile din parohiile locale, cât şi pentru construcţia proiectului gigantic al Bisericii Ortodoxe Române – Catedrala Mântuirii Neamului, de la Bucureşti. În 2014, BOR a primit de la stat aproape 12 milioane de euro, doar pentru construcţia Catedralei Mântuirii Neamului. În total, Guvernul a alocat în 2014, an electoral cu alegeri prezidenţiale şi europarlamentare, aproape 30 de milioane de euro pentru construirea şi repararea bisericilor, sumă de aproape patru ori mai mare faţă de anul precedent, 2013, lipsit de scrutinuri.

Cele mai darnice autorităţi locale cu bugetul bisericilor au fost Primăria sectorului 1 din Bucureşti, cu peste 3,2 milioane euro alocaţi bisericilor, Consiliul Judeţean Hunedoara (peste 900.000 de euro), Consiliul Judeţean Cluj (aproape 800.000 de euro), Consiliul Judeţean Harghita (aproape 700.000 de euro) şi Primăria Bacău (peste 630.000 de euro).

Citește și

Patriarhul Daniel a cerut primăriilor de sector 10…

142 de spitale din România funcţionează fără…

Surpriza ministrului Justiţiei pentru românii care vor…


Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here