Acasă Opinii gandul.info : Marile contracte pentru înzestrarea armatei hrănesc o clientelă politică.

gandul.info : Marile contracte pentru înzestrarea armatei hrănesc o clientelă politică.

87
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Marile contracte pentru înzestrarea armatei hrănesc o clientelă politică. Dumitru Costin, preşedintele BNS: S-au făcut tâlhării, jaf pe banul public

 Dumitru Costin, preşedintele BNS: S-au făcut tâlhării, jaf pe banul public

Preşedintele BNS Dumitru Costin a declarat miercuri că multe contracte pe care statul le face pentru înzestrarea armatei ar fi nefaste pentru economia naţională şi ar hrăni o clientelă politică. El va solicita preşedintelui României declanşarea a unei anchete în CSAT.

„S-au făcut multe tâlhării, jaf pe banul public. S-au achiziţionat multe echipamente şi tehnologii de care în realitate nu am avut niciodată nevoie. Şi astăzi, după mai bine de 20 de ani, avem cumpărate echipamente care nu au fost utilizate niciodată. România se află pe locul 1 în lume în ceea ce priveşte ponderea achiziţiilor şi cheltuie 46 la sută din buget”, a declarat, miercuri, Dumitru Costin, preşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS), într-o conferinţă de presă.

Şeful sindicatului BNS acuză că faptul că multe contracte semnate de România pentru înzestarea armatei ar fi nefaste pentru economia naţională şi „hrănesc o clientelă politică”.

„Ne îngrijorează faptul că marile contracte care se fac acum continuă să fie nefaste pentru economia României, continuă să hrănească o clientelă politică .Am cerut Comisiei parlamentare să constituie o comisie care să investigheze modul în care a fost respectată legea (…) pentru că trebuie să ştim ce s-a întâmplat cu miliardele alea care lipsesc ca investiţii directe în economia României. (…) S-ar putea să descoperim că multe contracte încheiate nu au fost onorate conform obligaţiilor. Asta ar aduce o şansă pentru ce a rămas din industria de apărare”, a mai declarat Costin, care a menţionat şi faptul va transmite o solicitare preşedintelui României pentru a cere în CSAT declanşarea unei anchete care să vizeze contractele pentru înzestrarea Armatei.

“Vom transmite o solicitare de data aceasta preşedintelui României, care are puterea de a convoca Consiliul Superior de Apărare a Ţării (CSAT). Cerem domnului preşedinte ca în CSAT să se ia decizia declanşării unei anchete privitoare la modul în care programele multianuale pentru înzestrarea forţelor de apărare au ţinut cont de direcţiile de acţiune şi de principiile care sunt cuprinse în acest document aprobat de Parlament în 2015, Strategia naţională de apărare a ţării pentru perioada 2015-2019”, mai spus sindicalistul.

Costin mai precizează faptul că din anul 2003 şi până în prezent s-au cheltuit 9 miliarde de dolari pentru înzestrarea armatei şi pentru instituţiile de ordine publică.

„Din 2003 şi până acum, România a cheltuit pentru dotarea sistemului de apărare şi pentru cel de ordine publică, fără să includem noile sume de achiziţii pentru rachete, transportoare, corvete, suma de 9 miliarde de dolari. Prevederea legală, pentru cei care ne-au vândut echipamente şi tehnologii, şi care trebuiau să compenseze economic aceste tranzacţii comerciale, spune că tu cel care îmi vinzi trebuie să compensezi prin transferul de tehnologie, prin crearea de activităţi economice pe teritoriul României, cu cel puţin 80 la sută din valoarea sumelor pe care eu le cheltui”, precizează Costin.

Acesta a mai afirmat că industria naţională de apărare nu este suficient de exploatată.

„Alocarea a 2% din PIB pentru apărare este un gest binevenit. Aşteptăm ca statul să-şi întoarcă în sfârşit ochii şi spre industria noastră autohtonă, să găsească soluţii prin care cei de la care vor cumpăra echipamente şi tehnologii să se implice în economia României, să investească în companiile româneşti. De ce să nu le cumpere? Să le includă în procesele de producţie şi comerciale europee şi mondiale”, afirmă preşedintele BNS.


Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here