Acasă Stiinta & Tehnica Economie gandul.info : Realizările econonomice din slide-urile Guvernului.

gandul.info : Realizările econonomice din slide-urile Guvernului.

90
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  1
  Share

 Vicepremierul Ştefan îi răspunde lui Iohannis, dându-l exemplu negativ pe Cioloş

Dacă de la Palatul Cotroceni situaţia economică se vede dezastruoasă după rezultatele bugetare din primele trei luni ale anului, de la Palatul Victoria, cu bonus luna aprilie, Guvernul vede doar realizări. Vicepremierul Viorel Ştefan a prezentat varianta updată a execuţiei bugetare la patru luni şi i-a transmis preşedintelui Iohannis că singurul an cu minusuri accentuate a fost 2016, când premier era Dacian Cioloş.

La o zi după ce preşedintele Klaus Iohannis a desfiinţat execuţia bugetară pe primele trei luni, criticând Guvernul că nu a realizat cât a prevăzut şi cerând încă o dată demisia premierului,  vicepremierul Viorel Ştefan a prezentat, la Palatul Victoria, varianta executivului de execuţie bugetară, de această însă, la patru luni, ianuarie-aprilie. Ştefan a prezentat „o situaţie comparativă” 2014 – 2017, insistând că singurul an când „s-a înregistrat o prăbuşire” a veniturilor la bugetul de stat consolidat a fost 2016. În acea perioadă, premier era Dacian Cioloş.

Potrivit slide-urilor lui Ştefan, veniturile la buget au crescut în primele patru luni ale lui 2018 cu 11,8%  faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, respectiv de la  80,1 miliarde de lei la 89,6 miliarde.

Potrivit vicepremierului, în evoluţia veniturilor în corelaţie cu creşterea economică din ultimii ani, „singurul an care se abate de la trendul crescător este 2016”.

CONSULTĂ AICI DOCUMENTUL PREZENTAT DE GUVERN

Din datele Guvernului, în primele patru luni, veniturile colectate de ANAF au înregistrat creşteri faţă de anul precedent, respectiv 8% în ianuarie, 17,4% în februarie, 5,4% în martie, în scădere totuşi faţă de luna anterioară din cauza rambursării TVA, şi 17,2% în aprilie.

Pe plus, a iesit nivelul de colectare al ANAF şi compartiv cu prognoza.

În privinţa impozitului pe venit, Viorel Ştefan a spus că, din cauza scăderii impozitului de la 16% la 10%, s-a înregistrat un minus de 18,2%, însă la aproape jumătate decât ar fi putut fi în realitate ca urmare a scăderii taxării.

Şi în privinţa accizelor şi TVA, în datele Guvernului rezultatele pe primele patru luni dau cu plus, respectiv 14,7% şi 1,1%.

Viorel Ştefan a explicat, totodată, că deficitul  de 6 miliarde din primele patru luni a finanţat 98% din investiţii, al căror nivel a ajuns 5,9 miliarde de lei.

Vicepremierul s-a lăudat şi cu sumele primite de la UE, 5 miliarde de lei până acum,în creştere cu 28% faţă de primele patru luni ale anului trecut, şi a insistat că cei mai puţini bani europeni au intrat în România în 2016.

La capitolul cheltuieli, Viorel Ştefan a precizat că acestea au crescut în primele patru luni cu 20%, cât a fost asumat, de altfel, de Guvern.

Cât priveşte Pilonul II de pensii, care primeşte transferuri de la Pilonul I, Viorel Ştefan a arătat că aceste transferuri au crescut cu 19,7%, de la 493 la 590 de milioane de lei, în condiţiile în care cota contribuţiilor a fost diminuată.

Cu execuţia bugetară pe primul trimestru în faţă, preşedintele Klaus Iohannis i-a cerut din nou, luni, demisia premierului Viorica Dăncilă, susţinând că în acest moment PSD „amanetează viitorul ţării” printr-o guvernare ineficientă. În replică, Liviu Dragnea a susţinut că preşedintele Klaus Iohannis a prezentat „o listă întreagă de minciuni”.

„Invit să-şi revină pe Guvernanţii PSD. E o evoluţie total nesatisfăcătoare a finanţelor. Este imperioasă demisia doamnei Dăncilă pentru a face loc unor oameni responsabili. Dragnea şi ai lui nu au nicio soluţie pentru o guvernare bună şi eficientă”, a declarat preşedintele, care a făcut o analiză critică a execuţiei bugetare din primul trimestru al acestui an.

Comentând că încă de la început „programul de guvernare al PSD s-a aflat pe contrasensul unei logici elementare economice”, şeful statului a afirmat că, pentru prima oară de la criza economică încoace, veniturile fiscale sunt mai mici faţă de anul anterior. „Economia duduie, dar la bugetul statului duduie cheltuielile. Veniturile – pauză. (…) După deja aproape un an şi jumătate de guvernare PSD, cu această fază extrem de discutabilă a creşterilor salariale aşa-zise, nu vedem însă nici drumuri, nici autostrăzi, nici şcoli, nici spitale. Nimic! Pe de altă parte, lumea se întreabă totuşi de unde vin aceşti bani pentru anumite creşteri care s-au realizat şi, dacă ne uităm cu atenţie, povestea este una tristă. PSD, în fapt, amanetează viitorul ţării! Creşte salarii şi pensii, şi neglijează investiţii importante şi în infrastructură, şi investiţii necesare dezvoltării în general”, a mai spus Iohannis.

Mai mult, preşedintele a afirmat că PSD a reuşit „o contraperformanţă rară”, şi cei cărora le-au crescut salariile fiind nemulţumiţi. Un alt aspect care, în opinia şefului statului, „reflectă degringolada din finanţele gestionate de PSD” este cel referitor la accizele care au crescut, însă colectarea se afşă cu 12% sub program.

„E inadmisibil ca fondurile europene să nu facă parte din priorităţile Guvernului. Are în priorităţi lupta cu BNR, cu investitorii, cu multinaţionalele, nu cu fondurile europene”, a adăugat Iohannis.

Preşedintele a atras atenţia, totodată, că România se află în procedura privind deviaţia semnificativă a deficitului bugetar, iar, dacă PSD nu va face nimic în acest sens, lucrurile se vor agrava.


Raspandeste cu incredere
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  1
  Share

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here