gandul : Iohannis îi transmite lui Dragnea că nu îl va pune premier.

  77
  0
  DISTRIBUIȚI
  Raspandeste cu incredere
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

  „Nu am renunţat la criteriile de integritate. Mâine încep consultările la Cotroceni”.

  În prima ieşire publică după alegerile parlamentare, preşedintele Klaus Iohannis i-a transmis lui Liviu Dragnea că nu a renunţat la criteriile de integritate anunţate înaintea alegerilor şi nu va desemna un premier care are probleme penale. „Mâine am prima rundă de consultări şi vom vedea cum doreşte fiecare să-şi susţină agenda. Criteriile de integritate rămân în picioare, le-am anunţat înainte de alegeri”, a spus Iohannis. Preşedintele a susţinut că nu trebuie luate în calcul măsuri extreme, cum ar fi dizolvarea Parlamentului, în cazul în care nu se ajunge la o înţelegere privind numirea premierului. “Cred că până la urmă toată lumea se va calma şi va ateriza cu picioarele pe pământ pentru a forma un Guvern”, a spus Iohannis.

  Întrebat dacă poziţia sa se va schimba în cazul în care legea care interzice ca din guvern să facă parte cei care au condamnări penale, şeful statului a sugerat că, şi în condiţiile în care aceasta se va schimba, poziţia sa rămâne aceeaşi. „Nu am condiţionat de nicio lege. Legea e în vigoare din 2001 şi dacă legea va rămâne sau nu depinde de parlament sau Curtea Constituţională”, a spus şeful statului.

  Cât priveşte scenariul dizolvării parlamentului sau al suspendării preşedintelui dacă nu se ajuge la o înţelegere privind noul premier, Iohannis a comentat: „Cred că toată lumea se va calma, va ateriza pe picioarele pe pământ pentru a forma noul guvern”.

  Preşedintele a spus, că după consultările de mâine anunţate la Cotroceni, noul parlament va fi convocat săptămâna viitoare, dacă rezultatele finale ale alegerilor parlamentare vor fi date până la finalul acestei săptămâni.

  Marţi, Klaus Iohannis le-a trimis preşedinţilor de partid o scrisoare prin care îi invită miercuri la consultări la Cotroceni. La ora 10:00 este aşteptată la discuţii delegaţia PSD, urmată de PNL, la 11:00, USR, la 12:00, ALDE, la ora 13:00. Începând cu ora 16:00 se vor întâlni cu şeful statului cei de la UDMR, de la 17:00 – reprezentanţii PMP, iar de la 18:00 sunt aşteptaţi cei de la grupul minorităţilor naţionale. Fiecare partid poate trimite la consultări o delegaţie formată din cel mult 5 persoane.

  Gândul a scris cum pesediştii fac în acest moment toate calculele pentru a-l impune pe Liviu Dragnea premier, în ciuda opoziţiei exprimate în campanie de preşedintele Klaus Iohannis că nu va numi un şef al guvernului cu probleme penale. De altfel, aceasta este şi „problema juridică” pe care liderii PSD caută să o rezolve în condiţile în care şeful lor de partid are o condamnare cu suspendare în dosarul referendumului, iar legea privind funcţionarea şi organizarea guvernului prevede la articolul 2 că nu pot fi membri ai cabinetului cei care „au suferit condamnări penale”.

  Cum în Constituţie nu este prevăzută vreo restricţie, iar Liviu Dragnea nu a fost condamnat la vreo pedeapsă complementară privind interzicerea unor drepturi, pesediştii iau în calcul găsirea unei soluţii la Curtea Constituţională, unde ar putea avea o majoritate la limită, considerând că este excesiv să interzici să fie premier, în condiţiile în care legea îi permite să fie parlamentar. Varianta luată în discuţie ar sesizarea CCR fie în privinţa unui conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi Preşedinţie, situaţie la care s-a apelat şi atunci când USL voia să-l impună pe Klaus Iohannis premier, fie cu ajutorul Avocatului Poporului.

  De altfel, faptul că legea îl limitează nu este un impediment, în condiţiile în care restricţia nu e prevăzută de Constituţie, a fost mesajul sugerat de Liviu Dragnea, în discursul susţinut imediat după închiderea urnelor duminică seară, când exit-poll-urile dădeau PSD câştigătorul categoric al alegerilor, la un pas de a face singur majoritatea.

  ”Respect în primul rând şi voi ţine cont de votul românilor de astăzi, Constituţia României şi programul de guvernare”, a spus Dragnea. Întrebat de legea care îi interzice să fie premier, şeful PSD a răspuns: „Dacă analizaţi cu atenţie ce am spus mai devreme, o să găsiţi răspunsul. Eu nu am de gând să-mi bat joc de votul de astăzi. Nici nu am de gând să fac aceste voturi cadou cuiva, unor persoane sau instituţii, nici nu am de gând să le tratez cu indiferenţă. Este un vot care ne încarcă pe toţi, incusiv pe mine – care am condus şi campania, şi partidul – cu o uriaşă responsabilitate. Eu nu mă joc cu votul de astăzi”.

  Cele mai importante declaraţii ale preşedintelui:

  Alegerile s-au terminat cu bine şi în principiu rezultatele se cunosc destul de bine.

  – Primul lucru referitor la organizare: alegerile au decurs în linişte, fără incidente notabile şi vreau să mulţumesc celor implicaţi în organizarea alegerilor.

  – Rata de participare care a fost aprox 39.45%. O consider mică dar se încadrează în participarea pe care am avut-o şi altă dată. Eu mi-am dorit să avem o participare mai bună. Cei care au avut un cuvânt de spus l-au spus.

  -Aşteptăm rezultatele finale. Se pare că vor veni în cursul acestei săptămâni, după ce se rezolvă contestaţiile.

  – Pentru a avea o claritate asupra evenimentelor, vreau să se ştie că mâine voi avea prima rundă de consultări cu partidele intrate în parlament.

  – dacă până la sfârşitul săptămânii avem rezultatele, e posibil ca săptămâna viitoare să convoc noul parlament.

  Dragnea premier?

  – Sunt două lucruri: mâine am prima rundă de consultări şi vom vedea cum doreşte fiecare să-şi susţină agenda. Criteriile de integritate rămân în picioare, le-am anunţat înainte de alegeri.

  – Nu am condiţionat de nicio lege. Legea e in vigoare din 2001 şi dacă legea va rămâne sau nu depinde de parlament sau Curtea Constituţională.

  -Cred că toată lumea se va calma, va ateriza pe picioarele pe pământ.

  – Responsabilitatea mea e să găsesc cea mai bună soluţie după alegeri pentru un guvern

  Este prima ieşire a preşedintelui Klaus Iohannis după alegerile parlamentare de duminică.

  PSD a primit peste 45% din voturi atât la Camera Deputaţilor, cât şi la Senat, potrivit datelor transmise de Biroul Electoral Central marţi dimineaţa, după centralizarea rezultatelor din 99,82% din secţii.

  La Camera Deputaţilor PSD a obţinut 45,5% (respectiv 3,200.502 voturi, urmat de PNL, cu 20,04% ( 1.409.764 de voturi) şi de USR cu 8,83% ( 621.083 voturi). Potrivit centralizării BEC, au mai trecut pragul electoral UDMR, 6,19% (435.922 voturi), ALDE – 5,62% (395.636 voturi) şi PMP – 5,34% ( 375.689 voturi)

  La Senat PSD a obţinut 45,71% ( 3,217.488 votyuri), PNL 20,42% ( 1437.520 voturi) şi USR – 8,88% (625.321 voturi). Au mai trecut pragul electoral UDMR – 6,25%, ALDE 6% şi PMP – 5,64%.

  Vicepreşedintele AEP Marian Muhuleţ a precizat că datele anunţate sunt urmare a centralizării rezultatelor din 99,82% din secţii şi că mai sunt de centralizat rezultatele din 33 de secţii din străinătate şi din Bucureşti.

  El a mai precizat că membrii BEC vor discuta în şedinţa de marţi o contestaţie depusă de un competitor electoral, dar că termenul de depunere a contestaţiilor expiră marţi seara, la ora 24.00 şi că următoarea şedinţă va fi dedicată anunţării atribuirii mandatelor de parlamentari.


  Raspandeste cu incredere
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here