Acasă Supliment Cultural Carte GÂNDURI DE NISIP-Poezii de Catinca Agachi

GÂNDURI DE NISIP-Poezii de Catinca Agachi

200
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Recent, a văzut lumina tiparului, la Editura „Princeps Multimedia” din Iași, un volum de versuri semnat de Doamna Profesor Dr. Catinca Agache. Pentru noi, și sunt convins că și pentru alți prieteni sau colaboratori ai autoarei, surpriza a fost deosebit de plăcută, ținând seama de faptul că până acum o consideram pe Doamna Profesor Agachi un scriitor talentat și afirmat în domeniile eseisticii și al prozei, remarcându-se printr-un roman de referință în literatura română, intitulat Insularii, ceea ce a motivat și acordarea titlului de membru al Uniunii Scriitorilor din România și Republica Moldova.

Iată, însă, că distinsa autoare ne oferă, de această dată, un volum cuprinzând peste 130 de poezii, structurate în 15 capitole judicios, fericit formulate, dintre care menționăm exemplificativ, pentru a proba, ab initio, reverberația psihologică a autoarei, și anume: „Suflet împăcat”, „Sărmanul Melc-rege Lear”, „Mirajul Nordului”, „Mitologie”, „Între Nord și Sud”, „Zi de zi”, „Miracole-n Iași”, „Tainice lumi”, „Casa pustie”, „Ars Moriendi”, „Chipuri din cer”, „Copilărit”.

Poeziile incluse în aceste capitole reflectă, în cele mai multe cazuri, trăiri, reacții, vibrații sufletești ale autoarei, în raport cu natura, cu viața socială și problematica cu care s-a confruntat în decursul timpului. Autoarea nu a fost și nu este o personalitate izolată de viața cotidiană, de realitățile Cetății, de tendințele tehnicizării și stereotipizării vieții sociale, de implicațiile nocive ale poluării naturii și a societății umane și morale, în societatea globalizată. Lirica poeziilor doamnei profesor Catinca Agache este, sui generis, emoționantă, captivantă, ideile „curgând fluent și muzical”, după cum remarcă și reputatul scriitor ieșan Daniel Corbu, care este redactorul lucrării. Subscriem la cele mai multe dintre aprecierile domniei sale, din Prefața intitulată „Catinca Agache sau neliniștile neîmpăcatului cu lumea”.

Într-adevăr, Catinca Agache este o „neîmpăcată cu lumea”, dar nu cu orice lume, ci cu o parte din lumea societății contemporane, aflate într-un proces evident de degradare morală, o lume în care nu mai prevalează valorile tradiționale ale umanismului, ale creștinismului, o lume a decadenței și a egocentrismului. Autoarea, cu discreția specifică oricărui poet de factură elevată, lasă să se înțeleagă din poeziile sale, că trebuie să ne întoarcem la preceptele Creștinismului, să promovăm valorile altruismului, ale Minimei Moralia, pentru a salvgarda societatea în care ne aflăm. Ca și Tudor Arghezi, autoarea își publică primul volum de versuri la o vârstă rezonabilă, a înțelepciunii, a maturității poetice. Credem că în demersurile sale creatoare, poetice, literare, a fost călăuzită de principiul retoric al lui Quintilian din antichitatea romană: Non multa sed multum!

Tematica poeziilor doamnei Catinca Agache reflectă nu numai personalitatea, „harul său poetic”, autentic, excepțional, ci și vasta sa cultură generală, națională și universală. De altfel, aceasta se explică și prin faptul că domnia sa a avut timp de peste două decenii o valoroasă prestație pe „Altarul Spiritualității Românești”, conducând cu pasiune și competență, una din cele mai prestigioase Biblioteci ale Iașului. Nu întâmplător autoarea se bucură de o prețuire deosebită în lumea literară din Iași, dar și din Serbia și Republica Moldova, fiind laureata mai multor foruri literare de prestigiu, iar, mai recent, a revistei „Convergențe Spirituale Iași‑Chișinău”, pentru eseistică și critică literară. Unele poezii dezvăluie cu discreție, spiritul patriotic al poetei și ne amintește de aserțiunea, de îndemnul Președintelui Roosevelt: „Mai întâi cetățean al țării tale, pe urmă al lumii.”

Recomandăm cu căldură această carte, nu numai studenților noștri și cadrelor didactice, ci și publicului larg, având în vedere tematica și versificația sa captivante, emoționante.

Recenzie de

Prof. univ. dr. Vasile Burlui, Prof. univ. dr. Constantin Marinescu

 


Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here