Gazeta de Bistrita : Documentaţie întocmită pe genunchi !

  67
  0
  DISTRIBUIȚI
  Raspandeste cu incredere
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

   ADI Deşeuri a primit pe repede înainte OK-ul pentru documentaţia necesară organizării licitaţiei de atribuire a serviciului de colectare a gunoaielor

  Documentaţia de atribuire a serviciului de colectare a deşeurilor din Bistriţa-Năsăud a fost votată pe bandă rulantă de aleşii locali din judeţ, precum şi de consilierii judeţeni, singura excepţie municipiul Bistriţa. Tariful maximal al serviciului este unul foarte piperat pentru locuitorii din Bistriţa-Năsăud, şi doar o concurenţă acerbă la licitaţie ar mai reduce suma de bani pe care o vor scoate lunar din buzunare. Mai mult decât atât, tariful va creşte şi mai mult în următorii ani. De data aceasta noul concesionar va avea contractat serviciul de colectare a deşeurilor doar pentru o perioadă de cinci ani.

  Tarifele pe care populaţia şi operatorii economici le-au plătit şi încă le vor mai plăti în perioada următoare sunt, în medie, mai mari cu 20% faţă de cele practicate de fostul operator pentru colectarea deşeurilor Vitalia.Este binecunoscut că, în mediul urban tariful este de 9,9 lei/persoană/lună, de la 6,82 lei, în mediul rural tariful a crescut de la 3 lei/persoană/lună, de la 2,95 lei, iar agenţii economici plătesc acum 348 lei/tonă, de la 307 lei.

  De asemenea, primăriile au instituit taxa de salubrizare, astfel încât actualul operator a fost scutit de a bate din poartă în poartă pentru a încheia contracte. Supercom, firma care asigură acum colectarea gunoaielor la „urgenţă”, are avantajul de a-şi încasa bănuţii fără prea multe dureri de cap, asta în condiţiile în care

  Supercom din Bucureşti a câştigat, prin negociere directă, contractul pe durată determinată pentru serviciul de salubrizare din judeţ pe care nu l-a mai asigurat Vitalia întrucât a pierdut licenţa de la ANRSC şi a început din 5 septembrie activitatea de colectare şi transport în Bistriţa-Năsăud.

  Făcând o analiză a ceea ce s-a întâmplat în ultima perioadă, plecarea Vitaliei, operatorul care s-a ocupat de colectarea gunoaielor de pe raza judeţului Bistriţa-Năsăud, pare una premeditată. Şi culmea, firma care a primit contractul, singura care a depus ofertă şi a participat la negociere, este Supercom SA, condusă taman de fostul coleg de partid şi de Senat, pe vremea când erau parlamentari, al actualului primar al Bistriţei, Ovidiu Creţu. Ba mai mult, aceasta a fost rivala Vitaliei în cursa pentru obţinerea contractului de colectare a gunoaielor din judeţ.

  La data aprobării taxei de salubrizare de 9,9 lei de persoană lunar, primarul Ovidiu Creţu acuza faptul că negocierile au fost făcute sub presiunea provocată de starea de urgenţă provocată de întreruperea serviciilor de salubritate prestate de către fostul operator Vitalia.

  ”Negocierea care s-a făcut cu Supercom s-a făcut în condiţii de presiune. Comisia stabilită de Adunarea Generală ADI Deşeuri să negocieze a fost sub presiunea rezolvării problemei deşeurilor. Probabil că dacă ar fi fost un sistem de licitaţie, concurenţial, aşa cum va fi pentru viitorul contract de concesiune, lucrurile ar fi stat altfel. Comisia a avut un singur partener. Trei firme au fost acceptate, din care doar una a depus ofertă”, declara la acea vreme primarul Creţu.

  Că nu a fost chiar aşa stă drept dovadă contestaţia firmei timişorene SC Retim SA, la CNSC, care decis anularea întregii proceduri de atribuire a contractului.

  O anulare a procedurii de atribuire a unui contract, fără să fie suspendat respectivul contract care curgea deja de câteva săptămâni bune, a fost doar o aiureală a CNSC. Însă aiureala asta a dat posibilitatea Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitare pentru Gestionarea Integrată a Deşeurilor – ADI Deşeuri BN – să conteste în instanţă şi să câştige împotriva Retim SA, instanţa considerând că aceasta din urmă este persoană lipsită de interes în această cauză.

  În concluzie, colectarea merge mai departe aşa cum a fost hotărât.

  Zilele trecute, a avut loc şedinţa Adunării Generale a ADI Deşeuri în cadrul căreia s-a aprobat cu 59 de voturi pentru şi unul împotrivă documentaţia de atribuire privind delegarea prin concesiune a serviciului public de salubrizare respectiv activitatea de colectare, transport, depozitare şi transfer al deşeurilor municipale, inclusiv deşeuri periculoase din deşeuri menajere şi managementul Staţiilor de Transfer şi al Centrelor de Colectare din judeţul Bistriţa-Năsăud, documentaţie aprobată pe bandă rulantă de consiliile locale şi cel judeţean, cu excepţia Consiliului Local Bistriţa.

  Conform documentelor aprobate de toţi aleşii locali din judeţul acesta, compania care va câştiga serviciul de colectare a deşeurilor în Bistriţa-Năsăud va avea parte de, în comparaţie cu ex-operatorul Vitalia SRL, tarife mult superioare din start. Mult piperate însă cu banii din buzunarul bistriţenilor.

  „În baza Analizei Cost Beneficiu şi a Studiul de fezabilitate al proiectului «Sistem de management integrat al deşeurilor solide în judeţul Bistriţa Năsăud», anexe ale Aplicaţiei de Finanţare aprobate de CE, pornind de la costurile si veniturile aferente şi ţinând cont de gradul de suportabilitate al populaţiei în comparaţie cu veniturile pe gospodărie, s-au stabilit tarifele maximale, pentru utilizatorii serviciului, acestea fiind incluse în Planul de creştere a tarifeloraprobat prin Hotărârea ADI nr. 112/25.11.2016.

  Având în vedere obligaţia din Contractul de Finanţare de respectare a planului de tarife, la estimarea valorii contractului de delegarea a gestiunii Serviciului se va pleca de la valoarea maximala a tarifelor din Planul de creştere a tarifelor”, se arată în documentele ADI Deşeuri aprobate în consiliile locale din Bistriţa-Năsăud.

  “Valoarea maximală” are ştacheta destul de ridicată, plecând de la 359 lei/GOSPODĂRIE/AN în 2016, şi ajungând la 534 lei /GOSPOSDĂRIE/AN ÎN ANUL 2020 în MEDIUL URBAN.

  În MEDIUL RURAL, pentru 2016 este prevăzut un tarif maxim de 105 lei/GOSPODĂRIE/AN, care în 202 ar putea ajunge la 154 lei/GOSPODĂRIE/AN.

  Tarifele sunt piperate inclusiv pentru operatorii economici, aşa cu se poate observa în tabelul de mai jos.

   AN

   

   2016 2017 2018 2019 2020 2021 2022
   LEI/GOSP/

  AN

  LEI/GOSP/

  AN

  LEI/GOSP/

  AN

  LEI/GOSP/

  AN

  LEI/GOSP/

  AN

  LEI/GOSP/

  AN

  LEI/GOSP/

  AN

   URBAN 359385415447479506534
   RURAL 105112121130139146154
   AGENŢI ECONOMICI ŞI INSTITUŢII PUBLICE196210226243261276290

   

  Că documentaţia ADI Deşeuri BN a fost una făcută pe genunchi la repezeală o demonstrează şi faptul că patru direcţii ale Primăriei Bistriţa – Economică, Servicii Publice şi Administraţie publică şi Juridic, dar şi Serviciul Achiziţii, amendează în raportul remis atât primarului cât şi consilierilor locali, cele susţinute în documente de cei de la asociaţia intercomunitară. Şi asta aşa, la foc automat, documentaţia fiind consultată foarte rapid, având în vedere că nu a fost suficient timp la dispoziţie pentru studiu din cauza caracterului de îndată al tuturor şedinţelor consiliilor locale din judeţ, de săptămâna trecută.

  „Fişa de date conţine mai multe elemente neconcordante cu legislaţia în vigoare, ceea ce ar putea atrage respingerea întregii documentaţii de către ANAP, ceea ce ar putea genera întârzieri semnificative în derularea procedurii”, avertizează specialiştii municipalităţii în raport.

  În plus aceştia mai arată şi faptul că tarifele înaintate de ADI Deşeuri nu au la bază o fundamentare tehnico-economică solidă.

  masini supercom

  În aceeaşi documentaţie se mai vorbeşte şi de atribuirea prin gestiune directă a serviciului de colectare, dar şi de atribuirea prin gestiunea de delegare, noţiuni care sunt total diferite. Însă aceste aspecte le vom explica în ediţia următoare.

  Luna trecută, ADI Deşeuri BN a aprobat prelungirea cu trei luni a contractului de achiziţie publică încheiat cu SC Supercom SA Bucureşti, deoarece acesta expira şi licitaţia pentru noul operator nu a avut încă loc.

  ADI Deşeuri a motivatnecesitatea prelungirii contractului în scopul asigurării continuităţii serviciului de salubrizare în Bistriţa-Năsăud, justificat de faptul că până la această dată nefiind publicate Normele de aplicare ale Legii Nr. 100/2016 privind concesiunile de lucrări şi concesiunile de servicii, aparatul tehnic al Asociaţiei s-a aflat în imposibilitatea finalizării şidesfăşurării procedurii de atribuire a contractului de concesiune a serviciului către un nou operator.


  Raspandeste cu incredere
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here