Acasă Stiinta & Tehnica Ecologie Gazeta de Sud-Est : Insolventa generalizata in grupul...

Gazeta de Sud-Est : Insolventa generalizata in grupul Vivani .

226
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  1
  Share

Iulie 2014. Cel mai important grup de firme din Ialomița intră în insolvență în mod inexplicabil. Balul este deschis prin acțiunea introdusă la instanță de Waste Laboratory SA, firmă din grup, care cere executarea silită a firmei Vivani pentru o datorie de circa 900.000 de lei. Un mezelic având în vedere cifra de afaceri și profiturile firmei Vivani Salubritate SA! Manevra, inteligent gândită în laboaratoarele de la Budapesta, cartierul general al acționarului majoritar Janos Kalman, debutează cu o cerere de insolvență introdusă de Vivani urmată de o cerere în interes propriu formulată de Waste Laboratory SA, formă din grup care se comportă ca și cum n-ar avea nicio conexiune cu firma mamă. Logica manevrei este simplă și eficientă. Prin introducerea cererii Vivani capătă dreptul legal să își numească administratorul judiciar, pion important în procedura insolvenței, iar prin cererea in interes propriu a firmei Waste Laboratory se securizează decizia instanței de a deschide procedura insolvenței ca urmare a existenței unui creditor care reclama o datorie certă, lichidă și exigibilă. La data de 22.07.2014 Tribunalul Ialomița admite cererea firmei Vivani, care intră în procedură cu o datorie estimată la 42,5 milioane de lei, adică peste 9,5 milioane de euro. Ulterior, valoarea datoriilor înscrise la masa credală avea să ajungă la amețitoarea sumă de 12,5 milioane de euro!
Insolvență în lanț după același tipar
Deschiderea procedurii atrage după sine un adevărat val de insolvențe. Toate firmele importante din grup intră în insolvență. De exemplu, la aceeași dată și după același tipar intră în insolvență și Pro Air Clean SA, firmă care gestiona un incinerator nou nouț construit cu fonduri publice de la Administrația Fondului de Mediu. Instituția publică a îngropat în această investiție peste 4,5 milioane de euro, incineratorul funcționând fragmentat și ineficient mai ales în ultimul an când a reuși performanța să acumuleze circa 9 ore de funcționare într-un an calendaristic. Ca și în cazul Vivani, și la Pro Air Clean se numesc la conducere aceeași doi oameni. Lichidator este desemnat Cabinetul de Insolvență Gavrilă Vasile iar administrator special aceeași Kalman Petra Andrea, fiica boss-ului ungur de la Chinox AG, companie care controlează direct sau indirect toate firmele din grupul Vivani. Datoria estimată la Pro Air Clean este de circa 13,9 milioane de euro, care adăugată la cea contabilizată în dreptul firmei Vivani, de 12,5 milioane de euro duce pasiviul celor mai importante două companii din grup la 26,4 milioane de euro! O alta companie introdusa în insolventa tot la inițiativa acționarilor este Roecologic Combustibil Alternativ SRL , firma care gestionează 3 fabrici de ciment aparținând CARPATCEMENT HEILDELBERG SA . Ca și în cazul Vivani, și la Pro Air Clean si la Roecologic Combustibil Alternativ SRL se numesc la conducere aceeași doi oameni. Lichidator este desemnat Cabinetul de Insolvență Gavrilă Vasile iar administrator special aceeași Kalman Petra Andrea, fiica boss-ului ungur de la Chinox AG, companie care controlează direct sau indirect toate firmele din grupul Vivani.
Datorii imense, consecințe ioc!
Numai la Vivani discutăm de 77 de creditori, inclusiv salariați. Multe dinte firmele care au fost afectate direct de insolvența grupului au intrat la rândul lor în insolvență, ceea ce a atras pierderi de locuri de muncă și încasări mult diminuate la bugetul de stat. Lipsa managementului performant si a contractelor de prestari servicii a dus la o diminuare drastica a cifrei de afaceri si , atenție , la anularea autorizațiilor deținute pe trei amplasamente ( SCORNICESTI , DEVA , FIENI , GIROV ), ceea ce înseamnă dispariția unor surse de venituri care ar fi putut redresa compania și plata unor daune către beneficiarii lucrărilor rămași co ochii-n soare. Asta în timp de conducerea grupului Vivani își vede liniștită de treabă, cu directori plătiți cu mii de euro lunar și un parc de mașini de lux la dispoziție. Insolvența a afectat terții și salariați, în vreme de boss-ul de la Budapesta își face jocurile la umbra procedurii de insolvență. Ciudat este că la toate firmele din grup administratorul special este Kalman Petra, așat deși firmele au interese divergente unele față de altele și își datorează bani mulți ca urmare a împrumuturilor pe care și le-au acordat unele altora într-un carusel amețitor în care au intrat milioane de euro provenite din Elveția sau din….Ungaria. În spatele omniprezentului Gavrilă Vasile, băiat bun remunerat cu 2000 de lei/firmă activitățile specifice sunt derulate de specialiști în insolvență maghiari care fac și desfac ițe complicate ale unor afaceri pe care SRI ar putea arunca un ochi, așa de curiozitate, având în vedere că vorbim despre investiții de zeci de milioane de euro finanțate de statul românIMG_1529, care zac în paragină și de faptul că impactul asupra mediului generat de aceste investiții abandonate poate fi unul devastator. Despre interesele băieților din această poveste și despre orbul găinilor care a lovit Garda de Mediu Ialomița și Ministerul Mediului vom vorbi în curând, când vom arata cum poți băga în șanț în numai 2 ani o firmă cu venituri de peste 22 de milioane de euro anual!


Raspandeste cu incredere
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  1
  Share

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here