Acasă Jurnalul Bucurestiului Invatamant, Educatie Graiul Salajului : Situatie jenanta la conducerea invatamantului salajean

Graiul Salajului : Situatie jenanta la conducerea invatamantului salajean

137
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Parchetul a gasit un suspect in dosarul sensibil de la Inspectoratul Scolar Salaj

Ancheta care vizeaza modul dubios in care Inspectoratul Scolar Judetean Salaj a pierdut 1,1 milioane de lei dupa retrocedarea Palatului Copiilor face progrese. Daca in luna iulie purtatorul de cuvant al Parchetului de pe langa Judecatoria Zalau, Vladimir Munteanu, ne spunea ca exista in derulare doar o ancheta “in rem* privind savarsirea infractiunilor de abuz in serviciu si neglijenta in serviciu, ieri ne-a confirmat faptul ca exista si un suspect in aceasta cauza.

“S-a dispus inceperea urmaririi penale fata de suspectul J.V., in legatura cu savarsirea infractiunii de neglijenta in serviciu”, a declarat pentru Graiul Salajului purtatorul de cuvant al Parchetului de pe langa Judecatoria Zalau.
Coincidenta sau nu, initialele prezentate de procurori, J.V., corespund cu initialele fostului consilier juridic de la Inspectoratul Scolar Judetean Salaj, care s-a pensionat in urma cu cateva luni, chiar in perioada in care au inceput sa fie facute publice problemele din institutie. Ramane de vazut daca “suspectul” a facut totul de capul lui sau “impins” si de altcineva.

Ministerul Educatiei a sesizat DNA dupa ce ISJ “a facut cadou” milionul

Problemele de la Inspectoratul Scolar Judetean Salaj au fost scoase de sub pres de mai marii din Ministerul Educatiei, care au venit in control in teritoriu. Asa s-a aflat ca Inspectoratul Scolar, in loc sa ia niste bani care i se cuveneau, a ajuns sa fie bun de plata. Toate baiurile se invart in jurul cladirii din Zalau in care a functionat Palatul Copiilor. Imobilul a fost retrocedat in 2009, dar ISJ Salaj a investit aici peste un milion de lei pentru modernizarea cladirii existente si extinderea acesteia cu spatii noi. Inspectoratul Scolar Judetean a dat in judecata proprietarii imobilului pentru a recupera banii investiti, iar in 2011 Curtea de Apel Cluj, printr-o decizie definitiva si executorie, a obligat proprietarii imobilului sa plateasca institutiei suma de 1,1 milioane de lei. Aceeasi solutie a fost pronuntata, in 2012, si de Înalta Curte de Casatie si Justitie, unde s-a ajuns ca urmare a faptului ca proprietarii cladirii au atacat sentinta instantei clujene. Cu o hartie oficiala favorabila in mana, Inspectoratul Scolar nu a mai facut insa demersurile necesare pentru a intra in posesia banilor. Codul de procedura civila spune ca dreptul de a obtine executarea silita se prescrie în termen de 3 ani. Termenul de prescriptie începe sa curga de la data când se naste dreptul de a obtine executarea silita. În cazul hotarârilor judecatoresti, termenul de prescriptie începe sa curga de la data ramânerii lor definitive.
Reprezentantii Inspectoratului Scolar Judetean au deschis procedura de recuperare a banilor abia in 2015, adica cu un an mai tarziu decat ar fi trebuit. Culmea, demersul lor a demarat dupa ce proprietarii cladirii care a gazduit Palatul Copiilor le-au trimis, prin executor, o hartie din care aflau ca isi pot lua adio de la bani, deoarece s-a implinit termenul de prescriptie inca din 2014.
Dupa controlul efectuat de reprezentanti ai Ministerului Educatiei, acestia au sesizat DNA Cluj, care, la randul sau, a trimis dosarul catre procurorii Parchetului de pe langa Judecatoria Zalau.

Istoria cladirii buclucase si gramada
de bani platiti de Inspectoratul Scolar

Parchetul a gasit un suspect in dosarul sensibil de la Inspectoratul Scolar Salaj

Palatul Copiilor din Zalau a fost retrocedat in 2009 urmasilor vechilor proprietari, familia Faluvegy, printr-o hotarare a “naltei Curti de Casatie si Justitie. Decizia de retrocedare a fost luata dupa ce, in anul 1999, Curtea de Casatie si Justitie a constatat ca aceasta cladire a fost preluata in mod abuziv de catre statul roman.
Deoarece noii proprietari nu au reusit sa se înteleaga cu reprezentantii Ministerului Educatiei în legatura cu conditiile de retrocedare, proprietarii au decis sa deschida în 2010 un proces la Tribunalul Salaj. În urma procesului, magistratii instantei salajene au decis, în 2012, ca ISJ Salaj si Palatul Copiilor sa plateasca chirie din 2003 pâna în 2012 pe teren, cladirea veche si constructiile noi facute de stat. Initial, cele doua institutii aveau de platit chirie pentru terenul în suprafata de 5.324 metri patrati, suma de 1.390.600 lei si 8.480 lei lunar, pâna la predarea efectiva a imobilului; pentru cladirea veche suma de 181.200 lei si 1.558 lei lunar, pâna la predarea efectiva a constructiei, iar pentru constructiile noi facute de Statul Român, suma de 1.050.648 lei si 4.169 lei lunar, pâna la predarea efectiva a cladirilor.
Ulterior, hotararea luata de magistratii salajeni a fost atacata la Curtea de Apel Cluj, care a decis în februarie 2013 sa reduca sumele pe care ISJ Salaj si Palatul Copiilor le au de platit. Astfel, Curtea de Apel Cluj a obligat cele doua institutii sa plateasca proprietarilor despagubiri în suma de 379.912 lei pentru cladirea veche si teren, pentru perioada mai 2004 – decembrie 2012, iar pentru cladirile noi despagubiri în suma de 40.936 lei, pentru lunile noiembrie 2012 – februarie 2013. Sentinta, definitiva si executorie, este si irevocabila, conform unei decizii a Înaltei Curti de Casatie si Justitie din februarie 2014.

La Inspectoratul Scolar mai sunt si alte baiuri

Am aflat, din mai multe surse neoficiale, ca Inspectoratul Scolar Judetean Salaj nu mai are de multa vreme nici masini, acestea fiind fie vandute, fie puse sub sechestru. ISJ nu mai are masini proprii, dar conducerea Inspectoratului nu circula nici pe jos. Aceleasi surse sustin ca reprezentantii institutiei ar fi inchiriat o masina.
E posibil ca gaurile pe care ISJ Salaj a fost nevoit sa le acopere cu masinile din dotare sa provina tocmai din sumele pe care le-a avut de platit cu titlu de chirie pentru cladirile de la Palatul Copiilor, in baza sentintelor judecatoresti.
Pentru a nu fi acuzati ca prezentam informatii neverificate din mai multe parti, am cerut lamuriri tocmai de la principala sursa, Inspectoratul Scolar. Doar ca reprezentantii institutiei nu au raspuns deocamdata solicitarii noastre in legatura cu acest subiect delicat. Vom reveni cu detalii de indata ce vom primi raspunsul Inspectoratului Judetean Scolar Salaj.


Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here