Acasă justitie graiulsalajului.ro : Fostul primar PSD din Mesesenii de Jos…

graiulsalajului.ro : Fostul primar PSD din Mesesenii de Jos…

84
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  1
  Share

Fostul primar PSD din Mesesenii de Jos este trimis inca 5 ani si jumatate dupa gratii

Sandu Bercean, singurul primar din Salaj care a mai fost la inchisoare doua luni si jumatate

Judecatoria Zalau s-a pronuntat , joi 21 iunie, in dosarul de coruptie al fostului primar PSD din Mesesenii de jos, Sandu Bercean.
Pentru cele sase infractiuni de care a fost acuzat, magistratii l-au condamnat pe Bercean la o pedeapsa de 5 ani si sase luni cu executare. Fostul primar are zece zile sa faca apel la sentinta de ieri, la Curtea de Apel Cluj.
Sandu Bercean este singurul primar salajean care a facut deja inchisoare, dupa ce a fost condamnat in 2014 pentru conflict de interese si fals intelectual, la sase luni de inchisoare, pedeapsa din care a executat insa doar doua luni si jumatate.
La baza condamnarii de ieri au stat sase capete de acuzare. fiind gasit vinovat pentru fiecare. Au fost trei infractiuni de abuz in serviciu. Pentru una dintre ele magistratii au stabilit o pedeapsa de 5 ani 6 luni, iar pentru alte doua fapte de abuz in serviciu pedepsele au fost de cate trei ani. Pentru o infractiune de fals inntelectual judecatorii au stabilit 10 luni de inchisoare, iar pentru alte doua infractiuni de fals intelectual au decis pedeapse de cate opt luni de inchisoare.
Instanta spune ca cele sase infractiuni pentru care Sandu Bercean a fost condamnat ieri au fost comise in concurs cu condamnarea din 24 aprilie 2014 la 6 luni de inchisoare cu executare, pronuntata de ICCJ.
Toate pedepsele au fost contopite de instanta, care a stabilit o pedeapsa finala de 5 ani si 6 luni de inchisoare cu executare.
Complementar, lui Sandu Bercean i se interzic mai multe drepturi timp de 5 ani dupa ce va executa pedeapsa la inchisoare, inclusiv dreptul de a ocupa functii publice.
Fostului primar i se trage de la contracte pe banii primariei pentru lucrari care nu au fost niciodata executate, dar au fost platite
Potrivit procurorului de caz, Liviu Corda, prim-procurorul Parchetului de pe la nga Judecatoria Zalau, cele sase capete de acuzare care au constituit dosarul lui Sandu Bercean au avut la baza trei contracte pentru efectuarea a trei lucrari, toate fiind semnate in perioada 2012 – 2013, cand Sandu Bercean era primar in functie.
Concret, au fost incheiate trei contracte, cu trei societati diferite, pentru efectuarea unor lucrari de reabilitare si modernizare a Scolii generale din Mesesenii de Jos.
Primul contract, prin care s-au platit nejustificat suma de 281.829 lei, era pentru reabilitarea completa a scolii. Trebuiau execute lucrari de reabilitare a salilor de clasa, toaletelor, achizitionarea de mobiler nou, geamuri termopan, usi noi, parchet nou, paratraznet, imprejmuirea scolii cu gard din beton si reabilitarea exterioara cu polistiren. Aceste lucrari nu s-au realizat, faptic, dar plata a fost facuta, in baza unor documente care atestau efectuarea lor.
Al doilea contract, in urma caruia s-a platit nejustificat suma de 26.660 lei, desi nu s-au efectuat lucrarile, prevedea efectuarea unui studiu de dezvoltare a comunei si achizitionarea de materiale tipografice.
In fine, al treilea contract, prin care s-a platit nejustificat suma de 25.296 lei, iar lucrarile nu au fost executate, face referire la achizitionarea de materiale promotionale si efectuarea unui sondaj de opinie.
Prejudiciul total estimat depaseste 3 miliarde de lei vechi.
Primaria Mesesenii de Jos, condusa acum de fiul lui Bercean, nu a vrut sa-si recupereze banii in instanta
Pe latura civila a procesului in care s-a pronuntat ieri sentinta, Sandu Bercean are de platit, in solidar cu inculpatii PB si IA din acelasi dosar, suma de 201.141 lei catre ANAF Cluj, ca penalitati si dobanzi pentru prejudiciul principal.
Instanta a mentinut sechestru asigurator pe doua imobile ale lui Bercean Sandu, un imobil de 1.300 de metri patrati din Meseseni de jos si un imobil de 66 de metri patrati din Zalau.
Curios ca principalul pagubit, Primaria Mesesenii de Jos, care a platit lucrarile neexecutate, nu s-a constituit parte civila pentru a-si recupera banii. Mai putin curios, insa, daca avem in vedere ca Primaria Mesesenii de Jos este condusa acum de Bercean Alexandru, fiul lui Sandu Bercean
Sandu Bercean a mai facut inchisoare pentru achizitii publice de la firmele sotiei si fiului
In 2014, Sandu Bercean a fost condamnat la sase luni de închisoare cu executare pentru conflict de interese în forma continuata, conflict de interese si fals intelectual.
Din cele sase luni, Sandu Bercean a executat o treime, adica cu putin peste doua luni. A devenit astfel primul primar din Salaj condamnat definitiv la închisoare cu executare.
Potrivit rechizitoriului din dosarul care i-a adus condamnarea, în perioada 2007 – 2012 Sandu Bercean a achizitionat in numele Primariei Mesesenii de Jos, de mai multe ori, marfuri de la societatea sotiei sale, cu scopul de a realiza un folos material indirect pentru aceasta din urma, de peste 145.000 de lei. De asemenea, în perioada 2011 – 2012, Sandu Bercean a achizitionat marfuri si de la firma fiului sau, Bogdan, actualul primar, cu scopul de a realiza un folos material indirect pentru acesta din urma, în valoare de aproximativ 15.000 de lei.
Bunurile achizitionate au fost folosite pentru aprovizionarea Centrului de Zi aflat în subordinea Primariei Mesesenii de Jos.
Pe de alta parte, in 2009, Sandu Bercean si-a angajat fiica în functia de consilier personal.
Fostul primar PSD din Mesesenii de Jos este trimis inca 5 ani si jumatate dupa gratii

Raspandeste cu incredere
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  1
  Share

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here