Acasă Colţul specialistului Psiholog, Sociolog HARTA ŞI TERITORIUL ÎN PROGRAMAREA NEURO-LINGVISTICĂ, PARTEA II

HARTA ŞI TERITORIUL ÎN PROGRAMAREA NEURO-LINGVISTICĂ, PARTEA II

94
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

 

Scriam în articolul de ieri despre ideea centrală a cărţii lui Alfred Korzybski, Science and Sanity. Harta este diferită de teritoriu, dar aceasta este la un nivel limitat al înţelegerii. La un nivel mai profund de explorare a epistemologiei, ne dăm seama cum de fapt… mingea e în terenul nostru. Şi asta e la fel de adevărat, dar la un alt nivel.. Mai precis:

 1. Există o lume exterioară, o realitate obiectivă, care nu se află în controlul nostru. Că există fapte care se întâmplă, obiectiv, şi pe care putem să le contracarăm cu minte cât vrem, puterea minţii noatre este limitată în faţa deşertului realităţii. Nu poţi schimba lumea! 

 2. Pentru a reuşi să explorăm teritoriul, avem nevoie să descoperim structura interioara a realităţii la nivelul căreia se poate descoperi o hartă cât mai decvată a teritoriului. Există hărţi la scară mică şi hărţi la scară mare. Există hărţi cu resurse minerale neexplorate şi există hărţi cu păduri şi ape. Există hărţi cu nori. Fiecare din acestea compun o parte a unei realităţi care există, pe care nu o putem cuprinde şi nu o putem controla.

 3. Cineva care foloseşte harta poate să schimbe nivelul de reprezentare şi să exploreze teritoriul în mod diferit. O hartă asupra lumii este programarea neuro-lingvistică. O altă hartă este analiza tranzacţională. O altă hartă este gândirea laterală. Ş.a.m.d. Acestea conţin niveluri diferite de reprezentare a realităţii, şi, schimbând nivelul, sau schimbând harta, putem să explorăm lucrurile altfel.

 4. Teritoriul nu se schimbă atunci când schimbi harta. Prin faptul că schimbi modul în care gândeşti o situaţie, nu înseamnă că schimbi realitatea exterioară. Însemnă că îţi schimbi modul de gândire, ceea ce îţi schimbă comportamentul, ceea ce transformă realitatea. Dar tu nu faci o modificare asupra realităţii decât atunci când pui gândul în practică. Dacă toată lumea ar fi judecată după gândurile bune pe care le-a avut, iadul ar fi gol.

 5. Fiecare îşi controlează modul în care construieşte propria hartă, pe care o poate modifica aşa cum doreşte. Dacă modifici ceva pe hartă, nu înseamnă că acel ceva nu mai există. Spre exemplu, dacă cineva a murit şi tu spui că « a, nu, mai trăieşte ! », aceasta este o aberaţie. Ce faci este să modifici harta şi să te prefaci că de fapt s-a schimbat teritoriul. Aceasta este structura nebuniei. Sau, în cazuri mai puţin grave (oare?), a prostiei. Să ne amintim că Einstein a zis « Două lucruri sunt infinite pe lumea asta. Prostia şi Universul. Dar despre Univers nu sunt sigur. ».

La început, a fost Newton. El a postulat anumite legi pentru funcţionarea fizicii, care au fost recunoscute de comunitatea ştiinţifică drept adevărate, pentru că erau o reprezentarea asupra realităţii pe care ei o puteau înţelege. Era un lucru universal recunoscut. În momentul în care cineva, cum a fost Einstein şi cei care i-au netezit drumul (Maxwell, Bohr, Alexander Friedman, Edison), a combătut acest punct de vedere, şi a adus argumente experimentale şi epistemologice cum că la viteze care le depăşesc pe cele convenţionale şi se apropie de cea a luminii, există un alt nivel de legi ale fizicii care funcţionează, a fost considerat un excentric. Dar el şi-a demostrat cel puţin o parte din teorii. Suficiente experimente nefericite ale SUA folosind ştiinţa au demonstrat la ce poate duce explorarea unori niveluri pe care nu suntem pregătiţi să le înţelegem, fără să avem bazele practice suficiente pentru a acţiona în sensul explorării acelei realităţi obiective – un exemplu simplu e testarea radioactivităţii nucleare pe soldaţi şi bolnavi americani, imediat după al doilea război mondial.

Aşadar, pe măsură ce ştiinţa descoperă teritoriul realităţii, hărţile şi percepţiile asupra acestuia se schimbă.

Ştefan Alexandrescu

consultant în strategie de comunicare şi resurse umane

discerne.wordpress.com


Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here