Acasă Stiinta & Tehnica Economie impact-est.ro : Galfinband SA Galaţi – cifră de afaceri de 12.127.174 lei...

impact-est.ro : Galfinband SA Galaţi – cifră de afaceri de 12.127.174 lei în anul 2017, pierdere de 823.182 lei

141
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  1
  Share

Cunoscuta firmă de la intrarea pe platforma Combinatului siderurgic, respectiv pe Calea Smârdan nr. 2, are ca activitate principală producţia de benzi de oţel laminate la rece. Odată privatizată, firma a făcut obiectul unei dispute între foştii grei ai Galaţiului din perioada anilor 1998-1999, SIDERMAN SA, METAL SA, cărora li s-a alăturat binecunoscutul afacerist gălăţean Chelu Cătălin. Un lucru este cert: Chelu Cătălin şi grupul său şi-a zdrobit adversarii în stilul caracteristic şi a devenit acţionar majoritar al acestei firme la care şi-a impus oamenii la conducere din anul 2011.

Galfinband SA, dezastru, mister şi dezmăţ… financiar

Cam aşa s-ar putea descrie cele constatate de un acţionar curios al acestei societăţi cu ocazia participării la Adunarea generală ordinară de luni, 23 aprilie 2018. Ceilalţi acţionari prezenţi, vreo 8 la număr, nu au aflat nimic nou din Raportul întocmit de administratorul Brânză Mihai, personaj binecunoscut şi bine situat în cadrul grupului amintit, deoarece participanţii la şedinţă cunoşteau foarte bine cam ce se întâmpla prin firmă în ultimii 7 ani, fiind de fapt membri ai grupării Chelu. Pentru edificare enumerăm câţiva acţionari ai societăţii: Mecanica Rotes Târgovişte, Ala Procopenco, Altur SA Slatina, Mobila Rădăuţi, Edithon Proiect SA Vrancea, Simion Robert etc. Au mai apărut ceva nume noi, dar de fapt sunt aceeaşi Mărie cu altă pălărie. Raportul amintit însuma fix 10 pagini, din care vreo 6-7 pagini par trase la xerox după cele din anii din urmă, vreo 2 tabelaşe cu cifre dintr-un bilanţ ce nu a fost comunicat pe site-ul societăţii, dar care avea doar câteva din formularele ce trebuiesc completate, prezentate, aprobate şi depuse la Finanţe. Remarcăm faptul că s-a corectat cifra 2016 cu cifra 2017 în cuprinsul raportului. Pentru acţionarii curioşi recomandăm lecturarea Rapoartelor CA-ului din ultimii ani şi vor constata că par trase la indigo. Oricum, economia de timp la redactarea rapoartelor a fost evidentă la această societate în ultimii ani. Prea multe din Raportul ce urma a fi aprobat nu am aflat, dar un lucru a fost cert: activitatea de producţie în anul 2017 a fost cu mult mai mică decât se anticipase, respectiv o cifră de afaceri de 12.127.174 lei, mai mică cu 20,14% faţă de anul 2016, iar rezultatul financiar a fost o pierdere de 823.182 lei, faţă de profit 424.369 lei din anul precedent Cei ce au păstorit această societate în ultimii ani, inclusiv în anul 2017, sunt Ţîru Luminiţa, Bunu Antonel şi Brânză Mihai, toţi fiind persoane de încredere ai lui Chelu Cătălin.

Majorare de capital misterioasă

Societatea Galfinband poate fi considerată ca una cu totul deosebită şi asta pentru că a avut un capital social vărsat neschimbat de la data privatizării şi până în 2017, şi anume de 90.378 lei, asta în condiţiile în care societatea are un activ de peste 28 milioane lei. În 2017 societatea a procedat la majorarea capitalului social la propunerea unor acţionari, fapt realizat într-o discreţie deosebită. Nimeni din cei ce vor să afle cine sunt cei care au subscris, cum au subscris, nu cunosc şi nu pot afla asta din actele publicate pe site-ul societăţii. Oricum, s-a făcut majorarea de la 90.378 lei la 153.028 lei. Cine a participat din acţionari, ce sumă au subscris, nu se ştie şi nu s-a prezentat un înscris în acest sens. Un lucru este cert: acţionarii cuponari, persoane care nu ştiu cam cum stau treburile prin firme de acest gen, se văd cu cota de participare dramatic diminuată. Noroc că nu mai sunt aşa mulţi, doar vreo 1.050 de acţionari persoane fizice. Dacă în ce priveşte activitatea de producţie, rezultatul înregistrat ne-a demonstrat capacitatea managerială a CA-ului, aceştia se pot lauda însă la capitolul activitate de cercetare-dezvoltare în anul 2017.

Obrazul subţire cu jeep Tiguan se ţine

Societatea înregistrează un recul mare în ce priveşte producţia realizată, înregistrează o pierdere de 823.182 lei, dar conducerea de la sine putere se dotează cu jeep bengos de vreo 27.000 euro pe care îl consideră o investiţie în activitatea de cercetare dezvoltare. Redăm un mic citat din Raportul administratorului referitor la activitatea de cercetare-dezvoltare: ,,În condiţiile restrângerii cererii şi creşterii concurenţei, firma va continua să pună un accent deosebit pe activitatea de cercetare dezvoltare în vederea realizării unor produse de înalt nivel tehnic. Valoarea investiţiilor în anul 2012 a fost de 908 mii lei, iar în 2015 şi 2016 nu s-au facut investiţii, în 2017 s-a achiziţionat în leasing un auto VOLKSWAGEN TIGUAN, prin contract 218168/02.2017 în valoare de 122.315 lei la un curs de 4.5157 lei însemnand 27.086,66 Euro. Gradul de realizare a investiţiilor planificate a fost condiţionată de posibilitatea atragerii de surse de finanţare şi oportunitatea investiţiilor în contextul cererii de piaţă”. Aşteptăm cu vădit interes ce beneficii uriaşe va aduce această investiţie ce nu se ştie când a fost aprobată şi mai ales ce legătură o fi având cu cercetarea şi dezvoltarea. Suntem curioşi cine merge cu acest jeep VOLKSWAGEN. Şi ar mai fi o problemă: ce culoare are şi cine a ales-o?

Mister total la datorii, creanţe şi litigii

Deşi societatea înregistrează datorii de aproape 10.000.000 lei, creanţe de peste 3.500.000 lei nu se dă vreo relaţii despre cine este vorba, secretomania fiind se pare la ordinea zilei.
Mai grav este faptul că la capitolul litigii se vorbeşte despre 3 cazuri, ceva mai vechi şi nesemnificative, dar se pare că nu se vorbeşte despre faptul că societatea face obiectul unei executări silite de o sumă deosebit de mare . În 23 mai 2017 s-a încuviinţat de Judecătoria Galaţi începerea executării silite a SC Galfinband SA pentru recuperarea sumei datorate către creditoarea SC New Company Recycling SRL din Drobeta Turnu Severin, respectiv 1.574.818 lei, la care se adaugă şi cheltuielile ocazionate cu executarea silită. Toată această tărăşenie a venit de la o decizie a Tribunalului Mehedinţi din 2014. În spatele acestei sume de plată se află o coţcărie made marca Chelu, vizând societatea Rostramo SA din Tg. Jiu, firmă căpuşată şi falimentată de gruparea Chelu. Momentan s-a suspendat provizoriu executarea silită până la soluţionarea de la Î.C.C.J. Această notă de plată de 1.574.818 lei, deci cam de vreo 380.000 euro, transmisă Galfinbandului de firma din Mehedinţi pute de la distanţă, merită de aflat ce se ascunde în spatele ei.

Schimbarea CA-ului în ritm de vals

Unul din punctele de la ordinea de zi a fost aceea a alegerii unui nou CA şi a unui nou auditor, aceştia fiind la final de mandat. Cei trei membrii CA au fost descărcaţi de gestiune şi au fost aleşi altii în locul lor. Cei aleşi sunt: Erculescu Florica, Cătană Alin şi Mitu Ionel. Aleşii sunt la rândul lor tot din gruparea Chelu, persoane binecunoscute pentru smerenia de care dădeau dovadă faţă de bossul Cătălin. Despre auditor vă putem spune că a rămas acelaşi, la propriu şi la figurat, Panaite Sorin, omul de casă al grupării Chelu. Dar despre ce jocuri s-au făcut în structura acţionariatului, ce miză uriaşă este în joc, ce repercusiuni sunt asupra altor societăţi şi cine sunt persoanele nou alese în CA vom face dezvăluiri într-un număr viitor.


Raspandeste cu incredere
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  1
  Share

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here