Importanța pierderii în greutate la pacienții cu obezitate.

0
41
Raspandeste cu incredere
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  1
  Share

Sondajul nostru

Articol pregatit de catre Mihai Petrescu, corespondent de Arges,

[email protected]

„În ciuda progreselor în cunoașterea clinică și epidemiologică a obezității, prevalența obezităţii,  a crescut semnificativ, iar prevenirea și tratamentul acesteia, continuă să fie o provocare pentru toţi profesioniștii, din domeniul sănătății.

În prezent, acest lucru este considerat ca și un control al echilibrului energetic , bazăndu-se,  pe un sistem de retroacţiune, al cărui obiectiv, este menținerea stabilă a depozitelor de energie, pentru a se realiza cu pierderea în greutate, beneficii importante în ceea ce privește sănătatea și calitatea vieții.

Obezitatea, este considerată un sistem complex retroacţiune neurohormonala, controlat de hipotalamus, unde se găsesc centrii apetitului. Astfel de centri, primesc impulsuri aferente cu privire la starea rezervelor de grăsime, în principal, prin leptină: cel mai cunoscut și cel mai studiat hormon.

Integrarea neurohormonala, acestor informații, dă naștere la influențarea semnalelor eferente (semnale hormonale care modulează acumularea de grăsimi), privind reglementarea aportului alimentar și a echilibrului energetic.

Cu toate acestea, deși leptina, receptorii și neuropeptidele hipotalamice, sunt implicaţi cu siguranță în mecanismul apariţiei obezităţii, la nivel molecular și genetic, în patofiziologia obezității, motivul pentru care unii indivizi acumulează grăsime în țesutul adipos (dincolo de ceea ce este considerat adecvat pentru sănătate), este încă a enigmă.

 Reducerile de greutate, chiar moderate, sunt asociate cu beneficii semnificative în privinţa calităţii vieții, și poate ajuta nu numai în  eliminarea bolilor care se însoţesc obezitatea, dar și pentru a reduce probabilitatea de dezvoltare a acestor condiții, la persoanele supraponderale sau obeze.

Reducerea greutății corporale, aduce cu sine o serie de mari avantaje sănătăţii umane, printre care:

 • reducerea trigliceridelor, colesterolului total și colesterolul (LDL-C).
 • pentru fiecare kilogram de greutate pierdută, o reducere de 1% din colesterolul total, și LDL-C, o creștere de 1% a HDL-c și o creștere de 3% a valorile trigliceridelor plasmatice.

Modificările parametrilor lipidici nu sunt numai cantitative, ci și calitative. Pierderile de greutate între 6 și 11 kg au fost asociate cu o reducere semnificativă în oxidarea lipoproteinelor.

Caracteristicile temporale, ale acestor schimbări, depind de lipoproteinele analizate. Astfel, în timp ce nivelul de trigliceride, colesterol total și LDL-C, se reduce în special în primele etape ale scăderii în greutate, nivelul de c-HDL, tinde săscadă în acea perioadă, și începe să crească numai când greutatea se stabilizează.

 • Diabetul zaharat.

În acest caz, scăderea în greutate, determină o reducere a valorilor de glucoză la persoanele non-diabetice, și o scădere a glicemiei și a hemoglobinei glicozilate, la pacienții cu diabet zaharat, și  se îmbunătățește și sensibilitatea la insulină.

Pe de altă parte, s-a demonstrat că, o scădere medie în greutate de 16% la pacienții cu obezitate severă trataţi prin chirurgia cu bariu, reduce de 5 ori riscul de apariție a diabetului zaharat.

 • Hipertensiune arterială.

Reducerea greutății induse de tratament, este asociată cu scăderea tensiunii arteriale, și / sau scăderea nevoii terapeutice, prin terapia antihipertensivă la pacienții hipertensivi. Astfel, tensiunea arterială scade, de asemenea, la subiecții normotensivi, deoarece reducerea tensiunii arteriale, este proporțională cu reducerea greutății.

În general, se estimează că, aproximativ un kilogram de greutate pierdut, coboară tensiunea arterială, de la 0,3 la 1 mm Hg.

Aceasta înseamnă că reducerea greutății, ajută la controlul hipertensiunii arteriale, la pacienții supraponderali sau obezi și este, de asemenea, extrem de profitabilă din punct de vedere metabolic.

 • Boli cardiovasculare.

Sa demonstrat că scăderea moderată a greutății, a fost asociată cu o îmbunătățire a markerilor de coagulare (fibrinogen și PAI-1) la pacienții obezi.

Cu toate acestea, trebuie remarcat faptul că dincolo de modificările riscului cardiovascular, în prezent nu există studii care să demonstreze în mod concludent o reducere a incidenței evenimentelor cardiovasculare, la pacienții obezi, după pierderea în greutate.

 • tulburări digestive.

Riscul de a dezvolta litiază biliară, crește în timpul fazei de pierdere în greutate, datorită supraproducției de colesterol, precum și datorită contractilităţii inferioare, a vezicii biliare.

Pe de altă parte, deși se recomandă scăderea în greutate la pacienții cu steatoza hepatică non-alcoolică, geneza bolii, este imprevizibilă.De obicei, sa dovedit că o pierdere în greutate, de aproximativ 10%, este asociată cu o îmbunătățire a Parametrilor biochimici, dimensiunea ficatului și a conținutului de grăsimi.

Cu toate acestea, pierderea în greutate, după intervenția chirurgicală cu bariu, deși a fost asociată cu reducerea conținutului de grăsime din ficat, ar putea induce inflamația și, prin urmare, ar exacerba steatozahepatita.

 • Tulburări respiratorii.

Scăderea moderată a greutății (aproximativ 10%), duce la o îmbunătățire a parametrilor respiratori, în evoluția somnului, precum și în hipersomnia în timpul zilei.

Pierderea în greutate cu aproximativ 30%, la pacienții cu indice de masă corporală, mai mare decât 40 kg / m2, a fost asociată, cu rezolutia completa de apnee în somn.

Obezitatea implica deci, cunoasterea mai multor parametrii biochimici ai organismului, pentru elaborarea unui  tratament eficient, ţinând cont de caracteristicile fiecărui individ, gradul de obezitatea, distribuția grăsimilor corporale și existența sau nu, a comorbidităților asociate.[1]

[1] COMUNICACIÓN BIOMÉDICA: „Importancia de la reducción de peso en los pacientes con obesidad; Importance of weight lost in patients with obesity”

Olga Lidia Pereira Despaigne. Hospital General Docente “Dr. Juan Bruno Zayas Alfonso”, avenida Cebreco, km 1½, reparto Pastorita, Santiago de Cuba, Cuba. Correo electrónico: [email protected], MEDISAN 2015; 19(8):1043; MsC. Maricela Silvia Palay Despaigne from Hospital Provincial Docente Clinicoquirúrgico “Saturnino Lora Torres”, Santiago de Cuba, Cuba.


Raspandeste cu incredere
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  1
  Share

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here