IN CE EPOCA TRAIM ? IN CE TARA ?

  1091
  0
  DISTRIBUIȚI
  Raspandeste cu incredere
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

  De Ionuț Fantaziu | Yahoo News
  Maria Stoicovici e o profesoară pensionară care s-a mutat în urmă cu mai mulți ani în cătunul Ursoaia, un sat izolat în munții Vrancei. Spune că a atras-o „liniștea, izolarea și frumusețe de vis a naturii”. În același timp cu frumusețea locului, profesoara Stoicovici a descoperit și greutățile cu care se confruntă oamenii din locului. Aceasta a decis să se adreseze prefectului din Vrancea și a trimis o scrisoare jurnaliștilor de la Ziarul de Vrancea. Iată ce a scris Maria Stoicovici:

  „Stimate domnule Prefect, am ales această cale de monolog pentru că nu voi reuşi niciodată să avem un dialog fata în faţă. Sunt o pensionară, fostă profesoară, retrasă şi izolată într-un cătun din munţii Vrancei-în URSOAIA, comuna Reghiu.Bănuiesc că nu ştiţi prea multe despre această zonă, cum nici eu nu ştiam că există până nu mi-am luat aici o căsuţă.
  M-a atras liniştea, izolarea, dar cel mai mult frumuseţea de vis a naturii (eu sunt gălăţeancă). Născută şi crescută în oraş, nu am cunoscut decât frumuseţea muncii mele de dascăl într-un orăşel cum este Focşaniul. Acum, izolată şi pustnică, totuşi sunt nevoită să văd şi să mă implic în viaţa acestei mici comunităţi, din care cu voie fac şi eu parte.
  E dureros să asist la suferinţa acestor oameni uitaţi de ceilalţi semeni puşi să păstoreasca şi peste ei. Puţinii locuitori sunt bătrâni, bolnavi şi lipsiţi de cele necesare unui trai decent: nu au un magazin bine aprovizionat, nu au un punct farmaceutic, nu au un medic care să vină odată la 2 săptămâni, şi cel mai rău este că nu au un drum circulabil, să poată urca o maşină cu alimente, sau o salvare la un bolnav. În ce epocă trăim? În ce ţară?!!!
  Mai nou, dacă cei care au o maşină papuc îndrăznesc să strângă câţiva săteni şi contra cost pun benzină să-i ducă la târg pentru aprovizionare, poliţia vigilentă, alias domnul Tutoveanu, îi amendează pe aceşti ţărani şoferi, pentru că fac transport ilegal şi nu merg cu autobuzul, păgubindu-l astfel pe patronul din zonă cu licenţă de transport.
  Nimeni de la primărie nu urcă să stea de vorbă cu aceşti uitaţi de toţi. Şi…totuşi , o dată la nişte ani sunt şi ei băgaţi în seamă. Brusc le dispare unora amnezia şi sunt transportaţi cu IMS-uri sau tractoare, bătrâni şi tineri, la urnele de vot…şi… nici la taxe nu sunt uitaţi. Cel pe care l-au votat nu este niciodată prezent la primărie, spun oamenii care tot încearcă să stea de vorbă cu el. Nu mai are timp, are pădure, are maşini, are afaceri…spun oamenii cu glas înfundat, şi privire cruntă…în sufletul lor clocoteşte ceva…mocnit încă… Nu e nevoie să urmărească emisiuni la televizor ca să-şi dea seama că au fost minţiţi şi păcăliţi; realitatea e pe pielea lor.
  Domnule prefect! Ei fac parte din talpa ţării, nu-i dispreţuiţi…sunt muncitori, sunt creduli, sunt încă blânzi… ştiu la nevoie să devină şi martiri. Vă rog cu respect să ieşiţi din birou, să-i mai cotrolaţi pe primari, pe viceprimari, să vedeţi cum îşi fac treaba pentru care au fost aleşi. Cu vorbă dulce şi cu dragoste de oameni aceşti aleşi pot să sfinţească locul pe care îl ocupă; cu bani puţini şi multă muncă pot să facă minuni.
  Cel care deţine licenţa de transport pe toată zona să pună până sus la şcoală un minibus care să circule după un orar, drumul să fie făcut şi cu ajutorul oamenilor din sat care cunosc cel mai bine condiţiile ; primăria să-i oblige pe săteni să-şi igienizeze gospodăriile, să-şi repare gardurile şi podeţele, să întreţină uliţele; primarul şi toţi salariaţii primăriei să ştie ce nevoi are fiecare locuitor şi prin efort colectiv să ajute la îndreptarea necazurilor.
  Zona aceasta ar putea deveni o sursă de venituri dacă s-ar dori. Unde primaru-i gospodar şi oamenii sunt mulţumiţi (exemplu la Andreiaşu). Eu nu sunt decât o voce a unui observator, surprizele ei vi le fac. Când se îndreaptă vremea şi vom ieşi din izolare,urcaţi la Ursoaia să vedeţi cum se trăieşte numai din muncă, fără un salariu sau alt venit.” Marica Stoicovici – Profesoara pensionară
  Jurnaliștii de la Ziarul de Vrancea au transmis scrisoarea prefectului Cătălin Kanty Popescu.


  Raspandeste cu incredere
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here