Acasă Jurnalul Bucurestiului Anchete Incendii la indigo! Serie de incendii de tipul celui din Club Colectiv!...

Incendii la indigo! Serie de incendii de tipul celui din Club Colectiv! Unde va fi urmatorul?

84
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Cele mai grave incendii din istorie petrecute la cluburi de noapte

La 30 octombrie 2015, 27 de persoane și-au pierdut viața și în jur de 180 au fost rănite, conform unui bilanț provizoriu, în urma unui incendiu izbucnit în clubul bucureștean Colectiv.

Cel mai grav incendiu din istorie petrecut într-un club a avut loc la 28 noiembrie 1942, în clubul Cocoanut din Boston, SUA. Au murit 492 de oameni, în condițiile în care capacitatea legală a clubului era de 460 de persoane.

Localul fusese decorat în așa fel încât să semene cu un paradis tropical, cu palmieri de hârtie, fâșii de mătase colorate și alte materiale inflamabile. Din cele 13 uși ale clubului, doar cea principală și alte două uși mici de acces erau deschise. Incendiul a pornit de la folosirea neglijentă a unui băț de chibrit.

Al doilea cel mai grav incendiu din lume petrecut într-un club a avut loc în subsolul clădirii Dongbu din orașul Luoyang, provincia chineză Henan. Catastrofa, care a avut loc în ziua de 25 decembrie 2000, a ucis 309 persoane, inclusiv muncitori care lucrau la etajele superioare ale imobilului.

Un număr de 242 de morți este bilanțul incendiului petrecut, la 27 ianuarie 2013, în clubul de noapte Kiss din Santa Maria, Brazilia. Alți 630 au fost răniți. Este considerată a doua cea mai mare catastrofă produsă de flăcări din istoria Braziliei, întrecută doar de incendiul de la Marele Circ American din 17 decembrie 1961, orașul Niteroi, care a ucis 503 oameni.

În acest top de tristă amintire, locul patru în funcție de numărul victimelor este ocupat de focul de la clubul Rhytm din Mississippi. În noaptea de 23 aprilie 1940, 209 de oameni și-au pierdut viața și alte sute au fost rănite.

Cel mai grav incediu petrecut la un club din istoria Argentinei s-a înregistrat la localul numit Republica Cromanon, la 30 decembrie 2004.

Au murit 194 de oameni. Flăcările au pornit de la efectele pirotehnice folosite pe scenă de trupa Callejeros. În public se aflau 3 000 de persoane.

Incendiul de la Beverly Hills Supper Club, Kentucky, din seara zilei de 28 mai 1977, a luat viața a 165 de oameni și a rănit peste 200.

Cel mai grav incendiu din istoria Filipinelor s-a produs la discoteca Ozone, orașul Quezon, la 18 martie 1996. Ieșirea din club a fost blocată, din exterior, de responsabilii cu securitatea localului, care au crezut că înăuntru avea loc o revoltă.

Cel mai mare incendiu din Rusia, petrecut după căderea URSS, a fost cel din noaptea de 5 decembrie 2009, la clubul de noapte Khromaya Loshad din orașul Perm. Au decedat 156 de persoane, în jur de 160 fiind grav rănite.

Deși ipoteza inițială a fost cea a unui atac terorist, ancheta a scos la iveală folosirea iresponsabilă a efectelor pirotehnice ca fiind cauza tragediei.


Lista completa a tragediilor din cluburi

1234

INCENDIUL de la COLECTIV nu este deci singular!

Tragedie trasă la indigo, incendiul din Argentina!

În urmă cu 11 ani, Argentina trăia o tragedie identică celei din clubul Colectiv. Coincidenţele sunt de-a dreptul stranii: s-a întâmplat tot în timpul unui concert rock, într-un local nesigur, cu o uşă de evacuare închisă. Bilanţul a fost însă mult mai tragic: 194 de morţi şi aproape 1.500 de răniţi.

30 decembrie 2004, o zi neagră în istoria Argentinei. Aproape 3.000 de oameni s-au înghesuit atunci în clubul Cromanion din Buenos Aires, la concertul trupei Caieheros, o formaţie rock precum Goodbye to Gravity.

În jurul orei 22.50, în ciuda rugăminţilor trupei şi ale organizatorilor, un spectator a aprins artificii, iar scânteile au sărit pe o plasă de plastic ce atârna de tavanul acoperit în spumă de poliuretan. În imagini se poate vedea cum incendiul izbucneşte în dreapta scenei.

“Îmi amintesc că m-am uitat în sus, tavanul se deschisese şi începuseră să cadă bucăţele negre”, a spus Carla Riciotti, victimă în incendiu.

La fel ca în clubul Colectiv, tavanul a fost rapid cuprins de flăcări şi s-a degajat acid cianhidric, care le-a fost fatal spectatorilor argentinieni. Majoritatea au murit asfixiaţi. La începutul săptămânii, IML a stabilit că primele 26 de victime din clubul Colectiv au murit tocmai din cauză că au inhalat acelaşi acid cianhidric.

O altă coincidenţă stranie este că, în seara concertului, patru dintre cele şase ieşiri de urgenţă au fost blocate. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi la Colectiv, în acea seară fatidică de 30 octombrie. În ambele cazuri, victimele au încercat să fugă din calea flăcărilor, însă multe au pierit intoxicate cu diverse gaze toxice.

Şi în cazul clubului Cromanion a fost vorba despre corupţia autorităţilor. Localul argentinian primise avize de funcţionare, deşi nu avea lucruri de bază în caz de dezastru, cum ar fi extinctoarele. La fel ca în România, argentinienii înfuriaţi au ieşit în stradă şi au dat jos Guvernul de atunci.

Astăzi, la 11 ani de la tragedie, o treime dintre supravieţuitori încă urmează tratamente medicale pentru traumele fizice şi psihice suferite.

Incendiul de la Colectiv, tras la indigo in Liov, Ucraina

În clubul Mi100, din orașul Liov (Ucraina), 250 de persoane au fost surprinse de un incendiu violent care a izbucnit după numărul unui artist care ”scuipa foc”.

Tavanul s-a aprins şi panica s-a instaurat rapid printre cei prezenţi, astfel că zeci de persoane au fost rănite. Autorităţile au reacţionat prompt şi au evacuat oamenii din centrul de agrement în care era construit clubul, dar 14 persoane au fost spitalizate, dintre care două sunt în stare critică.

Focul a izbucnit duminică dimineaţa, la ora 2:54, şi a fost stins la 3:51, conform datelor oferite de pompierii care au intervenit la clubul Mi100.

Incendiul din Colectiv identic cu un incendiu produs în SUA!

În urmă cu 12 ani şi jumătate, Statele Unite intrau în doliu după o tragedie asemănătoare cu cea produsă săptămâna trecută în clubul bucureştean Colectiv. 100 de oameni şi-au pierdut viaţa în urma unui incendiu produs, într-un club, în timpul concertului unei trupe rock.

Potrivit enciclopediei online Wikipedia, tragedia s-a petrecut la 20 februarie 2003, în clubul The Station, din oraşul West Warwick, Rhode Island. La câteva secunde după începerea primei piese, managerul trupei Great White a aprins mai multe torţe. Scânteile au ajuns la spuma antifonică din spatele scenei, care s-a aprins. Spectatorii au crezut iniţial că este vorba de un efect pe scenă, abia după câteva zeci de secunde au realizat că tocmai izbucnise un incendiu.

Clubul avea o capacitate de 404 persoane, iar în el se aflau 462. Cum uşa din spatele scenei era blocată, oamenii s-au înghesuit spre cea principală, pe unde intraseră la concert. 100 de oameni au murit în incendiu, 230 au fost răniţi.

În zilele care au urmat incendiului, ura localnicilor s-a îndreptat spre cei doi patroni ai clubului, fraţii Michael şi Jeffrey Derderian, pe inspectorul local responsabil cu siguranţa în caz de incendiu şi pe liderul formaţiei, Jack Russell.

Echipa de specialişti care a fost însărcinată cu anchetarea cazului a fost condusă de Richard Gould, un renumit profesor de criminalistică, care făcuse parte şi din echipa de investigare a atentatelor de la 11 septembrie 2001.

Primul aspect analizat a fost de ce izolaţia fonică a luat atât de uşor foc. S-a constatat că patronii clubului luaseră izolaţia de la gunoi, refolosind-o. Totuşi, echipa de investigare a mers la producătorul izolaţiei, Sealed Air, cu convingerea că materialul nu trebuia să ardă atât de uşor nici măcar după reciclare. Firma Sealed Air avea să plătească, într-un final, daune de 25 de milioane de dolari.

Al doilea aspect analizat de investigatori a fost legat de inexistenţa sprinklerelor. Un sistem de sprinklere ar fi fost capabil să ţină flăcările sub control, măcar până la evacuarea clădirii. Echipa de investigare a aflat că, în clădiri vechi cum era cea folosită de clubul Station, montarea de sprinklere era opţională. Însă această regulă nu se aplica şi cluburilor de noapte, a mai aflat echipa de investigatori. Concluzia a făcut ca şi inspectorii primăriei, care au permis clubului să funcţioneze fără sprinklere, să devină responsabili de tragedie.

Pentru o anchetă cât mai precisă, a fost refăcută o întreagă aripă a clubului, cheluielile fiind plătite de avocaţii victimelor. Testele efectuate şi imagini suprinse de un cameraman (angajat al unui post deţinut chiar de unul dintre patronii clubului) au stat la bazele unui raport extrem de amănunţit, unul dintre cele mai reuşite rapoarte criminalistice din istoria Statelor Unite.

#Colectiv la indigo in 2016! Bilanţul incendiului din California

Bilanţul deceselor în urma incendiului izbucnit într-un depozit din Oakland, California, în timpul unei petreceri, a crescut la 36, a anunţat o purtătoare de cuvânt a Poliţiei, în timp ce autorităţile au demarat o anchetă penală, relatează BBC News.

Familiile celor dispăruţi au fost rugate să furnizeze probe de ADN, deoarece multe corpuri sunt de nerecunoscut.

Procurorul local a activat deja o echipă care analizează posibile încălcări ale normelor în vigoare în depozit.

Clădirea nu era dotată cu extinctoare şi un fost chiriaş a numit-o o “capcană a morţii”. “Locul acela este pur şi simplu o capcană a morţii. Nu credeam că va dura atât de mult până când va sări în aer sau până când cineva îl va închide”, a spus Shelley Mack pentru Associated Press.

Cel puţin şapte dintre victime au fost identificate până acum pe baza amprentelor digitale, iar cea mai tânără dintre ele are numai 17 ani.

Dezastrul s-a produs vineri, puţin înainte de miezul nopţii, când flăcările au învăluit, pe neaşteptate, depozitul transformat în studio de artă. Clădirea, lipsită de măsuri elementare de siguranţă, aparţinea unui individ, Derrick Ion Almena, care a devenit, acum, inamicul nr. 1 al opiniei publice.

Derrick Ion Almena este cel care a fondat comunitatea artiştilor, instalată în depozit. Cei care au lucrat cu el spun că ignora avertismentele pompierilor. Într-o glumă macabră, parcă, în seara tragediei, bărbatul a postat un mesaj uluitor pe Facebook.

Derick Ion a deplâns pierderea bunurilor sale, dar s-a declarat “binecuvântat” că atât copiii săi, cât şi iubita sa Micah Allison “erau la un hotel, în siguranţă”. Mesajul a atras un val de critici online.

Pompierii nu au încheiat nici pe departe cercetarea clădirii distruse de flăcări. Structura este nesigură, iar oamenii trebuie să lucreze cu mare atenţie pentru a nu-şi pune vieţile în pericol. Iar sub dărâmături se mai pot afla corpuri neînsufleţite.

Cauza incendiului este deocamdată necunoscută. Se vorbeşte de un scurt circuit dar pompierii nu au găsit, încă, nici punctul din care a pornit focul. Iar dată fiind starea clădirii, ancheta va fi, probabil, una de durată.

 

Cam multe similitudini in toate aceste evenimente tragice, nu credeti? Oare teoria probabilitatilor nu se aplica si in cazul incendiilor? Daca nu, atunci sigur cineva stie mai multe…

*

La noi ancheta s-a incheiat la cerere(a)…!


Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here