Acasă Informatii Informatii Politie/Procuratura INDEPENDENT Ialomita : Cutremur în «paradisul» ajutoarelor sociale

INDEPENDENT Ialomita : Cutremur în «paradisul» ajutoarelor sociale

233
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  1
  Share

Cutremur în «paradisul» ajutoarelor sociale

Se întîmplă la Bărbulești

O anchetă a Parchetului de pe lîngă Tribunalul Ialomița aduce din nou în atenție Primăria Bărbulești, comuna devenită «paradis» al ajutoarelor sociale. Zeci de beneficiari s-au trezit peste noapte fără sprijinul financiar acordat de Stat, după ce procurorii au stabilit că banii erau încasați ilegal. În prezent, magistrații au sistat de la plată peste 200 de dosare, aflate în verificări la sediul Parchetului Județean. Lunar, în baza Legii 416, romii din Bărbulești primeau 1 milion de lei sub formă de ajutoare sociale, deși mulți dintre ei trăiau în palate și conduceau mașini luxoase. Deranjați de sistarea fondurilor, romii își cer ajutoarele înapoi…

O lege întortocheată
La începutul acestui an, datele Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială Ialomița plasau comuna Bărbulești pe primele locuri în ceea ce privește acordarea ajutoarelor sociale la nivelul județului Ialomița. Practic, romii din Bărbulești primeau de la Stat cele mai mari sume sub formă de sprijin financiar. Analiza AJPIS Ialomița a arătat faptul că 1 milion de lei din totalul banilor acordați de Guvernul României, prin Ministerul Muncii, pentru săracii județului, intrau în conturile beneficiarilor din Bărbulești. Mulți dintre ei trăiau însă în adevărate palate și se plimbau pe străzile pline de gropi în mașini luxoase. Chiar dacă drepturile acestora la ajutoare sociale ar fi trebuit limitate, legea a fost însă de partea lor. În ciuda opulenței afișate în fața semenilor cu adevărați săraci, ei se aflau în aceeași situație cu aceștia. Pentru că nu făceau dovada bunurilor pe care le aveau în posesie, erau considerate persoane fără venituri, deci potrivite pentru a fi trecute pe listele cu beneficiari de ajutoare sociale, întocmite de Primăria Bărbulești.

Ancheta, bat-o vina
În aprilie 2016, procurorii Parchetului de pe lîngă Tribunalul Ialomița au descins la Primăria Bărbulești și la alte 11 locații de unde au ridicat zeci de dosare în baza cărora s-au acordat respectivele ajutoare. Concluziile la care au ajuns anchetatorii au fost aceleași, în sensul că mulți dintre banii oferiți sub formă de sprijin financiar erau acordați ilegal. Potrivit actelor de urmărire penală, la Bărbulești funcționa o adevărată rețea infracțională, coordonată de Ion Gheorghe, viceprimarul încă în funcție al comunei, și fostul consilier local Vasile Puiu. Cu sprijinul celor doi aleși locali, romii anchetați figurau pe lista ilegală a asistaților sociali. Aceștia erau însă nevoiți să cotizeze lunar cu sume de bani pentru a le fi pontate orele de muncă în folosul comunității, astfel încît să primească în continuare ajutoarele financiare oferite de Guvern. Ancheta procurorilor din cadrul Parchetului Județean a schimbat însă definitiv «regulile jocului». Așa se face că acum, la Bărbulești, nu se mai acordă ajutoare sociale cu aceeași deschidere. Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Ialomița a decis să limiteze furnizarea banilor către beneficiari, după ce anchetatorii au luat pentru verificări un număr de 238 de dosare considerate cu probleme. Cele mai multe dintre ele vizau acordarea de ajutoare financiare în baza Legii 416, a venitului minim garantat. «La Bărbulești ancheta organelor judiciare este în desfășurare. Toate dosarele pe care le-au solicitat au fost luate la Parchet. Singurele ajutoare pe care le acordăm sînt cele pentru susținerea familiei și alocațiile pentru copii!» a explicat Silviu Vlădăreanu, directorul executiv al AJPIS Ialomița.

Își vor drepturile înapoi
În timp ce la Slobozia ancheta procurorilor își urmează cursul, iar acordarea ajutoarelor sociale a fost temporar sistată, romii din Bărbulești le aduc acuzații publice actualului primar și viceprimar al localității, considerîndu-i vinovați de faptul că nu mai sînt beneficiari ai acestor drepturi. Într-o petiție trimisă pe adresa redacției Independent, un cetățean deranjat de această situație semnalează: «vă rugăm să elucidați acest caz și să faceți lumină pentru că noi ne-am săturat de acest primar și de acest viceprimar… Oare am ajuns să suferim întreaga comunitate pentru prostiile făcute și pentru șpăgile primite de la acești beneficiari de ajutor social? Dacă mergem să ne cerem drepturile la domnul primar și la domnul viceprimar (…) răspunsul lor este să ne luăm gîndul de la acest ajutor».


Raspandeste cu incredere
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  1
  Share

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here