Acasă Istorie Dezvaluiri Independent Ialomita : «Groapa lui Stoica» produce risc seismic

Independent Ialomita : «Groapa lui Stoica» produce risc seismic

115
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

«Groapa lui Stoica» produce risc seismic

Clădirile din centrul Sloboziei au fost afectate

Primăria Slobozia este nevoită să caute noi soluții tehnice pentru realizarea tunelului de intrare în parcarea subterană din centrul municipiului. Decizia a fost luată după ce reprezentanții Episcopiei Sloboziei și Călărașilor au solicitat efectuarea unei expertize amănunțite care să certifice dacă metoda utilizării sistemului de palplanșe bătute în pământ afectează sau nu siguranța clădirilor amplasate în zona șantierului. Pentru a-și argumenta cât mai bine obiecțiile, oficialii Episcopiei au solicitat o serie de măsurători seismice, realizate în momentul în care palplanșele au fost scoase din pământ. După analiza măsurătorilor s-a constatat că metoda palplanșelor poate afecta serios clădirile din zonă. Această concluzie au avut chiar și experții chemați la fața locului de Primăria Slobozia.

Un studiu controversat
În imediata apropiere a șantierului în care se realizează parcarea subterană din centrul Sloboziei există 4 clădiri în care își desfășoară activitatea cel puțin 5 instituții publice. Cu toate că au fost «deranjate» de trepidațiile produse la momentul în care palplanșele utilizate la săparea parcării au fost introduse sau scoase din pământ, niciuna dintre ele, în afară de Episcopia Sloboziei și Călărașilor, nu a făcut demersuri pentru a stabili dacă această metodă de lucru poate afecta structura de rezistență a clădirilor din jur. Oficialii Episcopiei au sesizat Inspectoratul de Stat în Construcții asupra acestui aspect, solicitând o expertiză în acest sens. În paralel, Episcopia Sloboziei și Călărașilor a montat în sediul instituției câteva aparate de înaltă rezonanță care au măsurat trepidațiile produse în momentul în care palplanșele au fost scoase din pământ… Măsurătorile au scos la iveală faptul că tehnica utilizării palplanșelor ar putea afecta serios clădirile din zona șantierului. «Măsurătorile au evidențiat că nivelurile de vibrații (…) depășesc limitele prevăzute în SR 12025-2/1994 (n. red.: standardul românesc privind vibrațiile în construcții) pe o perioadă de timp de circa 3 minute; (…) operarea utilajului prin forța de tragere a palplanșelor conduce la creșterea amplitudinilor vibrațiilor» se arată în respectivul Raport întocmit ca urmare a măsurătorilor efectuate cu ajutorul instrumentelor tehnice amplasate în sediul Episcopiei Sloboziei și Călărașilor.

Episcopia a avut dreptate!
Demersul inițiat de oficialii din cadrul Episcopiei a determinat Inspectoratul de Stat în Construcții să solicite Primăriei Slobozia realizarea unei noi expertize tehnice prin care să se demonstreze dacă tehnica utilizării palplanșelor poate dăuna clădirilor. Până la finalul inspecției de șantier, lucrările au fost sistate, însă concluziile la care au ajuns specialiștii din cadrul societății Hecon SRL Constanța sunt similare cu cele care se regăsesc în studiul seismic realizat de către Episcopia Sloboziei și Călărașilor. Concret, metoda utilizării palplanșelor afectează construcțiile din zona șantierului din centrul Sloboziei. Astfel, experții angajați de administrația locală au recomandat autorităților să găsească o altă metodă tehnică pentru realizarea tunelului de intrare în parcarea subterană. «Tunelul de intrare în parcare va fi realizat în continuare. Firma de proiectare rămâne aceeași, datele de proiectare rămân aceleași… Doar soluția tehnică prin care se realizează acest tunel va fi alta, cea pe care ne-o va recomanda expertul!» susține Gheorghe Puia, administratorul public al Primăriei Slobozia.

O nouă expertiză pentru «groapa lui Stoica» Potrivit declarațiilor administratorului public Gheorghe Puia, și experții angajați de Primăria Slobozia au certificat faptul că «metoda palplanșelor este periculoasă», propunerea acestora fiind de a se efectua o nouă expertiză pentru indicarea unei tehnici de lucru care să nu afecteze clădirile din jurul șantierului. Tocmai de aceea lucrările vor mai stagna o perioadă, până când Primăria Slobozia va finaliza respectiva expertiză.


Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here