INDEPENDENT Ialomita : Subsolurile inundate afectează structura de rezistență a blocurilor

  100
  0
  DISTRIBUIȚI
  Raspandeste cu incredere
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

  Semnal de alarmă la Slobozia

  O statistică oficială realizată de administrația slobozeană confirmă că o treime dintre blocurile din oraș sînt inundate. După 25 de ani (iar în unele cazuri mai mult!), structura de rezistență a acestor imobile a fost afectată. Situația în care se află blocul V1, din Cartierul 500, este doar una dintre multele aduse la cunoștința autorităților. Ascunse în spatele unei legi perfectibile, acestea ridică din umeri și susțin că «au mîinile legate».

  Dezastrul de la V1, scara E Viorica Soceanu locuiește la Blocul V1, scara E, din Cartierul 500. În urmă cu 1 an, apartamentul aflat la parter a fost inundat în urma unei improvizații făcută de către locatari. Improvizația respectivă permitea deversarea apei menajere în subsolul blocului. De la momentul respectiv și pînă acum situația a rămas neschimbată, în ciuda eforturilor proprietarei de a remedia situația. Mai mult decît atît, toate apartamentele de pe palierul blocului sînt afectate. Apa pătrunde prin pereții băilor, mirosul este insuportabil, iar subsolul este inundat pînă la baza scărilor. Mai grav este însă faptul că structura de rezistență a blocului a cedat, planșeul de la parter fiind crăpat și înclinat cu mai bine de 10 grade. În aceste condiții, Viorica Soceanu a decis să solicite sprijinul autorităților. Ea a depus o solicitare în care prezintă situația: «Locuiesc în apartament de 30 de ani și mereu am avut probleme cu inundațiile de la vecinii de pe tronson. Pe data de 15 august, din cauza unui vecin care și-a permis să intre la subsol, deși nu locuiește pe partea noastră, pentru a pune la scurgere o pîlnie și un furtun, s-a inundat și mi-a distrus casa și lucrurile din casă. (…) În baie îmi curge apa prin pereți și îmi cade tavanul zilnic. Subsolul e plin de mizerie, nu există coturi la instalația de scurgere. Nu avem lumină pe scară de zeci de ani, nici femeie de serviciu și trăim într-o mizerie de nedescris. Unul dintre locatari, Croitoru Marian, și-a permis (…) să blocheze ușa de emergență cu o construcție. (…) Vă cer ajutorul pentru rezolvarea problemei cît se poate de urgent pentru că mi-e pusă în pericol viața, sănătatea, dar și siguranța scării!».

  Autoritățile se ascund după lege Aflată «în lucru», solicitarea Vioricăi Soceanu a intrat în atenția viceprimarului Rudolf Gradea. Acesta a solicitat funcționarilor Primăriei Slobozia să constate situația și să caute o soluție legală de rezolvare a problemelor sesizate. «Legea nu ne permite să intervenim direct. Vom face tot ce ține de noi pentru a rezolva problemele apărute. Trebuie să înțelegeți că „avem mîinile legate“. Blocurile sînt proprietate privată, iar municipalitatea nu poate cheltui bani publici pentru soluționarea problemelor care apar!» ne-a declarat acesta. Declarațiile viceprimarului Sloboziei confirmă, de fapt, dezinteresul manifestat de autorități în ultimii 20-30 de ani pentru problemele cu care se confruntă proprietarii de apartamente din Slobozia. Așa cum precizam inițial, în Slobozia aproximativ o treime dintre scările de bloc au subsolurile inundate. În urmă cu 3 ani, ziarul nostru a prezentat o situație incredibilă, constatată la blocul 31, de pe Matei Basarab, în plin centrul orașului. Acolo, în urma unei spargeri la rețeaua din subsolul blocului, boxele au fost inundate total sau parțial. Din cauza dejecțiilor, remedierea spărturilor s-a făcut tîrziu și doar superficial. Astfel, o bună parte dintre materiile fecale rezultate nu au mai putut fi vidanjate. Pentru a bloca mirosul, proprietarii de apartamente au sigilat intrarea în subsol cu uși de termopan! Situația este neschimbată și la acest moment, iar autoritățile locale nu au luat nicio măsură, fie ea și coercitivă, de remediere a situației. Și acesta este doar un exemplu din zecile posibile!

  Legi există, dar nu sînt aplicate
  În cadrul Primăriei Slobozia există un departament care se ocupă de «coordonarea asociațiilor de proprietari» din Slobozia. Ascunși în spatele aceluiași cadru legislativ, respectiv Legea nr. 230/2007, privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari, funcționarii susțin că nu există pîrghii de sprijin sau metode coercitive de soluționare a problemelor care apar la nivelul celor 350 de asociații care există în oraș. În realitate însă, Legea 230, așa imperfectă cum este, oferă soluții pentru majoritatea problemelor legate de investiții, reparații sau salubrizarea spațiilor comune, cum este cazul subsolurilor. În altă ordine de idei, din 15 martie 2015, Legea nr. 34 din 11 martie 2015, care completează Legea 230/2007, stipulează clar că administratorii de imobile au obligația ca trimestrial să informeze membrii asociației de proprietari cu privire la situația financiară a acesteia. Această informare trebuie să cuprindă toate cheltuielile, veniturile, încasarile și plățile făcute de către asociație…


  Raspandeste cu incredere
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here