Acasă Jurnalul Bucurestiului Invatamant, Educatie independentonline.ro : Campusul școlar din Fierbinți-Târg a fost abandonat

independentonline.ro : Campusul școlar din Fierbinți-Târg a fost abandonat

67
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  1
  Share

Campusul școlar din Fierbinți-Târg a fost abandonat

Campusul școlar de la Fierbinți-Târg este cea mai vie dovadă a incompetenței administrative. După ce au cheltuit sume enorme, împrumutate de la bancă, pentru a-l finaliza, obiectivul zace abandonat din cauza lipsei de elevi! Reprezentanții sindicatelor din Învățământul ialomițean susțin că de la an la an numărul elevilor care învață în orașul Fierbinți-Târg scade vertiginos.

O investiție inutilă
Cu mai bine de 10 ani în urmă, Ministerul Educației demara în Ialomița un proiect de investiții care viza construcția a 4 campusuri școlare, 2 la Slobozia, unul la Fetești, iar celălalt la Fierbinți-Târg. Dintre cele două obiective, doar două au fost finalizate integral. Este vorba despre campusul școlar de la Fetești și cel de la Fierbinți-Târg… Dacă investiția de la Fetești își poate dovedi oportunitatea, nu același lucru se spune și despre cea din orașul Fierbinți-Târg. Deși este finalizat și dotat corespunzător, campusul nu și-a deschis porțile așa cum era firesc, la începutul anului școlar… Toate acestea din cauza faptului că nu există elevi suficienți care să desfășoare activități educative în această locație. Campusul dispune de peste 1000 de locuri, iar numărul total al elevilor și preșcolarilor din Fierbinți-Târg abia dacă atinge cifra 400! Reprezentanții sindicatelor din Învățământul ialomițean se declară indignați de decizia autorităților locale de a investi fonduri într-un obiectiv inutil. «Nu înțelegem cum s-au putut gândi să construiască acest obiectiv într-o zonă unde populația școlară este în scădere… Din datele pe care le avem la această oră, campusul nu este utilizat pentru că nu există elevi suficienți care să desfășoare activități educative acolo. La Fetești este cu totul altă situație, prin comparație cu Fierbinți-Târg…» ne-a declarat Traian Mitrea, liderul de sindicat al Uniunii Sindicatelor Libere din Învățământ, filiala Ialomița.

Obiectivul care falimentează Primăria
Dincolo de inutilitatea evidentă, Campusul școlar de la Fierbinți-Târg reprezintă o adevărată piatră de moară pentru administrația locală a orașului din vestul județului. Asta deoarece fostul edil al orașului a accesat o linie de credit de 11,1 milioane de lei pentru a termina obiectivul. Banii au fost luați de la bancă în cursul anului trecut și vor fi returnați în următorii 10 ani… Din cauza neinspiratei idei a fostei administrații, actualii aleși ai orașului trebuie să plătească lunar rate la bancă. Utilitatea acestei decizii ridică multe semne de întrebare în condițiile în care, înainte de obținerea creditului, Primăria Fierbinți-Târg a investit 800 mii de lei, bani oferiți de Uniunea Europeană, pentru finalizarea campusului școlar. Foștii aleși locali au declarat la momentul respectiv că fondurile europene pe care le-au primit s-au terminat prea repede și mai aveau nevoie de bani pentru a finaliza campusul. «Banii aceia de la Uniunea Europeană s-au terminat… Pur și simplu, s-au terminat! Ce era să facem? Nu puteam să lăsăm campusul neterminat…» declara Marius Câmpeanu, fost primar la Fierbinți-Târg, înainte de alegerile parțiale din luna iunie 2017.

Școli reabilitate și închise Dincolo de cazul expus mai sus, trebuie reamintit faptul că Ialomița are o istorie în privința construcției sau reabilitării de obiective școlare care, ulterior, și-au dovedit inutilitatea. De exemplu, Banca Mondială a plătit, cu mai bine de 10 ani în urmă, 200 mii de lei pentru reabilitarea integrală a Școlii Frățilești. La câteva luni de la recepția lucrării, instituția a fost închisă de Inspectoratul Școlar Județean Ialomița, din lipsă de elevi. Iar situația este neschimbată și în prezent. Un caz similar s-a petrecut și la Armășești, acolo unde, în 2009, Fundația «World Vision» a investit bani pentru reabilitarea Școlii Primare, instituție care a fost declarată inoportună pentru rețeaua școlară a județului, din cauza numărului tot mai scăzut de elevi. Iar exemple din acest punct de vedere pot continua…


Raspandeste cu incredere
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  1
  Share

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here