independentonline.ro : Eșec parțial la accesarea fondurilor europene

  92
  0
  DISTRIBUIȚI
  Raspandeste cu incredere
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

  Consiliul Județean Ialomița ar putea pierde 25 milioane de euro

  Consiliul Județean Ialomița ar putea pierde 25 milioane de euro

  Ialomița vizează investiții în infrastructura rutieră, cofinanțate din fonduri europene, în valoare de 25 milioane de euro. Banii ar putea fi însă pierduți din cauza unor «clarificări»… Informația a fost confirmată oficial de către președintele Consiliului Județean Ialomița, Victor Moraru. «Există riscul real de a pierde această finanțare! Deocamdată ne aflăm în faza de evaluare a proiectului…» a declarat acesta. Vinovatul pentru situația creată a fost identificat în persoana funcționarului public Lucica Boboc.

  Cu sacul la proiectul lăudat După ce a ratat o finanțare de 12 milioane de euro în «cultura istorică», Consiliul Județean Ialomița condus de Victor Moraru riscă să piardă o finanțare similară în infrastructura rutieră. Concret, proiectul care vizează modernizarea drumurilor județene DJ302, 101 și 402, până la limita cu județul Călărași, în valoare de 25 milioane de euro, ar putea fi blocat de către Agenția de Dezvoltare Sud Muntenia din cauza unor «clarificări» nefurnizate în termenul legal de 5 zile. Informația a fost confirmată oficial de către președintele Consiliului Județean Ialomița, Victor Moraru, în cadrul unei conferințe de presă desfășurată luni, 21 august 2017. «Solicitarea de clarificare a ajuns pe mail-ul instituției… Persoana respectivă vede mail-ul, i se pare important, îl duce la director fără să-l înregistreze… Directorul nu știu de ce nu l-a trimis înapoi pe funcționar cu documentul original la Registratură, așa cum era firesc… Trec cele 5 zile și Agenția, firesc, întreabă dacă ne mai interesează proiectul de 25 milioane de euro! Bineînțeles că Agenția are și posibilitatea de a respinge proiectul pentru că nu s-a răspuns solicitării de „clarificări“ în termen… Iar aceasta este încă o dovadă că instituția mai are mult până va înțelege cum trebuie acționat. Mai ales când discutăm de 25 milioane de euro!» a comentat acesta situația.

  Acarii Păun ai Consiliului Județean Directorul la care face referire Victor Moraru este Marian Lisaru, șeful Direcției Investiții, aflat acum în spital în urma unui atac de cord… Funcționarul public care a omis să înregistreze hârtia la Registratură, provocând astfel o reacție în lanț care poate conduce la pierderea finanțării, este Lucica Boboc. Aceasta se află acum în concediu de odihnă și nu a putut fi contactată pentru un punct de vedere oficial. Victor Moraru susține însă că funcționarul și-a recunoscut vina: «Am decis inițial să facem o cercetare administrativă pentru a identifica vinovatul… Domnul director fiind în spital, îi doresc sănătate, nu a putut fi chestionat cu privire la situație! Lucica Boboc și-a recunoscut însă vina, spunând că își asumă responsabilitatea. Mă bucur că a făcut-o, dar ce înseamnă asta?! Că aduce cele 25 de milioane de-acasă?! E cumva rudă cu Bill Gates?! (…) Singura sancțiune pe care pot eu să i-o aplic este o mustrare!» a mai precizat Victor Moraru. Pe lângă mustrarea la care face referire Victor Moraru, Consiliul Județean Ialomița a facut la sfârșitul săptămânii trecute și o plângere la Poliție solicitând anchetarea situației. «Îmi exprim nemulțumirea față de exigența cu care se lucrează în această instituție. Nu am nimic de ascuns, îmi asum și succesele și insuccesele din instituție, dar să nu uităm că am mai pierdut 12 milioane de euro anul trecut pentru 3 proiecte depuse de colegii noștri doar cu 2 minute mai târziu…».

  Eșecuri în lanț pentru administrația Moraru
  Deși ar putea fi încadrat la capitolul «eroare umană», acest eșec al administrației Moraru continuă seria începută în urmă cu un an. Reamintim că la finanțările europene pentru «cultura istorică» s-ar putea adăuga eșecul achiziției fostului sediu al BCR. Adăugați la aceste ratări administrative și cele aproape «1000 de miliarde» promise județului prin PNDL 2, dar nealocate, incapacitatea administrației județene de a identifica o alternativă la depozitul zonal de deșeuri al județului sau lipsa investitorilor privați în județ și veți descoperi o altă față a realității pe care o promovează administrația Moraru. În plus, susțin surse administrative, speriați de maniera dictatorială de lucru cu oamenii și de intransigența dusă uneori până la absurd, subalternii din cadrul Consiliului Județean ai președintelui Moraru caută slujbe la alte instituții sau chiar în sistemul privat. În aceste condiții, ne permitem noi să apreciem, curând nu vor mai exista «țapi ispășitori» pentru toate aceste eșecuri. Nu-i așa, domnule Președinte?

  Nu e totul pierdut
  Un nou apel de proiecte în cadrul Programului Operațional Regional va fi deschis în perioada 28 august-28 decembrie 2017 pentru investiții în domeniul infrastructurii rutiere în cele 12 județe riverane Dunării: Caraș-Severin, Mehedinți, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Călărași, Ialomița, Brăila, Galați, Tulcea, Constanța. Bugetul alocat este de aproximativ 229,55 milioane de euro, din care 199,10 milioane de euro provin din Fondul European de Dezvoltare Regională, iar 30,45 milioane de euro reprezintă cofinanțarea de la bugetul de stat și cuprinde inclusiv supracontractarea de 50% din alocarea inițială, precum și rezerva de performanță. Valoarea minimă eligibilă este de un milion de euro, iar valoarea maximă eligibilă este de 30 milioane de euro, cu excepția proiectelor care se realizează în parteneriat între mai multe unități administrativ-teritoriale-județe, caz în care valoarea maximă eligibilă este de 40 milioane de euro. Vor fi finanțate activități de modernizare a infrastructurii rutiere-drumuri județene, care asigură conectivitatea directă sau indirectă la rețeaua transeuropeană de transport TEN-T. Pentru pregătirea proiectelor este prevăzută o perioadă de aproximativ o lună de la data publicării Ghidului specific, astfel încât depunerea proiectelor se va face începând cu data de 28 august 2017, orele 15,00. Cererile de finanțare vor putea fi transmise până la data de 28 decembrie 2017, orele 15,00.


  Raspandeste cu incredere
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here