Întrevederile secretarului de stat George Ciamba cu reprezentanţii OSCE şi cu Directorul General al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică

  53
  0
  DISTRIBUIȚI
  Raspandeste cu incredere
  • 1
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
   1
   Share

  Secretarul de stat pentru afaceri bilaterale și strategice în spațiul euroatlantic, George Ciamba, a avut întrevederi cu noul Secretar General al OSCE, ambasadorul Thomas Greminger, Reprezentantul OSCE pentru Libertatea Media, Harlem Désir, recent numit în funcţie, precum şi cu Yukiya Amano, Directorul General al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA).

  În cadrul întrevederii cu Secretarul General al OSCE, cei doi oficiali au trecut în revistă priorităţile şi proiectele de pe agenda actuală a OSCE şi au subliniat importanţa organizaţiei în promovarea cooperării pan-europene pe cele trei dimensiuni: politico-militară, economică şi de mediu, umană.

  Oficialul român a urat succes Secretarului general OSCE în îndeplinirea mandatului, evidenţiind sprijinul României pentru activitatea Organizaţiei şi angajamentul ţării noastre pentru consolidarea rolului OSCE în actualul context de securitate. În acest sens, a anunţat organizarea în România, în 2018, a unui seminar privind Codul de conduită privind aspectele politico-militare ale securităţii.

  A reliefat, totodată, importanţa respectării pe deplin a principiilor şi angajamentelor asumate de către toate Statele Participante, accentuând necesitatea implementării pe deplin a actualelor obligaţii. A subliniat, de asemenea, utilitatea Dialogului Structurat, ca modalitate de a restabili încrederea între statele participante.

  Totodată, a menţionat că România, ţară activă în peisajul european de securitate, are un interes deosebit în creşterea relevanţei şi eficienţei OSCE pe palierul soluţionării conflictelor îngheţate. În acest context, a pledat pentru impulsionarea eforturilor de soluţionare a conflictului transnistrean, care constituie o ameninţare gravă la adresa securităţii şi stabilităţii regionale şi a manifestat susţinere pentru continuarea procesului de negocieri în format „5+2”. De asemenea, a subliniat necesitatea evitării creării unui nou conflict înghețat în regiune şi a evidenţiat rolul important al Misiunii Speciale de Monitorizare a OSCE în Ucraina, precum şi contribuţia substanţială a României în teren.

  Cu privire la Dimensiunea Umană, secretarul de stat George Ciamba a reiterat poziția constantă a României de susținere a valorilor democratice și a protecției drepturilor și libertăților fundamentale, dar și de sprijin a independenței și mandatului instituțiilor autonome ale OSCE.

  În cadrul întrevederii cu Reprezentantul OSCE pentru Libertatea Presei (RFoM), Harlem Désir, George Ciamba a exprimat sprijinul ferm al României pentru mandatul și autonomia instituției, astfel cum a fost afirmat și cu prilejul Reuniunii Anuale de Implementarea Dimensiunii Umane/HDIM. Punctând asupra importanței pe care o are dialogul cu statele participante OSCE în desfășurarea mandatului său, astfel încât să se asigure respectarea libertății presei, secretarul de stat român a arătat aprecierea pentru luările de poziție ale RFoM în legătură cu cazuri recente care au creat îngrijorări în ceea ce privește libertatea presei în spațiul OSCE.

  Totodată, secretarul de stat George Ciamba a arătat că Reprezentantul pentru Libertatea Presei trebuie să continue să urmărească evoluțiile din toate statele participante OSCE pe teme de libertate de exprimare și libertatea presei, apreciind că o atenție deosebită trebuie acordată presei ce activează în mediul online. În acest context, a adresat felicitări pentru inițiativa de a organiza Conferința privind Libertatea Internetului: Rolul și Responsabilitățile Intermediarilor de internet, programată a avea loc la 13 octombrie 2017. Apreciind că ”știrile false” și propaganda sunt nocive atât pentru mediul politic, cât și pentru încrederea populației în presă, George Ciamba a salutat faptul că Reprezentatul OSCE pentru Libertatea Presei continuă să urmărească, cu prioritate, aceste teme în activitatea sa.

  Totodată, în contextul vizitei la Viena, oficialul român a avut o întrevedere cu Directorul General al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Yukiya Amano. Cei doi înalți demnitari au avut un schimb de opinii privind temele de actualitate de pe agenda internaţională, precum implementarea Planului Comun și Cuprinzător de Acțiune (JCPOA), încheiat între statele E3+3 și Iran şi acţiunile provocatoare ale regimului din Republica Populară Democrată Coreeană (RPDC).

  În cadrul întrevederii, secretarul de stat a subliniat rolul major al Agenţiei în consolidarea sistemului global de securitate şi siguranţă nucleare. De asemenea, a evidenţiat eforturile susţinute pe care România le întreprinde în promovarea securităţii nucleare în regiunea Mării Negre.

  Direcţia Purtător de Cuvânt şi Comunicare


  Raspandeste cu incredere
  • 1
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
   1
   Share

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here