Istoricul dietoterapiei în obezitate (I)

0
40
Raspandeste cu incredere
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Sondajul nostru

Articol redactat de catre Mihai Petrescu, corespondent de Arges,

[email protected]

 

Într-un articol de sintezã, publicat sub semnãtura specialistului Francoise Janin în “Le Quotidien du Médecin” nr.6225 (18 martie 1998), se prezintã in rezumat, comunicãrile ştiințifice ale renumiților nutriționişti francezi A.Poire şi P.Hock, susținute la Congresul Diétecom – Journées de Nutrition 1998, “A chaque époque son model d’aliméntation”.

“Fiecare epocã este caracterizatã printr-un model de raport între sãnãtate şi alimentație, legat de numeroşi factori, cum ar fi programul tehnologic, sau locul individului în societatela un moment-dat:

  • alimentația –energie;
  • alimentația – epoca moderna;
  • alimentația – pãstrarea formei corpului;
  • alimentația – vârstã;

 

Modelele sunt numeroase în perioada premergãtoare celui de-al doilea rãzboi mondial, şi mai ales dupã el”, au menționat A.Poire şi P.Hock, în timpul “Zilelor de Nutriție Practicã Diétecom”.

“Anii de dinainte de rãzboi, sunt cei ai marilor descoperiri – automobilul, electricitatea, aviația, ş.a., care i-au introdus pe fracezi (şi nu numai pe ei), într-o lume a energiei.

Alimentația este, de asemenea, energie: ceea ce este bun si hrãnitor, alimentele necesare organismului:

  1. carne,
  2. pâine,
  3. cartofi,
  4. lapte, fructe, ş.a.prin metabolizare aduc energia necesarã creşterii , dezvoltãrii şi formãrii unui organism puternic; proteinele, vitaminele mineralele, şi oligomineralele cresc in ce in ce mai mult în importanțã pentru menținerea stãrii de sãnãtate, şi prelungirea vieții active”.

Alimentația raționalã.

În perioada anilor 1950 – 1960, ai secolului al XX-lea, modelul devine alimentația raționalã (alimentația echilibratã în raport cu vârsta, sexul, munca, clima); preocuparea de reconstrucție (de dupã rãzboi) a fost tradusã în alimentație prin:

  • cantitate,
  • echilibru,
  • varietate,
  • şi conservare a sãnãtãți.

Alimentația îsi propune o formã cât mai obiectivã, matematicã.

Un aliment corespunde unui numãr de calorii şi unui conținut precis de nutrienți necesari organismului.

Farfuriile cu mâncare multã, pregãtitã cu grijã, bogatã în sosuri picante, îşi pierd valoarea nutriționalã, în favoarea unor mâncãruri simple, echilibrate, şi a fructelor, legumelor, salatelor.

Grija calitãții acestora devine primordialã.

Introducerea lanțului frigorific de menținere proaspãtã a alimentelor, modificã şi obiceiurile alimentare.

Alimentația si moda.

În perioada anilor 1960 – 1970, exista preocuparea pentru o alimentație modernã.Apariția primelor „hipermarketuri”-uri, rãspândirea în întreaga lume a sistemului şi poduselor alimentare americane, credința cã alimentul bun, este alimentul nou, rapid de consumat, uşor de suportat, provoacã o revoluție in sistemul nutrițional.

Este era produselor deshidratate, a mâncãurilor pregatite „la minut”, apare idealul feminin pentru „siluetã” ce „proscrie” tot ce este savuros, prea acid sau bine şi prelung pregatit în bucãtãria clasicã.

Anii 1970-1980, sunt cei care ridicã cele mai multe probleme alimentare, de discuție a modelelor anterioare de alimentație populaționalã, fapt care corespunde societãții de consum în care se trãieste.

Sursa de inspirație: Alimentația dieteticã a omului sãnãtos şi a omului bolnav – Iulian Mincu, 2007.


Raspandeste cu incredere
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here