Istoricul dietoterapiei în obezitate (II)

0
19
Raspandeste cu incredere
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Sondajul nostru

Articol pregatit de Mihai Petrescu, corespondent de Arges,

[email protected]

 

“Slãbirea este o dogma împotriva supraponderabilitãții, bucãtãria nouã înlocuieşte vechea alimentație de tip burghez; se tinde spre înlocuirea produselor industriale, cu cele naturale.

Asistãm la lupta împotriva folosirii coloranților, a produselor chimice, a hormonilor administrați la bovine şi la proslavirea a tot ce este natural, a unei alimentații bogate în vegetale.

Anii 1980 – 1990, sunt marcați mai ales în Franța (dar şi în multe țãri), de alimentația care este însoțitã de un cult al corpului şi înfãțişãrii fizice (se iau astfel în derâdere rezultatele catastrofale, ale sistemului alimentar american, şi consecințele sale asupra sãnãtații).

Mass-media promoveaza „jogging”-ul , „aerobicul” (este perioada lui Jane Fonda, Veronique, Davina ş.a).

Se instaureaza un asa-zis „cult al modelarii corpului”, diferența între alimentație şi dieteticã se estompeazã, şi se impun noțiunile de:

  • alimente îmbogațite,
  • complemete nutriționale,
  • substituția nutrienților absenți,
  • de introducerea odata cu acestia a meselor hipocalorice,
  • excluderea dulciurilor, grãsimilor,
  • cofeinei,
  • a tuturor alimentelor hipercalorice şi hipercolesterolemiante.

Bucãtãria japonezã acorda o atenție deosebitã alimentului, considerând ca acesta trebuie sa fie plãcut la vedere, bun, estetic prezentat, si în  nici un caz, nociv prin pregãtirea şi compoziția sa.

Mesele sunt înlocuite prin gustãri şi improvizații, fiind astfel ne-tradițional în bucataria lor, sistemul „masa de familie, prânza, cinã”.

Rolul alimentației în menținerea stãrii de sãnãtate, începe sã fie cultivat mai ales din anii 1990, când incep sã fie combãtute prin modul de alimentație:

  • Diabetul zaharat.
  • Bolile cardiovasculare.

Cercetãrile ştiințifice (în orice domeniu de viațã, nu numai cel medical!), deşi uneori sunt contradictorii, încearcã sã-l informeze corect pe consumatorul final al acestora, în vederea realizãrii unei bune orânduiri sociale.

Ştiința medicalã, propune în prezent utilizarea alimentului, drept alicament (aliment care vindecã), ținand cont şi de etica ştiințficã , atunci când alimentul este procesat, pregãtit.

Evoluța alimentației, este indisolubil legatã de cea a progresului societãții.

Aceleaşi paradoxuri (starea de sãnãtate – alimentația bio – starea societãții), contribuie la în deplinirea plãcerii, esteticii, naturalului, în raport direct cu progresul ştiinței în domeniul nutriței”.

Lipsa miscãrii lipsa exercițiilor fizice sub diverse forme, inclusiv muncile agricole) , este corelatã (dar nu întotdeauna, ținând cont si de mostenirea geneticã a fiecãruia, de viciile singulare , sau cumulate!) cu prevalența crescutã a bolilor cardiovasculare, obezitatea, diabetul, ateroscleroza, etc.

În 2004, conform datelor OMS, existau 189 milioane de persoane diabetice, in 2014 (între 80 si 85% dintre bolnavii diabetici, fiind supraponderali, sau obezi.), mai mult de 1.9 bilioane de adulți de 18 şi peste 18 ani, fiind supraponderali (600 de milioane fiind obezi) [2], spre deosebire de anul 2004, când 1,2 miliarde de supraponderali, dintre care 312 milioane sunt obezi (10% fiind copii si adolescenți, dintre care 2 % sunt obezi.).

 


Raspandeste cu incredere
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here