Acasă Colţul specialistului Apararea drepturilor cetatenilor Jurnal de Arges : „Voi cere în instanţă reconstituirea jafului de la...

Jurnal de Arges : „Voi cere în instanţă reconstituirea jafului de la BCR Argeş”

79
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

# Trei ani de când se bate pasul pe loc în dosarul celui mai mare jaf din sistemul bancar argeşean  # Spune Eugen Florea, primul păgubit în jaful cutiilor de valori, soldat cu o pagubă totală de aproape 1,6 milioane de euro  # În urmă cu trei ani, piteșteanului i-au dispărut 130.000 de dolari, 49.000 de lei și mai multe obiecte din aur, printre care și un ceas Longines din aur masiv, moștenire de la tatăl domniei sale  # Dosarul este din noiembrie 2013 în cercetare la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție

În urmă cu aproape trei ani, în octombrie 2013, doisprezece argeșeni depuneau plângere la Poliție, reclamând că din cutiile de valori pe care le aveau la sucursala Argeș a BCR le-au dispărut mari sume de bani, cuprinse între 113.000 și 400.000 de euro. Valoarea totală a pagubei a fost estimată la aproximativ 1,6 milioane de euro. Cazul a făcut mare vâlvă la vremea respectivă, însă din păcate pentru păgubiți nu s-a soluționat nici până acum, dosarul fiind preluat în noiembrie 2013, de la IPJ Argeș, de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, care nu a finalizat nici până acum cercetarea. Printre păgubiți s-au numărat și Lucian Comănescu, patronul de la Agrolact, și Octavian Ilinca, fratele omului de afaceri Ovidiu Ilinca, mâna dreaptă și asociat, multă vreme, al primarului Frătică de la Bradu.  Lui Octavian Ilinca i-au dispărut 131.000 de euro din caseta de valori închiriată la sucursala Argeș a BCR.
Surse apropiate anchetei ne-au precizat că actele de identitate ale celor două persoane bănuite că ar fi comis jaful erau pe numele unui portughez și al unui grec. Există însă suspiciuni privind legalitatea documentelor. În orice caz, cele două persoane bănuite că ar fi comis jaful nu au fost prinse nici până în prezent.
În scurt timp, cei care au rămas fără mari sume de bani s-au constituit în Asociația Păgubiților Casetelor de valori ale BCR Pitești.
Am stat de vorbă zilele trecute cu primul păgubit, domnul Eugen Florea, cel care a fost și primul care a depus plângere la Poliție, pe 25 octombrie 2013. Acestuia i-au dispărut 130.000 de dolari, 49.000 de lei și mai multe obiecte din aur, printre care și un ceas Longines din aur masiv, moștenire de la tatăl domniei sale.

„Cei de la BCR au refuzat din start o înțelegere amiabilă”

Eugen Florea este hotărât să meargă până la capăt în acest caz extrem de delicat: „Dacă nu se soluționează cazul în România, voi merge și la CEDO. Nu voi renunța niciodată, sunt bani munciți. Am vorbit cu avocatul și sper ca până la sfârșitul anului să încep procesul cu BCR. Voi cere în instanță și reconstituirea totală a jafului de la BCR, voi cere și imaginile surprinse de către camerele de supraveghere. Cu ceilalți păgubiți nu am mai vorbit, nu mai știu nimic. Măcar să rezolv eu, apoi vorbesc și cu ei. Banca mi-a dat un răspuns, din care reieșea că eram eu vinovat că m-am dus la ei. Îmi venea să mă duc să le dau foc atunci când am citit răspunsul. Avocatul meu le-a făcut o solicitare în vederea unei înțelegeri amiabile. Au refuzat din start cei de la BCR, spunând că nu au nicio certitudine că am avut eu bani acolo”.

„Directorașii de la BCR Argeș m-au ținut două ore în bancă după ce s-a comis jaful, fără să anunțe Poliția”

Primul păgubit în jaful din casetele de valori de la BCR Argeș spune că are numeroase dovezi strânse în acest caz și că, odată ce va începe procesul, le va prezenta judecătorilor.
„Voi dovedi totul în instanță. Voi spune și cum m-au ținut directorașii de la BCR Argeș două ore în bancă după ce s-a comis jaful, fără să anunțe Poliția. Dacă nu venea băiatul meu să se ia de un director de la BCR, nici măcar nu mai anunțau Poliția, ziceau că fac ei ancheta internă. Poliția ar trebui să pună la detectorul de minciuni angajații de la BCR. Pe mine mă interesează doar să îmi recuperez banii și cu asta basta. Cheia de acces a celor de la BCR se putea copia foarte ușor. Cei doi care au comis jafurile din casetele de valori au intrat la BCR Argeș timp de patru luni, zi de zi, la interval de un sfert de oră unul față de altul, se făceau că nu se cunosc. Cum au putut să intre zi de zi în BCR și să iasă cu ditamai geanta fără să remarce nimeni? Legat de autorii jafului, am înțeles că aveau rezidența în Pitești. Am aflat din primele zile că erau cetățeni străini. Am cerut de atunci Poliției să îi dea în consemn la frontieră. Nu mi-au dat niciun răspuns”, ne-a precizat Eugen Florea.
Interlocutorul nostru își amintește și acum că, în dimineața jafului, a scos 70.000 de dolari de la agenția BCR de lângă Primăria Pitești ca să îi depună în caseta de valori de la sucursala Argeș a BCR. „Angajata de la agenție a insistat în repetate rânduri să nu îmi retrag banii, însă din păcate am refuzat-o. Dacă aș fi lăsat banii acolo, nu i-aș fi pierdut. Banii fuseseră primiți de la fratele meu din Canada”.

„În 2013, domnul Dănuț Dinu zicea de mine că «vrea și el niște bani de Crăciun». Cum a putut să spună asta? Ar merita să fie dat în judecată pentru afirmațiile sale”

Eugen Florea are mai multe nemulțumiri legate și de declarațiile pe care le-a făcut în fața jurnaliștilor, după jaf, Dănuț Dinu, care pe atunci era purtător de cuvânt al IPJ Argeș:
„Domnul Dănuț Dinu, pe când era purtător de cuvânt al Poliției, acum e mare consilier local, a apărut pe ecrane fără să mă cunoască și zicea legat de mine că «vrea și el niște bani de Crăciun». Cum poți să spui asta? Păi, m-ai cunoscut tu în viața ta pe mine? Ai vorbit tu vreodată cu mine? Domnul Dănuț Dinu ar merita să fie dat în judecată pentru afirmațiile sale. Nu știu dacă îl voi da în judecată. Mi-a cunoscut el vreodată familia, neamul? Să vină ăla care știe că l-am înșelat vreodată cu cinci bani”.
Mai trebuie precizat că dosarul jafului din casetele de valori de la BCR Argeș a fost instrumentat doar câteva săptămâni de către polițiștii argeșeni. După cum ne-a declarat chestorul Ionel Ispir, comandantul IPJ Argeș, „dosarul a fost preluat în noiembrie 2013 de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, având în vedere complexitatea acestuia”.
Denis Grigorescu


Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here