Jurnal de călătorie: evenimentele de la Casin, jud.Bacău, 13-15 August 2017

0
194
Raspandeste cu incredere
 • 29
 •  
 •  
 • 8
 •  
 •  
 •  
 •  
  37
  Shares

 

Ziarul Jurnalul Bucurestiului si agentia de presă Intell News( al căror Senior Editor sunt) au avut plăcerea să fie invitate si să participe, in perioada 13-15 August 2017, la evenimentele de la Casin, jud.Bacău: Centenarul Primului Război Mondial, 13 August 2017; evenimentul “Obârșia Mioriței”, ediția a III-a, 14 August 2017; traditii si obiceiuri de “Stă Mărie”, 15 August 2017.

logo-JB

sigla INTELL NEWS

 

Manifestările din Casin s-au desfăsurat după următorul program, le puteti viziona si in filmul care insoteste acest fotoreportaj:

13 august- sfintirea Monumentului inchinat eroilor martiri căzuti in luptele de la Sticlărie in 1917; montarea a 111 cruci de mesteacăn, la fel ca cele din urmă cu 100 de ani, in fostul Cimitir al Eroilor. Copiii satului Caşin au aşezat pe braţele crucilor simbol câte o coroniţă făcută din frunze de stejar si cetină de brad; omagierea eroului cpt. St.C. Popovici la biserica cu hramul “Adormirea Maicii Domnului din Casin” . La toate aceste manifestări au fost prezenti ofiteri din garnizoana Bacău, un sobor de preoti condus de Pr. Ioan Bârgăoanu, protopopul din Onesti, Viorel Ilie, ministru pentru Relatia cu Parlamentul , parlamentari din jud. Bacău, doamna Maricica Luminita Cosa, prefectul judetului Bacău, autoritătile locale(Daniel Soroiu,primarul comunei Casin , viceprimarul Flintoacă Cojocea Gabriela ), locuitori ai comunei(estimez că au fost cel putin 500 de oameni prezenti acolo).

1 g

13 august 2017: Un sobor de preoti condus de Pr. Ioan Bârgăoanu, protopopul din Onesti, doamna Maricica Luminita Cosa, prefectul jud. Bacău, domnul Daniel Soroiu, primarul comunei Casin la sfintirea Monumentului inchinat eroilor martiri căzuti in luptele de la Sticlărie in 1917.

1 e

13 august 2017: autorităţile şi locuitorii satului Caşin au făcut un gest de îndreptare pe locul unde a existat un cimitir militar, cu peste 3500 de eroi ai neamului. Acesta este unul dintre cele mai mari cimitire ale eroilor, după prima conflagraţie mondială, la noi în ţară. S-au montat 111 cruci de mesteacăn, la fel ca cele din urmă cu 100 de ani. Copiii satului Caşin au aşezat pe braţele crucilor simbol câte o coroniţă făcută din frunze de stejar si cetină de brad.

 

1 h

14 august- dimineata am mers la Poiana Înţărcătoarea, apoi mai sus pe munte, la Masa lui Vodă, la Fântâna Regelui Ferdinand (1916) si pentru o „întâlnire cu urmaşii celor trei ciobani, la cumpănă de baladă (Monumentul de cultură populară din lemn „Obârşia Mioriţei“). După-amiază am participat la Simpozionul Naţional ”Obârşia Mioriţei, totuna cu obârşia muntenilor din Moldova?”, la Căminul Cultural din Casin, prilej cu care inimosul organizator Constantin Tudose a lansat si cartea “Obârşia Mioriţei -moment intru perenizarea sufletului românesc”.

1 b

După Simpozionul Naţional ”Obârşia Mioriţei, totuna cu obârşia muntenilor din Moldova?”, 14 august 2017, la Căminul Cultural din Casin.

1 d

15 august- am vizitat gospodăriile căşunenilor, am admirat porţile de lemn cu trei stâlpi şi acoperiş, care sunt specifice microzonei etnografice de la Caşin, dar ne-am bucurat si de ospitalitatea gazdelor noastre. Evenimentul s-a incheiat cu o horă superbă, săteni călare imbrăcati in port popular specific si mai ales parada căruţelor cu coviltir, manifestare unică în România, asa cum ne-a informat incă de anul trecut organizatorul Constantin Tudose.

1 a

Săteni călare imbrăcati in port popular specific . Călutii savurează si ei momentul, 15 august 2017.

1 c

15 august 2017: Doamna Flintoaca Cojocea Gabriela, viceprimar al comunei Casin si o parte a corului din Casin, in timp ce vizitam gospodăriile căşunenilor; observati aici si una dintre porţile de lemn cu trei stâlpi şi acoperiş, care sunt specifice microzonei etnografice de la Caşin.

Evenimentele de la Casin, jud.Bacău, 13 -15 august 2017,  film de Claudiu Victor Gheorghiu

Multumiri speciale :
domnului Robert Pirlea, presedintele Fundatiei Pentru Dezvoltare Locala Si Regionala F.D.L.R., pentru facilitarea deplasării la acest eveniment;
domnului Constantin Tudose, sufletul si initiatorul acestui eveniment;
Asociatiei Civitas Bacoviensis(coorganizatori ai evenimentelor);
ultima pe listă, dar prima in sufletul meu: sotia mea Laura Gabriela, in general pentru toate, in special pentru ajutorul pe care mi l-a dat constant in realizarea fotografiilor si ale materialelor video.


NOTE:
Acest articol scris pentru ziarul Jurnalul Bucurestiului este preluat ca text si de agentia de presă Intell News.
Fotografii si film pentru Intell News : Laura Gabriela Gheorghiu.
Fotografii si film pentru Jurnalul Bucurestiului: Claudiu Victor Gheorghiu

 

1 i

Articol, film si fotoreportaj de: Claudiu Victor Gheorghiu, Senior Editor al paginii de Cultură a agentiei de presă Intell News si al ziarului Jurnalul Bucurestiului; afilieri: Visarta si Asociația Filială Artă Plastică Religioasă și Restaurare a UAP din România : AFAPRR, totodată consilier media si al Comitetului Director al AFAPRR a Uniunii Artiștilor Plastici din România, 16-17 august 2017


Raspandeste cu incredere
 • 29
 •  
 •  
 • 8
 •  
 •  
 •  
 •  
  37
  Shares