Acasă Colţul specialistului Sanatate Jurnal de Dambovita : Farmaciile cu laboratoare, pe cale de dispariţie ?

Jurnal de Dambovita : Farmaciile cu laboratoare, pe cale de dispariţie ?

133
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Preşedintele Colegiului Farmaciştilor Dâmboviţa a tras un semnal de alarmă

Farmaciile cu laboratoare, pe cale de dispariţie?
Din păcate, există mai multe farmacii fără laborator

❚ Deoarece legislaţia este permisivă, numărul farmaciilor fără laboratoare şi receptură a crescut considerabil, fapt care defavorizează profesia de farmacist ❚ „Noi, Colegiul Farmaciştilor, de fiecare dată, am spus că nu suntem de acord cu farmaciile fără laboratoare, că asta este profesia noastră şi trebuie nu numai să eliberăm medicamente, ci trebuie să le şi preparăm”, a declarat preşedintele Colegiului Farmaciştilor Dâmboviţa, Carmen Bâte

VIOLETA STANCIU


Majoritatea farmaciilor din judeţul Dâmboviţa sunt autorizate să funcţioneze fără laboratoare şi receptură! Semnalul de alarmă a fost tras de preşedintele Colegiului Farmaciştilor Dâmboviţa, Carmen Bâte care consideră că acest lucru defavorizează foarte mult profesia de farmacist, în special în rândul tinerilor specialişti care nu mai au ocazia să pună în practică ceea ce au învăţat în facultate. Ca în multe alte domenii de activitate, şi în acest caz, legislaţia permisivă gândită şi votată de dragii noştri parlamentari, cel mai probabil în funcţie de interesele personale şi de grup, este cea care a permis acest lucru.

„Legislaţia, de câţiva ani, prevede prezenţa unor farmacii care funcţionează fără laborator, dar ele aşa sunt autorizate… fără laborator şi receptură. Dar mai sunt şi farmacii cu laborator, ceea ce ne bucură. Însă, eu, ca farmacist cu multă experienţă, regret acest lucru, că legea a permis să existe farmacii fără laborator şi receptură pentru că acest lucru defavorizează profesia. Colegii noştri tineri, farmaciştii care ies de pe băncile facultăţilor, nu mai au ocazia să lucreze într-o farmacie unde există laborator şi receptură unde se prepară medicamente. Ei practic în afară de momentele când la facultate, în laboratoarele respective au învăţat să prepare acele medicamente nu mai au ocazia să vadă efectiv… şi să prepare. Asta face parte din profesia noastră, este o parte importantă a profesiei şi este păcat ce se întâmplă. Nu ştiu de ce este dată la o parte cu atât de multă uşurinţă această activitate”, a declarat reprezentanta farmaciştilor dâmboviţeni, Carmen Bâte.

Avem posibilitatea să facem faţă la orice produs medicamentos care se poate prepara în farmacie

Potrivit acesteia, Colegiul Farmaciştilor Dâmboviţa nu a fost de acord cu modificarea legislaţiei în domeniu, care îngrădeşte drep- tul farmaciştilor de a-şi profesa meseria în cadrul laboratoarelor de farmacie, dar neavând ce face a trebuit să se supună ordinelor de la centru. Nu este mai puţin adevărat că, în ziua de azi, nici medicii nu se mai omoară cu prescrierea preparatelor, fapt constatat chiar de farmacişti.

„Noi, Colegiul Farmaciştilor, de fiecare dată, am spus că nu suntem de acord, că asta este profesia noastră şi că trebuie nu numai să eliberăm medicamente, ci trebuie să le şi preparăm. Avem posibilitatea, prin modul cum ne-am pregătit profesional, să putem să facem faţă la orice produs medicamentos care se poate prepara în farmacie, fără niciun risc. Nu avem emoţii din acest punct de vedere, dar vedeţi, dacă legislaţia a devenit mai permisivă… şi cred că nu numai în domeniul nostru, al farmaciei, ci şi în alte domenii. Sigur, acum e mai lejeră activitatea, dar, pe termen lung, colegii tineri vor fi defavorizaţi şi sincer mie îmi pare rău de lucrul acesta. Şi aşa preparăm din ce în ce mai puţine produse medicamentoase pentru că nici medicii nu mai au această uzanţă de a prescrie formulele acelea magistrale cu care eram obişnuiţi acum zeci de ani şi care formulă nu lipsea de pe nici o prescripţie medicală. Acum foarte rar se întâmplă şi chiar ne bucurăm în momentul în care vedem că avem de făcut un preparat. Ne bucurăm că ne facem meseria, că nu uităm să ne folosim cunoştinţele şi că putem să le utilizăm. Din păcate, la momentul acesta, sunt mai multe farmacii autorizate fără laborator decât cele care au laborator. E drept că pentru cele cu laborator sunt nişte norme suplimentare”, a concluzionat preşedintele Colegiului Farmaciştilor Dâmboviţa, Carmen Bâte.


Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here