Acasă Jurnalul Bucurestiului Interviuri Jurnal de Dambovita : Primari “la cuțite” cu DSVSA

Jurnal de Dambovita : Primari “la cuțite” cu DSVSA

396
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Deși toată ţara, inclusiv judeţul Dâmboviţa, este în alertă pe tema pestei porcine,

Primari

*„Toţi primarii trebuie să identifice terenuri alternative pentru ecarisare, adică să fim pregătiţi pentru eventualitatea apariţiei bolilor şi în judeţul nostru”

*„Unii dintre primari nu au binevoit să dea răspuns, iar alţii mi-au dat răspuns că nu au asemenea terenuri, ca şi când DSVSA Dâmboviţa le-ar fi cerut pentru DSVSA”

Interviu cu dr. Sandu Tolea, directorul executiv al Direcţiei Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Dâmboviţa

Violeta Stanciu


 

Rep.: Există riscul ca pesta porcină să ajungă şi în judeţul Dâmboviţa? S-au luat măsuri speciale în acest sens?

-Riscul este pentru toată lumea, pentru că sunt opt judeţe afectate. Noi suntem, cum îmi place mie să spun, cu arma la picior. Întotdeauna am discutat tema pestei porcine africane, nu de acum, judeţul Dâmboviţa lucrează de 4 ani în zona aceasta, pentru a preveni apariţia bolii. Mâine (n.n. astăzi, joi, 9 august) avem Centrul Local de Combatere şi Prevenire a Bolilor, la nivel de Prefectură, unde vom discuta din nou măsurile care trebuie luate în judeţul Dâmboviţa. Nu avem nicio suspiciune, oamenii trebuie să înţeleagă că pesta porcină africană nu se transmite la om, este clar, dar în populaţiile de porci, atât domestici, cât şi mistreţi, face ravagii, mortalitatea ajungând chiar până la 100% acolo unde apare. Rog cetăţenii judeţului Dâmboviţa să ne notifice de orice apariţie a unui porc bolnav, a unui porc mort sau a unui porc mistreţ mort. De asemenea, vânătorii, acolo unde găsesc porci mistreţi morţi, să notifice imediat DSVSA, pentru că noi mergem şi luăm toate măsurile, respectiv recoltăm probe, facem analize şi luăm măsuri de dezinsecţie, pentru că la momentul acesta orice porc mort îl putem considera o suspiciune de pestă porcină africană.

Rep.: Deci şi DSVSA Dâmboviţa este în alertă?

-Toată ţara este în alertă, inclusiv judeţul Dâmboviţa. La nivelul unităţilor administrativ teritoriale din judeţ, am transmis notificări în acest sens. Toţi primarii trebuie să înţeleagă că trebuie să identifice terenuri alternative pentru ecarisare, adică să fim pregătiţi pentru eventualitatea apariţiei bolilor şi în judeţul nostru. Marea majoritate a primarilor mi-au dat răspuns că au identificat terenuri pentru incinerare şi pentru ecarisare alternativă, pentru că dacă nu vom putea să dăm foc, să îngropăm animalele respective.. Unii dintre primari nu au binevoit să dea răspuns, iar alţii mi-au dat răspuns că nu au asemenea terenuri, ca şi când DSVSA Dâmboviţa le-ar fi cerut pentru DSVSA. Primarii trebuie să înţeleagă că sunt preşedinţii centrelor locale de sprijin, la nivelul unităţilor administrativ teritoriale pe care le reprezintă, şi prima obligaţie a dumnealor este să sprijine orice acţiune a DSVSA Dâmboviţa, conform legii, iar identificarea acestor terenuri este obligatorie.

Rep.: Care este efectivul de porci la nivelul judeţului Dâmboviţa?

-În fermele comerciale din judeţ avem undeva la 15.000 de capete. Per total judeţ avem cam 40.000 de capete, atât la populaţie cât şi la ferme. Avem avantajul că fermele de la noi sunt de dimensiuni mici, de 1000 – 2000 de capete, vorbesc de fermele auttorizate. Nu suntem un judeţ cum este Tulcea, care a avut numai într-o singură fermă 45.000 de capete de porci care au fost sacrificaţi.


Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify LinkedIn Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for LinkedIn Login to work

Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

Specify Vkontakte Application ID and Secret Key in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Vkontakte Login to work

Please enter your comment!
Please enter your name here