Jurnalul Bucurestiului recomandă două expoziţii la Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR)

0
31
Sediul Muzeului Național de Istorie a României(Palatul Poștelor), Calea Victoriei nr. 12, București, fragment, fotografie de Claudiu Victor Gheorghiu, iunie 2016
Raspandeste cu incredere
 • 25
 •  
 •  
 • 3
 •  
 •  
 •  
 •  
  28
  Shares

IMG_9522
Sediul Muzeului Național de Istorie a României(Palatul Poștelor), Calea Victoriei nr. 12, București, fragment, fotografie de Claudiu Victor Gheorghiu, iunie 2016
Sondajul nostru

Mi-au suscitat interesul două expoziţii temporare la Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR), de aceea vi le recomand. Nu fac vreun comentariu, public doar comunicatele celor două evenimente. Expoziția temporară „Imago Romaniae. Terra Christiana” s-a deschis azi, 8 august, expoziția temporară „Mircea cel Bătrân – 600” se va deschide mâine, 9 august.

A consemnat : Claudiu Victor Gheorghiu, 8 august 2018

 

Expoziția temporară „Imago Romaniae. Terra Christiana”

Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR) anunță deschiderea expoziției temporare intitulate „Imago Romaniae. Terra Christiana”. Vernisajul va avea loc miercuri, 8 august 2018, începând cu ora 18:00, la sediul muzeului din Calea Victoriei nr. 12, sector 3, București.

Expoziția va fi deschisă la MNIR în perioada 8 august – 1 octombrie 2018, putând fi vizitată de miercuri până duminică, între orele 10:00 – 18:00.

În contextul celebrării Centenarului Marii Uniri, această expoziție – aflată sub egida Ministerului Culturii și Identității Naționale și a Secretariatului de Stat pentru Culte – este inițiată de Arhiepiscopia Romano – Catolică București, Muzeul Național de Istorie a României, Muzeul Hărților și al Cărții Vechi și Fundația Europeană Titulescu din București, cu sprijinul Bibliotecii Județene Mureș, Bibliotecii Teleki-Bolyai (Târgu Mureș), Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei (Cluj-Napoca), Muzeului Județean Mureș (Târgu Mureș), Muzeului Casa Junilor al Societății Junilor Brașovecheni (Brașov), Muzeului Bisericii Evanghelice C.A. din România (Sibiu), Episcopiei Romano – Catolice de Oradea, Parohiei Armeano – Catolice din Gherla, Parohiei Bisericii Zlătari din București, Federației Comunităților Evreiești din România, Anticariatului Unu, colecționarului Dragoș Stăncescu, partenerilor din lumea muzeelor, instiutuțiilor ecleziastice și a anticarilor din România, păstrători ai unui bogat patrimoniu de sorginte ecleziastică.

Expoziția își propune să prezinte într-un mod inedit, prin intermediul hărților, tipăriturilor, dar și al obiectelor de artă ecleziastică creștină, contexte istorice diverse până la înfăptuirea statului modern român, în care factorul de coeziune definitoriu a fost apartenența la creștinism a populației cuprinsă în actualele granițe ale României.

Expoziția continuă proiectul Monumenta Romaniae Vaticana, inițiat în anul 1996 la Vatican, demers ce propunea expunerea în premieră a unor lucrări relevante pentru istoria poporului român și aflate în patrimoniul Bibliotecii Vaticana. 22 de ani mai târziu, această tematică este reluată la București, la Muzeul Național de Istorie a României și îmbogățită cu artefacte provenind de la instituții muzeale din România. Întregul demers expozițional intenționează să contureze, în lumina hărților vechi ale întregului spațiu traversat de cursul Dunării de Jos și vecinătățile acestuia, din Câmpia Panonniei, până în Peninsula Crimeea, o istorie a teritoriului românesc din perspectiva ecumenismului, al cunoașterii și recunoașterii diversității din lumea cofesiunilor religioase, în care creștinismul a îndeplinit rolul unui veritabil promotor al toleranței între semeni și acela de cel mai important liant spiritual în calea spre modernitate. Aceste mărturii istorice prezentate în expoziția „Imago Romaniae. Terra Christiana” nu și-au pierdut nici prospețimea, nici actualitatea, astfel încât, ne exprimăm convingerea că vor reprezenta pentru vizitatori un prilej important de îmbogățire și aprofundare a cunoștințelor despre istoria europeană a românilor și, mai ales, un prilej de îmbogățire sufletească pentru noi toți.

Sursa: http://mnir.ro/portfolio/deschiderea-expozitiei-imago-romaniae-terra-christiana/

 

Afis-Imago-Romaniae-Terra-Christiana_08.08.2018_MNIR

 

 

Expoziția temporară „Mircea cel Bătrân – 600”

Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR) anunță deschiderea expoziției temporare „Mircea cel Bătrân – 600”. Vernisajul va avea loc joi, 9 august 2018, începând cu ora 16:00, la sediul muzeului din Calea Victoriei nr. 12, sector 3, București.

Expoziţia va fi deschisă la MNIR în perioada 9 august – 30 septembrie 2018, putând fi vizitată de miercuri până duminică, între orele 10:00 – 18:00.

Organizarea la Muzeul Național de Istorie a României, în 2018, a unei expoziții dedicate epocii lui Mircea cel Bătrân, ca și a celei care a precedat-o, consacrată moștenirii istorice a lui Ștefan cel Mare al Moldovei, se înscrie în seria de evenimente menite să celebreze Centenarul Desăvârșirii Unității Naționale a românilor, cei doi mari principi ai Veacului de Mijloc contribuind într-o manieră hotărâtoare la crearea temeliei edificiului statal românesc pe care s-a înălțat construcția statală modernă a națiunii române, desăvârșită în 1918.

Este dincolo de orice îndoială că Mircea I, intrat în istorie ca „cel Bătrân”, a fost o personalitate excepțională nu numai pentru români, dar pentru întreg spațiul sud-est și central european în anii de la răscrucea secolelor al XIV-lea și al XV-lea. Deși era reprezentantul celei de-a patra generații de principi veniți în fruntea unui stat foarte tânăr care și-a dobândit independența cu numai cinci decenii înainte de urcarea lui pe tron, prin calitățile sale personale a reușit să ridice țara la rangul de putere regională. Domnia sa, întinsă pe aproape 32 ani, a fost decisivă în structurarea și consolidarea Țării Românești pe toate planurile și în definirea originalității civilizației sale ca o originală sinteză între tradițiile de origine balcano-bizantină și central europeană.

Expoziția aduce în atenția publicului o serie de piese deosebite precum: Tetraevanghelul lui Nicodim de la Tismana, piese de orfevrărie din tezaurele de la Gogoșu, Basarabi, Olteni, piese de armament, monede și obiecte din ceramică provenind din săpăturile arheologice efectuate de-a lungul anilor la Târgoviște, Coconi, Păcuiul lui Soare, Zimnicea, Basarabi-Calafat, așezări a căror cercetare arheologică surprind varietatea activităților sociale și culturale care se desfășurau în aceste locuri în timpul domniei lui Mircea cel Bătrân.

Expoziția „Mircea cel Bătrân – 600” își propune să surprindă prin intermediul obiectelor selectate, crâmpeie din viața cotidiană a oamenilor care trăiau în Țara Românească la cumpăna dintre secolele al XIV-lea și al XV-lea. În cadrul expoziției se regăsește și un spațiu dedicat copiilor, unde aceștia pot descoperi și învăța prin joc și joacă despre obiectele prezentate, ilustrative pentru cultura materială din timpul domniei lui Mircea cel Bătrân.

Sursa: http://mnir.ro/portfolio/expozitia-temporara-mircea-cel-batran-600/

 

Afis-expo-Mircea-cel-Bătrân-600-MNIR2018-mic


Raspandeste cu incredere
 • 25
 •  
 •  
 • 3
 •  
 •  
 •  
 •  
  28
  Shares