Acasă Jurnalul Bucurestiului Invatamant, Educatie Jurnalul de Arges : Cărţile deţinutului Penescu au declasificat Universitatea Piteşti la...

Jurnalul de Arges : Cărţile deţinutului Penescu au declasificat Universitatea Piteşti la 2 stele în topul integrităţii

140
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

# UPIT a primit nota finală 5,41, cântărind greu în balanță recomandările date de unii profesori pe cărțile patronului de la PIC sau pe ale unui polițist condamnat în dosarul permiselor # Raportul a fost întocmit de Coaliția pentru Universități Curate și a fost finanțat din fonduri elvețiene # În replică, rectorul Dumitru Chirleșan spune că raportul este fabricat și are „o foarte mare spoială științifică”

Potrivit unui raport întocmit de Coaliția pentru Universități Curate și făcut public de Societatea Academică din România (SAR), care s-a dorit a fi un „top al integrității” din universitățile de stat românești, Universitatea Pitești a obținut doar două stele. Astfel, UPIT a luat nota finală 5,41, cu mult sub prima clasată, Universitatea de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș, care a obținut nota 7,94 (fiind catalogată la patru stele). Studiul face parte din proiectul „Schimbarea mediului universitar prin implicarea studenților și schimbul de bune practici” și a fost finanțat din fonduri elvețiene. Pentru întocmirea topului universităților au fost folosite drept criterii: transparența și corectitudinea administrativă, corectitudinea academică, calitatea guvernanței, managementul financiar, meritocrația și antidiscriminarea. Integritatea academică a fost evaluată pentru ultimii patru ani (2012-2016) în patruzeci și opt de universități publice din totalul de cincizeci și șase, mai puțin universitățile de artă, cele în care nu sunt organizate studii doctorale sau cele private. De meționat că o echipă a celor care au întocmit studiul finanțat din fonduri elvețiene s-a aflat la UPIT, în această vară.
Rectorul Universității din Pitești, Dumitru Chirleșan, contestă rezultatele studiului și spune că acesta are două mari scăpări și anume faptul că nu prezintă datele brute care ar fi confirmat faptul că informațiile au fost culese în mod corect dar și faptul că nu i-a fost trimis un raport individual. „Este vorba despre fabricarea unui raport cu o foarte mare spoială științifică și care nu prezintă datele și modul de instrumentare a lor”, a conchis rectorul Chirleșan, care a specificat că este vorba despre lupta pentru banii de la bugetul Ministerului Educației Naționale, din care cele cinci universități aflate în top, cu patru stele, vor să obțină cât mai mult.

„Corectitutinea academică”, criteriu esențial în declasarea Universității Pitești

Unul dintre criteriile după care universitățile au fost taxate de către cei care au întocmit studiul a fost „corectitudinea academică”. Este vorba despre faptul că există extrem de puține sesizări la nivel universitar privind corectitudinea examenelor dar și despre faptul că majoritatea conducerilor universităților nu a luat măsuri în ceea ce privește activitatea profesorilor universitari care au girat lucrările unor condamnați pentru corupție. În luna ianuarie a fost un adevărat scandal național în care nume ale unor universitari sau teologi au apărut într-o adevărată listă a rușinii. DNA a deschis dosare penale în cazul cărţilor scrise de către deţinuţi şi face verificări privind favorizarea făptuitorului. Sunt vizaţi profesori universitari care au coordonat sau validat lucrările, reprezentanţii editurilor care le-au publicat şi funcţionari ai ANP care au propus eliberarea condiționată pe baza lucrărilor scrise de către deținuți.
Astfel, în vizorul DNA au intrat și cei care au girat cărțile deţinuţilor-scriitori din Argeș, precum și patronii editurilor unde au apărut cărțile. Reamintim că toate cele cinci cărţi scrise de Cornel Penescu au fost girate de profesoara Carmen Nicolescu de la Universitatea din Piteşti, cea care deţine şi o agenţie de turism.

Rectorul Chirleșan: „Nu a existat un contact direct între deținut și profesor”

Dar iată cum explică rectorul universității piteștene faptul că nu a sancționat-o pe profesoară: „Comisia de etică nu a fost sesizată în niciun caz de plagiat și nici în ceea ce privește nereguli la examene, nu au fost situații decât cu mai mult timp în urmă și nu în perioada analizată. În ceea ce o privește pe doamna Carmen Nicolescu, trebuie să spun că la noi a sosit un document tipizat de la Ministerul Justiției, respectiv Administrația Națională a Penitenciarelor, prin care se cerea experților să se pronunțe dacă lucrările au relevanță pentru domeniul abordat. Lucrarea nu a fost analizată din punct de vedere al solidității științifice. Nu a existat un contact direct între deținut și profesor. Nu o văd în păcat pe doamna profesoară. Întâmplarea face că lucrările lui Penescu au ajuns la noi. Poate că s-a ținut cont că noi eram aici, în Argeș. A arătat cineva cu degetul spre ANP, că a făcut aceste solicitări? Mi s-a părut nedrept că au fost atacați profesorii”.
Concluzia celor de la Coaliția pentru Universități Curate este că, în cazul universităților de două stele, cum este cazul UPIT, acestea ar trebui să își construiască singure programe de creștere a integrității și calității iar studenții, sindicatele, comunitățile în care funcționează trebuie să ceară și să sprijine acest proces.

Bălan din Dosarul permiselor și Făcăleață din „Mită pentru arbitrii” au scris cărți girate de profesori ai UPIT

Pe lângă  Cornel Penescu, alți doi deținuți celebri au scris cărți care au beneficiat de girul unor cadre didactice de la Universitatea Pitești. Astfel, fostul judecător Dumitru Diaconu de la Curtea de Apel Pitești a girat una dintre cărțile fostului polițist Laurențiu Bălan, condamnat în dosarul permiselor auto. Celălalt scriitor deținut este fostul director de la PIC, Liviu Făcăleaţă, condamnat ca și Penescu în dosarul „Mită pentru arbitri”. Făcăleață a avut drept coordonator științific, la una dintre cele două lucrări scrise în penitenciar,  pe Amalia Duţu de la Universitatea din Piteşti.


Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here