Acasă Supliment Cultural Teatru Marius Manole: ”Scrisoare către cei care iubesc teatrul”

Marius Manole: ”Scrisoare către cei care iubesc teatrul”

94
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Actorul Marius Manole i-a susținut întotdeauna pe tinerii cu talent încadrați în aceeași profesie ca a lui, având, cumva, la început de drum, propriile întâmplări în care a simțit neîncrederea celor din jur asupra capacităților sale. La văzul că publicul iubitor de teatru se îndreaptă mai mult către actori care au demonstrat în timp, în dezavantajul tinerilor, acesta a lansat o scrisoare către cei ce iubesc teatrul. Pe blogul său, Marius Manole scrie: ”Din experiența mea, știu că vă place să mergeți la teatru… pentru că sălile sunt pline, știu că vă place să mergeți la spectacolele care au pe afiș nume mari, cunoscute, știu că vă place să intrați în săli curate cu scaune mari și moi. Din păcate, nu toți avem șansa să jucăm în astfel de săli sau să fim pe afișe cu nume mari și cunoscute care umplu sălile până la refuz… Tinerii care termină facultatea acum abia dacă reușesc să joace în puținele spații independente care există prin țară… Spații care se nasc cu greu și mor ușor pentru că ele costă, pentru că oamenii nu sunt obișnuiți să intre în astfel de locuri, unde de cele mai multe ori joacă actori necunoscuți, care încă nu și-au făcut un nume. Nici nu prea au cum, sunt puțini regizorii care își iau în distribuții actori tineri și puține teatrele care acceptă colaboratori tineri. Și dacă îi primesc le aruncă 50 de lei pe spectacol spunându-le că trebuie să fie multumiți că joacă pe o scenă mare alături de actori consacrați. Așa că, tânărul tace și înghite, pentru că sistemul e prost și pentru că speră ca cineva să îl vadă și să-l distribuie mai departe, cerând în continuare bani de la părinți sau de la prieteni ca să-și poată plăti o nenorocită de chirie și o masă pe zi”.

În aceeași epistolă, Marius Manole povestește despre Gala HOP ÎN POD, inițiată în speranța că ”lumea o să dea navală să-i vadă pe tinerii frumoși și talentați, toți premiați la Gala tânărului actor”. Nu a fost să fie așa, însă. De aceea, actorul strigă către cei care îndrăgesc spectacolele de teatru: ”Haideți, mergeți să-i vedeți, nu o să vă pară rău. Haideți să le facem drumul mai ușor și să le arătăm că ne pasă de ei, că au pentru cine munci și că merită să-și facă meseria aici”.

Cei care au în gând să dea curs invitației făcută de Marius Manole, pentru a vedea că există perspectivă după generația de aur a teatrului românesc sunt așteptați în această seară, începând cu ora 21.00, la Historia, lângă Teatrul de Comedie, acolo unde vor fi întâmpinați de Simona Arsu–Boogie, Pisica Verde, de Elise Wilk, de la ora 21.15 -Ruxandra Maniu – Râs nervos, de Christopher Durang, iar de la 21.30 – Ionuţ Toader, monolog surpriză.
Gala HOP ÎN POD continuă după următorul program: Luni, 28 octombrie, ora 21.00 – Alexandra Caras – Salome (după o idee de Charles M. Lee), ora 21.15 – Ioan Paraschiv – A fi sau nu fi bufon – colaj de texte – Matei Vișniec, Dostoievski, Cehov, Shakespeare,la historia
ora 21.30 – Emoke Pal – A dragon in my mind, de Emoke Pal.
Marţi, 29 octombrie, ora 21.00 – Melania Rusu – România e o ţară ARO, de Medeea Iancu, ora 21.15 – Aida Avieriţei – De ce fierbe copilul în mămăligă (după Aglaja Veteranyi), ora 21.30 – Amalia Huţan – Medeea Redux, Bash. O triogie contemporană, de Neil LaBute.
Miercuri, 30 octombrie, ora 21.00 – Dumitru Georgescu – Gabriel, de Dumitru Georgescu, ora 21.15 – Cristian Iorga – Colateral Oedip, de Mihai Ignat, ora 21.30 – Andrei Cătălin – monolog surpriză, ora 21.45 – Camelia Pintilie – Oleanna, de David Mamet.
Joi, 31 octombrie, ora 21.00 – Octavian Costin, monolog surpriză, ora 21.15 – Anghel Damian – Bucăţi, de Lia Bugnar, ora 21.30 – Alexandra Apetrei – Doris, Fata din mătase artificială (de Irmgard Keun).
Vineri, 1 noiembrie, ora 21.00 – „Aproape“, de John Cariani, cu Irina Antonie, Ilona Brezoianu, Mihai Cojocaru, Octavian Costin, Mădălina Craiu, Anca Markos, Alexandru Mustățea. Regia: Andreea Vulpe, ora 22.00 – Personaje celebre – Actorii își imită idolii.

Monica Vasilescu


Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here