Acasă Colţul specialistului Apararea drepturilor cetatenilor Mesagerul de Neamt : Puiu Zaharia – colecționar de dosare penale aiurea

Mesagerul de Neamt : Puiu Zaharia – colecționar de dosare penale aiurea

190
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Specialist recunoscut în promovarea turismului și în fotografii aeriene, Vasile Zaharia din Piatra Neamț, Puiu cum îi spun prietenii, a fost nevoit să facă el însuși ”turism” pe la serviciile de poliție rutieră din trei județe. Și tot nu are permis nici acum, însă se bazează pe promisiunea șefului SPR Neamț, care l-a asigurat că, pe 19 septembrie, îi va înmâna, personal, permisul. ”Și fără să dau examen, adică mi se face un favor”, glumește amar Puiu Zaharia.

Problemele cu permisul au început în decembrie 2014, după un accident, și, de atunci, lucrurile s-au învârtit de parcă ar fi intrat într-un mecanism specializat în tocat nervii. Nemaivorbind de drumurile bătute și de timpul pierdut.

Pe 2 decembrie 2014, Puiu Zaharia a fost implicat într-un accident, petrecut în localitatea Brâncovenești, județul Mureș. Atât el, cât și soția au fost răniți grav. Din punct de vedere al consecințelor juridice, a devenit personaj de dosar penal și i s-a reținut permisul. Nu i-a simțit lipsa, după cum spune acum, cu același umor un pic cinic, pentru că oricum n-a condus o vreme decât propriul scaun cu rotile. După ce s-a însănătoșit și și-a recăpătat dreptul de a conduce, a mai avut o ”întâlnire” cu polițiștii rutieri, de astă dată în Neamț, la Bălțătești, unde, pe 22 mai 2016, a fost ”prins” de radar cu 76km/h în localitate.

politia-rutiera-radarȘi a urmat surpriza – un alt dosar penal pentru conducere fără permis, din care spicuim: ”Întrucât conducătorul auto Zaharia Vasile nu avea buletinul de identitate asupra sa, s-a procedat la verificarea acestuia în baza de date de la Poliția orașului Târgu Neamț, unde figura cu permisul de conducere «CU RESTRICȚII –REȚINUT». Astfel s-a stabilit că, la data de 02.12.2014, numitul Zaharia Vasile a fost implicat într-un eveniment rutier soldat cu victime, pe raza localității Brâncovenești, jud. Mureș, întocmindu-i-se dosarul penal cu nr. 2799/P/2014, înregistrat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Reghin.

La data de 24.03.2015, Parchetul de pe lângă Judecătoria Reghin a dispus clasarea cauzei în dosarul cu nr. 2799/P/2014, ordonanța fiind comunicată numitului Zaharia Vasile, dar nu a fost comunicată și Serviciului Rutier Mureș, pentru a efectua mențiunile corespunzătoare în baza de date. Ca atare, în această situație, în cazierul auto al numitului Zaharia Vasile au rămas implementate acele mențiuni”.

Pe fondul ”acelor mențiuni”, Vasile Zaharia s-a mai trezit cu un dosar penal, de astă dată în județul Iași, unde, pe 18 noiembrie 2015, a fost depistat în localitatea Cristești, circulând, din nou, cu viteză peste limita legală, la volanul unui… camion.

Dosarul penal ”intermediar”, întocmit ca și cel de la Târgu Neamț, pentru conducere fără permis, a fost rezultatul unei confuzii. Camionul avea ultima literă din numărul de înmatriculare ”O”, iar autoturismul ”suspectului” Zaharia litera ”U”. Evident, decisiv a fost scrisul, probabil greu lizibil, al agentului constatator.

* Trei dosare, trei clasări, dar permisul tot cu ”mențiuni”

După toate pățaniile, Puiu Zaharia a contestat amenda pentru viteză aplicată la Bălțătești, printr-o acțiune adresată Judecătoriei Târgu Neamț, plângere în care a relatat întreaga aventură: ”În data de 22.05. 2016, am fost oprit de către agenții de poliție care mi-au reproșat că aș fi circulat cu viteza de 76 km/h, în timp ce conduceam autoturismul cu nr de înmatriculare NT-09-HJU, și că nu aveam asupra mea cartea de identitate. După aplicarea amenzii și încheierea procesului verbal, mi-a fost ridicat permisul de conducere, eliberându-mi-se dovadă, pe motiv că aș fi circulat având permisul reținut într-un dosar penal.

ordonanta-de-clasare-2Am mers pe 06.06.2016 și pe 07.06.2016 la Poliția Târgu Neamț din cadrul căreia face parte agentul constatator și am prezentat comandantului ordonanța de clasare nr 2799/P/2014, emisă de Parchetul de pe lângă Judecătoria Reghin la data de 24.03.2015. După ce am depus această ordonanță, mi s-a spus că mai am un alt dosar penal la Poliția municipiului Iași din 18.11.2015 pe motiv că aș fi condus un camion și că permisul de conducere era doar categoria B. Nu m-am deplasat la Iași pe 18.11.2015, nu cunosc despre ce faptă este vorba, nu am condus niciodată un camion sau un vehicul care să necesite categoria C, am vârsta de 69 de ani și fusesem autoaccidentat la Târgu Mureș în 02.12.2014, față de care s-a omis ordonanța de clasare sus menționată. Eu apreciez că ar fi o eroare cu privire la persoana cercetată de Poliția Iași, pentru că eu nu am fost niciodată înștiințat că sunt suspect în vreun dosar penal, nu am primit vreo citație. Voi merge mâine, 08.06.2016, la Poliția Iași, la Biroul rutier și voi depune dovada la dosar.

Consider că în mod nelegal mi s-a reținut permisul de conducere, fără probe, privind cercetarea mea în dosarul de la Iași.

Rog instanța să solicite în mod expres relații privind acest incident la Poliția municipiului Iași- Biroul Rutier de la care să fie înaintate toate acele acte din acel pretins dosar penal”.

Dar n-a fost totul atât de simplu. Puiu Zaharia a fost și la Iași, și la Pașcani, unde s-a lămurit, în sfârșit, că dosarul penal pentru că ar fi condus un camion a pornit de la pârdalnica ultimă literă din numărul de înmatriculare. Ceea ce n-a reușit să înțeleagă este de unde aveau polițiștii din Iași copia permisului lui de conducere. Nu că i-ar folosi la ceva, dar măcar așa, de curiozitate.

Interesant este că în niciuna din ordonanțele de clasare a dosarelor penale întocmite pe numele lui nu apare vreo mențiune la această confuzie sau la scrisul ilizibil al agentului constatator. Peste tot se amintește doar de accidentul de la Mureș și de faptul că serviciul rutier de acolo nu a operat în baza de date faptul că șoferul Vasile Zaharia nu mai are niciun fel de restricții. Cu toate acestea, de 3 luni de zile, conducătorul auto ”fără restricții” este tot pieton.

Acum sunt cu soția în spital la Iași”, ne-a declarat Puiu Zaharia. ”Se pune problema amputării labei piciorului ei drept și am de umblat în o sută de locuri. Îmi trebuie mașina de țip, dar n-am permis. Am fost în audiență la șeful Serviciului Rutier Neamț, i-am prezentat toată situația și mi-a spus că actele mele au ajuns la un subaltern de-al lui care, deocamdată, este în concediu. Așa e în România. Cu legea în mână, cu dreptatea de partea ta, cu greșelile de partea lor, ei fac tot cum vor ei. M-am săturat de milițieni! Dar n-am ce face! Aștept să vină omul din concediu și, pe 19 septembrie, mă duc să-mi iau permisul!”.

Tot pe 19, dar în luna august, Judecătoria Târgu Neamț a anulat plângerea lui Puiu Zaharia, probabil pe considerentul că oricum plătise amenda pentru viteză și contestarea acesteia era o problemă minoră, comparativ cu cele două dosare penale întocmite aiurea, pe motiv de conducere fără permis și conducere a unui camion fără a avea categoria corespunzătoare.

În toată încurcătura, spun polițiștii rutieri din Neamț că o vină ar avea și protagonistul principal, care ar fi trebuit să anunțe Serviciul Rutier Mureș că i s-a clasat dosarul, pentru că parchetul nu trimite ordonanța decât persoanei care a fost cercetată.

Cristina MIRCEA


Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here