Acasă Istorie Dezvaluiri Mesagerul Hunedorean : Dacă primăria nu plăteşte datoriile la Apa Prod:

Mesagerul Hunedorean : Dacă primăria nu plăteşte datoriile la Apa Prod:

83
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

 Sătenii din Şoimuş rămân fără apă la robinete taman de sărbători

Sorina Popa

Conducerea societăţii Apa Prod a decis să tragă un semnal de alarmă, vizavi de datoriile pe care Primăria comunei Şoimuş şi Complexul Energetic Hunedoara le au către operatorul de apă. Ieri, într-o conferinţă de presă, directorul general al Apa Prod, Victor Arion (foto mic), a declarat că, dacă regulile de plată se aplică pentru toţi consumatorii, atunci ele trebuie să se aplice şi pentru Primăria Şoimuş şi CEH.

Somaţii către CEH şi Primăria Şoimuş
În aceste condiţii, locuitorii comunei Şoimuş riscă să rămână, chiar înainte de Crăciun, fără apă la robinete. Două somaţii, una transmisă în data de 13 decembrie 2016, către CEH şi cealaltă, în 15 decembrie 2016 către Primăria comunei Şoimuş, îi avertizează pe aceşti debitori că nu vor mai beneficia de serviciile Apa Prod dacă în cinci zile lucrătoare de la transmiterea somaţiilor nu vor achita factura curentă şi rata din graficul de reeşalonare a restanţelor.
În cazul Primăriei Şoimuş este vorba de o restanţă mai veche de 45 de zile în valoare de 238.697 de lei, din care facturi neachitate 237.009 lei şi penalităţi de întârziere de 1.688 de lei.

Şmecheria cu apa tehnologică de la termocentrală
Situaţia de la Şoimuş este una mai aparte, din cauză că alimentarea cu apă se face printr-o conductă ce aparţine Termocentralei Mintia. Potrivit directorului general al Apa Prod SA, Victor Arion, în februarie 2015, Primăria comunei Şoimuş a încheiat un contract pentru apă tehnologică cu Termocentrala Mintia, facturarea fiind făcută de către operatorul de apă şi nu de termocentrală, pe motiv că aceasta din urmă nu are în obiectul de activitate serviciile de distribuţie a apei. Mai mult, toate eforturile societăţii de apă de a aduce în administrarea sa această conductă au fost zadarnice. În aceste condiţii, în februarie 2015 se încheie contractul respectiv, însă pentru un consum estimativ de, atenţie, 60 de mc pe lună pentru toată comuna Şoimuş. Lucrurile merg aşa o perioadă, până ce presa sesizează că nu este în regulă ce se petrece şi Termocentrala Mintia solicită montarea unui apometru la intrarea conductei în comuna Şoimuş. Vă vine sau nu să credeţi, se înregistrează un consum de apă de… 17.000 mc pe lună. În loc de 60 mc pe lună. O mare diferenţă.
De menţionat că apa consumată de locuitorii comunei este plătită din bugetul local, deoarece investiţia de alimentare cu apă, pe fonduri europene, a ajuns să fie cercetată de procurorii DNA, în loc să se finalizeze şi să se dea în administrarea operatorului de apă. Până una-alta, apa care curge la robinetele celor din Şoimuş este una tehnologică, nefiind efectuată o analiză a ei. „Noi nu avem o analiză a apei furnizate în comuna Şoimuş, pentru că nu avem noi conducta în administrare”, a declarat, ieri, în conferinţa de presă, Victor Arion, directorul general al SC Apa Prod SA Deva.

„N-a fost nici o înţelegere politică”
Ceea ce se întâmplă cu apa la Şoimuş s-a spus că ar fi o înţelegere politică între conducerea Termocentralei, primarul din Şoimuş şi reprezentanţii Apa Prod. „Nu am avut nici o înţelegere cu nimeni! Nu am dat nici o dispoziţie în acest sens! Apa Prod nu are nici o implicare vizavi de aceste acuzaţii”, a afirmat directorul Victor Arion. Ca atare, oamenii din comuna Şoimuş vor putea să plece de acasă de sărbători, pentru că dacă rămân acolo, s-ar putea să aibă un Crăciun nu de vis, ci de groază.
În graficul de reeşalonare încheiat între Primăria Şoimuş şi  Apa Prod se precizează că, până la finalul acestui an trebuie să se achite 10.000 de lei. Graficul respectiv a fost refăcut, după ce i s-a impus primarului Mihai Irimie să plătească 5.000 de lei pe zi din datoria imensă, dar nu s-a putut ţine de această promisiune.
Lanţul slăbiciunilor, Termocentrala Mintia-Primăria Şoimuş, pare să ducă la un final extrem de grav, iar cei care plătesc sunt, din păcate, locuitorii comunei Şoimuş. Dacă până joi, 22 decembrie, primarul Mihai Irimie nu transferă în contul Apa Prod 75.000 de lei, adică factura curentă şi rata din reeşalonare, se pune lacătul pe robinet.
Pe de altă parte, CEH, prin Termocentrala Mintia, are restanţe totale de peste 750.000 de lei. Din 20 decembrie, dacă nu achită din facturi, termocentrala va rămâne şi ea fără apă.


Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here