Acasă Informatii Informatii Politie/Procuratura Mesagerul Hunedorean – Dosarul falşilor revoluţionari a fost trimis în instanţă...

Mesagerul Hunedorean – Dosarul falşilor revoluţionari a fost trimis în instanţă :

43
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

 În Deva, 56 de persoane şi-au cumpărat titluri de revoluţionar

Natalia Bumbac

Aproape 60 de deveni au primit titluri de „Luptător cu rol determinant” în Revoluţia din 1989, benefiicind ilegal de drepturile conferite de acest titlu, susţin procurorii de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ). Informaţia apare într-un comunicat prin care Parchetul ÎCCJ a anunţat ieri trimiterea în judecată a dosarului falşilor revoluţionari.

În Hunedoara, la un pas să primească banii
În comunicat, procurorii arată că, prin lege, s-a stabilit că revoluţionarii din 1989 din categoria „Luptător cu rol determinant” provin din oraşele în care au existat persoane ucise, rănite sau reţinute până la fuga dictatorului Nicolae Ceauşescu din 22 decembrie, acestea fiind Timişoara, Caransebeş, Sibiu, Cugir, Lugoj, Târgu Mureş, Cluj-Napoca şi Bucureşti. Urmând ca alte localităţi în care au rezultat persoane ucise, rănite sau reţinute, până la fuga dictatorului, să fie stabilite din acte normative emise în acest sens sau prin documente oficiale eliberate de Parchetul ÎCCJ. Procurorii susţin că persoanele cercetate în acest dosar au inclus în categoria localităţilor menţionate nouă oraşe „în cazul cărora a fost eludat adevărul istoric”. În acest fel, bugetul de stat a fost prejudiciat cu 14.047.085 de lei, suma reprezentând indemnizaţiile acordate revoluţionarilor începând cu data 1 ianuarie 2015. În total, 327 de persoane au beneficiat de aceste indemnizaţii, 56 fiind din Deva, celelalte din Târgovişte, Buzău, Arad, Băile Herculane, Brăila şi Piatra Neamţ. În Suceava au fost admise cereri pentru şase persoane, care nu au primit până în prezent indemnizaţiile, iar în municipiul Hunedoara lucrurile s-au oprit la stadiul în care erau create abia condiţiile ca falşii revoluţionari să-şi solicite drepturile băneşti aferente. Anchetatorii mai arată că trei inculpaţi au luat deciziile menţionate fără a avea o fundamentare juridică, uneori chiar în pofida probelor existente. Astfel, de exemplu, în cazul localităţilor Băile Herculane şi Hunedoara, inculpaţii au ignorat adresele Parchetului ÎCCJ – Secţia Parchetelor Militare, prin care se comunica organizaţiilor de revoluţionari solicitante că în oraşele respective nu s-au înregistrat victime ucise sau rănite, respectiv reţinute, până la fuga dictatorului. Procurorii susţin că şi persoanele care au obţinut titlurile cu pricina au oferit sume de bani preşedinţilor de organizaţii de revoluţionari, care aveau legături cu comisia care acorda titlurile.

Titlurile vor fi anulate
În comunicatul Parchetului ÎCCJ se precizează că procurorii au solicitat instanţei de judecată desfiinţarea deciziilor prin care cele nouă oraşe din care fac parte falşii revoluţionari au fost incluse în categoria localităţilor unde au existat răniţi sau morţi în Revoluţie. Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice s-a constituit parte civilă cu suma aferentă plăţii indemnizaţiilor menţionate mai sus. Beneficiile persoanelor care deţin un certificat de „Luptător cu rol determinant” în Revoluţia din ‘89 sunt următoarele: nu plătesc taxe şi impozite la stat pe salariu, case şi afaceri; primesc loc de veci cu titlu gratuit; călătoresc gratuit oriunde în ţară cu autobuzul sau cu trenul; primesc 10.000 de metri pătraţi de teren în extravilan şi 500 de metri pătraţi de teren în intravilan, pentru a-şi face o casă, cu 20.000 de euro – bani tot de la stat; suplimentar, câte 2.000 de lei indemnizaţie pe lună. Dosarul a fost înaintat, spre competentă soluţionare, Curţii de Apel Bucureşti.
În acest dosar sunt cercetaţi Adrian Sanda, fost şef al Secretariatului de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor, Denisa-Corina Tănase, fost secretar general al SSPR, Cristina-Valentina Cechi, fost şef serviciu al SSPR pentru acuzaţiile de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave şi abuz în serviciu. Iar, Gheorghe Neagu, Ionel Iosef, Ciprian Albert Arănuşi, Cristian Adam, Ştefan Păduraru, Nelu-Zoltan Vrânceanu, George Avram, Ioan Blaga şi Ioniţă Angheluţă sunt acuzaţi de fapte precum de trafic de influenţă, fals în înscrisuri sau cumpărare de influenţă.


Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here