Acasă Colţul specialistului Psiholog, Sociolog METODA CELOR 6 PĂLĂRII GÂNDITOARE

METODA CELOR 6 PĂLĂRII GÂNDITOARE

127
1
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Ce este gândirea laterală?

Este aproape opusul gândirii argumentative, adversariale şi contradictorii unde fiecare parte are un punct de vedere opus. Gândirea vestică se concentrează pe „ce este”, ceea ce este determinat prin analiză, judecată şi argumentare. Este un mod de gândire util, dar nu e singurul.

În zilele noastre, cultura vestică depinde de acest tip de gândire. în disputele în familie, în discuţiile în afaceri, în conducerea şedinţelor, noi folosim sistemul de gândire grec, bazat pe argumentare şi gândire critică şi promovat de Socrate, Aristotel şi Platon. De la Socrate am moştenit emfaza pe argumentare şi gândire critică, el alegând să facă din argumentare principalul instrument al gândirii. De la Platon avem noţiunea că există un „adevăr” undeva, dar că trebuie să-l căutăm ca să-l găsim. Calea prin care căutăm adevărul este să folosim gândirea critică pentru a ataca neadevarul. De la Aristotel avem un tip de logică bazat pe identitate şi non-identitate, pe includere si excludere.

Până în zilele noastre, argumentarea este considerată baza gândirii normale. Cea mai pură formă a acestui tip de gândire o găsim în sălile de judecată unde acuzarea susţine o parte a argumentării şi apărarea cealaltă parte. Fiecare vrea să dovedeasca că cealaltă parte greşeşte. „Adevărul” va fi căutat prin argument.

În gândirea tradiţională, dacă avem o casă frumoasă şi o persoană stă în faţa ei, o persoană stă în spate şi câte una pe parţile laterale, fiecare va avea un unghi de vedere diferit şi persoanele se vor contrazice că ceea ce vede fiecare este punctul de vedere corect. În gândirea paralelă, toţi patru se uită la partea din faţa casei, apoi toţi patru privesc partea laterală, apoi partea din spate şi cealaltă parte. Deci, în acelaşi moment toţi văd în paralel aceeaşi parte a casei. Şi pentru că fiecare persoană vede toate părţile casei, aceasta este explorată pe deplin. Gândirea paralelă înseamnă că în orice moment, toţi se uită în aceeaţi direcţie.

În gândirea paralelă, ambele puncte de vedere, oricât de diferite ar fi, sunt puse în paralel. Dacă mai târziu este necesar să se faca o alegere, se va începe din acest punct. Dacă nu se poate face nici o alegere, atunci design-ul trebuie să acopere ambele posibilitaţi. În orice moment, concentrarea este pe rezultat.

Esenţa gândirii paralele este ca în orice moment, fiecare se uită în aceeaşi direcţie, dar direcţia se poate schimba. Unui explorator i se poate cere să se uite spre nord sau spre vest. Acestea sunt etichete standard ale direcţiilor. La fel avem nevoie de direcţii pentru gândire. Care sunt direcţiile standard în care oamenii pot fi invitaţi să privească ?

 

Cele Şase Pălării !

Cele Şase Pălării reprezintă şase moduri de procesare a informaţiei, creat de Edward DeBono pentru dezvoltarea personală şi profesională. Acestea nu sunt etichete pentru tipuri de oameni. Purtând mental fiecare pălărie şi schimbând-o poţi uşor să îţi concentrezi sau să-ţi focalizezi gândirea într-o conversaţie sau într-o şedinţă pe unul din cele şase moduri de gândire.

În gândirea traditională adversarială, A şi B sunt în conflict. Fiecare parte critică punctul de vedere al celuilalt. Metoda Six Thinking Hats® permite Gândirea Paralelă. Ambii A şi B poartă fiecare pălărie împreună în timp ce explorează fiecare parte a problemei. Confruntarea adversarială este reânlocuită cu explorarea cooperativă a subiectului.

Metoda Six Thinking Hats® permite o conştientizare crescută a tipului de gândire care este folosit cu fiecare ocazie şi astfel oamenii au ocazia să-şi dea seama dacă sunt blocaţi într-un anumit tip de gândire şi să înveţe să le folosească pe toate, mărindu-şi astfel eficienţa.

Pălăriile sunt utilizate proactiv şi nu reactiv.

Pălăria Albă se concentrează pe informaţii. Se referă la fapte, figuri, informaţii disponibile sau necesare.

Pălăria Galbenă se concentrează pe beneficii şi aspecte pozitive.

Pălăria Roşie dezvăluie intuiţiile, sentimentele şi emoţiile.

Pălăria Neagră este pălăria problemelor, criticilor şi a precauţiilor.

Pălăria Verde este cea a creativitătii, schimbării, a alternativelor, propunerilor, a ceea ce este interesant şi provocativ. Aici pot fi folosite tehnici de Gândire Laterală.

Pălăria Albastră este pălăria coordonării. Nu vizează un subiect în sine, ci procesul gândirii. – uşor de învăţat, folosit şi implementat

 

Beneficii

– organizează şi clarifică gândirea;

– îmbunătăteşte calitatea deciziilor;

– toţi participanţii au şansa de a-şi exprima opinia;

– poate fi folosită la toate nivelurile;

– salvează timp, scurtând întâlnirile;

– permite schimbări ale comportamentului fără a-l ataca;

– îmbunătăţeşte comunicarea inter-culturală;

– sprijină iniţiativele de schimbare;

– şedinţele devin mai concentrate şi mai productive;

– nu există criticism, ci numai punctarea slăbiciunilor;

– măreşte numărul şi calitatea ideilor practice;

– energizează echipele prin caracterul ludic;

– separă ego de performanţă;

– permite emoţiilor şi scepticismului să moduleze luarea deciziilor;

– reduce conflictul între membrii grupului;

– poate fi folosită atât individual, ca şi în grup.

 

Dacă ţi-a plăcut acest articol, atunci te invit să citeşti peste două zile şi continuare, despre cum şi und eputem să aplicăm metoda celor Şase Pălării Gânditoare spre o maximă perfomanţă!

Îţi doresc cât mai multă gândire laterală!


Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here