MICI SI PRAJITURELE ROMANESTI LA BERLIN

  0
  91
  Raspandeste cu incredere
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

  România participă din nou la cel mai mare târg de produse agroalimentare din lume, Săptămâna Verde, de la Berlin.

  Sondajul nostru

  Conform opiniei dumneavoastra, care a fost cel mai bun presedinte postrevolutionar al Romaniei:

  View Results

  Loading ... Loading ...

  „Ce sunt acelea? Dulciuri?”, întreabă o vizitatoare a standului României, arătând spre niște mici proaspăt prăjiți. „Nu, e un produs din carne tocată mixtă“, răspunde ușor mirată reprezentanta firmei Stauder, din Maramureș. La fel întreabă vizitatorii germani ce înseamnă zacusca sau brânza de burduf. Sunt 22 de producători români la ediția actuală. Unii clienți cunosc produsele românești din anii trecuți, de la târg. Alții pur și simplu le gustă și le cumpără, pentru că sunt „foarte bune” și „mult mai ieftine” decât la alți comercianți germani sau austrieci, prezenți la standurile alăturate.

  Și cu toate acestea, prea puține produse made in Romania pot fi găsite în magazinele din Germania.

  „Contracte în Germania nu pot să fac singur. Sunt o firmă prea mică”, spune Josef Freisz, producătorul conservelor „Bio Gardena”, din Bocșa, Caraș-Severin. „Am fost în München, unde mi s-a spus că trebuie să mă lipesc de o firmă mare, ca să pot livra în magazine. Dar produsele mele sunt toate făcute manual, de la selectarea ciupercilor până la conservarea lor. Îmi vând produsele în patru magazine mici din Bavaria. Din păcate, în Berlin nu am colaboratori.”

  Josef Freisz, BioGardenaJosef Freisz, BioGardena

  Cu toate acestea, Josef Freisz e întru totul mulțumit de rezultatele prezenței la târg. Mai ales că unii clienți își amintesc totuși zacusca și ciupercile lui din anii trecuți. „Am fost căutat de câteva persoane care m-au întrebat daca mai am zacuscă de vinete. Toate sunt rețetele mele de la bunica. Am o vânzare foarte bună aici.”

  Tirolul atrage curiozitatea

  Oana Crsta și Petre Demian, veniți cu vinuri din Tirol – nu din Alpi, ci dintr-un sat din Caraș-Severin – nu își plasează produsele deloc pe piațe străine. Au venit pentru prima dată acum la Grüne Woche, dar mai mult ca să facă reclamă regiunii din care sunt originari. Livrează uneori vinuri, dacă se fac comenzi la telefon. Online shopping nu există. Nici nu trebuie. „Cantitățile noastre sunt limitate. Noi facem producție mică, din vie netratată, totul manual. Nu că nu putem, dar așa vrem noi. Suntem aici mai mult pentru promovarea localității.” Misiune îndeplinită din plin, de vreme ce toți germanii, care trec pe lângă stand, se minunează de faptul că undeva, mult mai la est, există un al doilea Tirol.

  Oana Crsta, Petre DemianOana Crsta, Petre Demian

  Tot acolo, mai la est, se fac, de casă și fără urmă de chimicale, prăjiturelele „Doctor Fursec”, gândite și făcute de Claudia Nacu, la București. Bat toate prețurile la produse asemănătoare din alte țări. Dar ceea ce creează cozi la stand e gustul acela de dulciuri ca la bunica. Cine vrea să comande muffins, brownies sau orice o poate face online. Claudia Nacu a venit pentru prima dată la Grüne Woche și speră – are și motive – că cererile vor curge în Germania, după prezența de o săptămână la Berlin.

  Poate că și pentru sucul ecologic de mere din Maramureș, pentru magiunul din Topoloveni, sau pentru mierea de salcâm din Banat vor exista în viitor cât mai multe locuri pe rafturile din Berlin, München sau Frankfurt. Până la urmă, magiunul Topoloveni a fost promovat deja la nivel internațional prin fonduri europene.

  Concurență la gusturi

  Claudia Nacu, Doctor FursecClaudia Nacu, Doctor Fursec

  Iar prezența la Berlin e exact locul potrivit. Unul dintre cele mai atractive târguri din capitala Germaniei, Grüne Woche e și cel mai mare târg de produse agroalimentare și de horticultură din lume. Gusturi și rețete din 70 de țări se joacă cu simțurile gustative și olfactive a sute de mii de vizitatori. Dar dincolo de deliciul lor, Grüne Woche e o platformă importantă pentru afaceri și un eveniment de specialitate în domeniile agricol și alimentar, la care se întrunesc miniștri de resort din zeci de state. România a fost în 2012 țara parteneră a târgului, participând atunci cu peste 60 de producători.

  Și totuși, germanul încă se mai miră când gustă zacuscă, sau întreabă dacă micii sunt un desert. Sigur că drumul brânzei Gruyère sau al șuncii de Parma spre piețele internaționale a fost demult trasat. Pentru multe dintre borcănelele și sticluțele ambalate cu dibăcie de mici producători din România, e ceva mai dificil. E nevoie de timp. Sau dacă nu, Grüne Woche are loc în fiecare ianuarie la Berlin.

  • Data 21.01.2014
  • Autoare/Autor Lavinia Pitu
  • Preluare  Doice  Welle

  Raspandeste cu incredere
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here